Топла зима напълни мрежи с паламуд

“Преди години такова нещо нямаше. Климатът се променя”, твърдят рибари.

Опитен капитан: Рибата е останала тук да зимува, защото водата в момента е 9 градуса

Много хамсия и делфини в морето

Рибарите вече говорят за пролетния сафрид

В Бургаския залив се случи нещо невиждано - рибари ловят паламуд през зимата. Извадената от морето вчера риба била две-три каси, похвалиха се морски вълци. Екземплярите тежали по около 600 грама. Това е нито дребна “циганка”, нито едър “турук”, който е най-големият паламуд и надхвърля кило.

Рибарите казват, че никога не се е случвало да вадят паламуд през зимата - в края на януари и началото на февруари. Паламудът обикновено излиза наесен и е най- чаканата риба през цялата година. 

Миналата есен бе благодатна на паламуд. Пасажите, които минаха край нашите брегове и попаднаха в мрежите на рибарите бяха многобройни. Може би слуката от есента продължава, чудят се морските вълци.

Яснота внася капитанът на риболовен кораб в Несебър - Красимир Вангелов. “Водата е девет градуса, топла е и е нормално да има риба. Нормално е при нас да остане хамсията. Паламудите са редки риби, но и двете условия те да са тук, в нашето море, са изпълнени - добра температура на водата и храна. Има и чернокоп, има и барбуни, всичко има. Това обаче не е изобилие. Просто това е рибата, която е останала тук за зимува. Хващаме 4-5 кг чернокоп, има сафрид. Водата няма да изстине, но и рибата няма да замине”, каза капитан Красимир Вангелов.

Според Димитър Янчев-Брадата, кметът на рибарското селище Ченгене скеле, преди две седмици е имало много риба край Царево и Ахтопол.

“Такова нещо не помня!”, казва бай Георги, ветеран с 40 години опит. Обикновено паламудът минава през есента, но сега, в началото на февруари, рибарите вдигат неочакван улов.

Водата е девет градуса, топла е и е нормално да има риба.

“Преди години такова нещо нямаше. Климатът се променя,” допълва друг рибар. Макар че уловът радва рибарите, те се питат какво още ще донесат климатичните промени.

“Когато духа вятърът “лодоз” и се повиши температурата (и на водата, и на въздуха), тогава рибата прави “деври”. Това е термин от старите рибари, което значи връщане на север или задържане в района, докато водите изстинат, след което рибите продължават миграционния си път. Има и много храна - горчивка и хамсия, а заради стръвта рибата просто ги следва.

“Пътят на рибата е по принцип север-юг. Ние бреговите рибари, не знаем как е навътре, но в бреговите зони са ятата от храна”, каза още Димитър Янчев. По думите му, и друг път се е случвало, в мрежите за попчета да се заплитат паламуди.

Рибарите по това време обикновено хващат само попчета и карагьоз, и се готвят за първия голям “урожай” през годината - пролетния сафрид. Такова чудо, като сега, да ловят паламуд през зимата обаче, ги амбицира и без много да се чудят, те се заканват, че ще гонят рибата “до дупка”. 

В „Ченгене скеле“ излизат за попчета

В селището “Ченгене скеле” край Бургас, са ловили попчета допреди няколко дни. Това разказа опитният риболовец - Жельо Попов. Тези дни морето обаче е бурно и обитателите на селището не пърпорят с лодките в морето. Те чакат времето да утихне, за да влязат пак за попчета и карагьоз. Събират сили с почерпка от пресния улов и на маса си разказват последните лакърдии от за­наята.

Край Сарафово други риболовци пък са се похвалили, че има карагьоз и хамсия. Тъй като хамсията е любимата храна на бозайниците- имало и много делфини.

Родният улов често не стига до българския потребител

Столичани рядко хапват родна риба

В София и Югозапада рибата идва основно от Гърция.

На няколко десетки километри от Черноморието уловът на родните рибари рядко достига до кошницата на потребителите. Големите търговски вериги, дори в столицата, рядко доставят пресни рибни продукти от нашето море.

Рибата обикновено е чужд внос, а изборът е ограничен. Български улов може да се открие лесно единствено в специализирани рибни магазини или пазарски сергии. За това обаче клиентите трябва специално да посетят такъв магазин или пазар. Едновременно, рибната продукция, която залива пазара в столицата и в Югозапада, е основно от Гърция. Обикновено по витрините е изложена прясна в лед, но в етикетите е посочено, че е размразена. Така е и с тарелките по хладилниците.

“Иска ни се да си купим прясна риба от нашето Черноморие, какво пречи да се доставя и на достъпните места в хипермаркетите? Предполага се, че като не е внос, ще бъде и по-евтина”, коментираха пред “Труд news” клиенти на една от големите търговски вериги. Добавят и опасенията да купуват риба от пазарите, защото дори и продавачът да твърди, че предлага продукти от нашето Черно море, няма гаранция, че не е доставена от близките ни държави, откъдето на прекупвачите излиза по-изгодна. “Сред най-простите трикове да се разпознае дали една риба е прясна е по очите - колкото по-мътни са, толкова по-стара е тя”, споделиха други потребители.

Рибари чакат богата година

На север хващат калкан, кая и карагьоз

Даниела Фархи
Труд News, Варна

Въдичари ентусиасти не пропускат слънчев ден, за да опитат късмета си за кая на Морска гара.

Тази година ще е богата, ще има много риба. Това прогнозират опитни риболовци от Северното Черноморие, които са доволни и от солидния улов на сафрид, чернокоп и паламуд през изминалия сезон. Според тях морето се е напълнило след като заради войната, риболовът край Украйна и Русия е спрял тотално.

“В тези райони се размножават много видове риба, квоти и регулации няма. Сега никой не лови в тази част на Черно море и до нашите брегове достигат огромни пасажи. Преди 2 години имаше невиждано много лефер, а миналата година толкова много хамсия и цаца, че на сонарите понякога дъното не можеше да се различи. Сафридът пък подрани и ни радваше още от началото на април”, обясни пред “Труд news” дългогодишният рибар от Балчик Виктор Лучиянов.

Според него в момента на север се хваща калкан, кая и карагьоз, но малцина лодкари излизат в морето. Повечето чакат да мине 10 март, когато се появяват първите пасажи хамсия. Паламуд по Северното Черноморие през януари никой не е виждал. “Макар и много рядко, в топли зими като сегашната, може да се появи на юг”, каза Лучиянов.

Открилите риболовния сезон още през януари се хвалят в социалните мрежи с улов на лихнус. Цената му на борсата е 15 лв. за килограм.

Варненските рибари също чакат първия пролетен месец, но има и ентусиасти, които чакат всеки тих и слънчев ден, за да хвърлят въдици край буните за заграна и на Морска гара - за кая, както варненци наричат попчето. Лодкари се хвалят с улов на лихнус. Някои хвърлят и мрежи за едрия представител на семейство попчеви, но предизвикват гнева на колегите си, според които точно сега лихнусът започва да хвърля хайвера си и не бива да се лови по много. На рибната борса цената му е 15 лв. за килограм, а прясната кая върви с лев по-малко. Традиционно най-скъп е калканът - 35 лв./кг, а най-евтина е цацата - 5 лв./кг. Предлагат се и вносни паламуд за 20 лв. килото, лаврак - за 18 лв. и ципура - за 17 лв. Толкова струва и килограм зарган.

Пътят му е непредсказуем

Царево си спечели прозвище 

Най-много и най-едри бяха пасажите именно в Царево.

Тази есен, Царево си спечели прозвището “Паламудено Царево”. Голяма слука застигна риболовците от града. Най-много и най-едри бяха пасажите именно в този град край морето. С тази голяма слука, всъщност се доказва, че пътят на паламуда минава вече по нов маршрут- магистралата му е много близо до брега на Царево.

Със сегашния зимен улов обаче се затвърди приказката на старите рибари, че пътят на паламуда е непредсказуем. И че това е най-непостоянната риба, която от десетки години познават.

Консумираха го и по Коледа, вместо пуйка

„Царят на морето“ сам си свали цената

“Царят на морето”, както го наричат, бе в изобилие през есента, но именно това му свали цената. Първоначално тръгна от 10-12 лева, и в края на сезона, стигна 6 лева килото. Риболовците наловиха толкова много, че се зачудиха какво да го правят. Започна масово солене и консервиране.

По принцип соленият паламуд става, когато времето “стегне”, когато се застуди. Сега обаче започна още през октомври. Солен, пушен или веян, на рибната борса “царят” се харчеше по 12 лева килото. И до момента цената е закована и не е мръднала. Някои го приготвяха в буркани с боб, кисели краставички или в доматен сос.

На борсата имаше толкова много от него, че дори за Коледа мнозина, вместо пълнена пуйка, сложиха на трапезата морският обитател.