През последните няколко десетилетия японското уиски набира скорост и е все по-високо ценено след любителите на питието. След като миналата седмица ви представихме първите 10 знакови дестилерии, предлагаме ви да се запознаете с вторите 10 бранда от 20-те топ марки японско уиски.
11. Chichibu
Chichibu е една от най-новите уиски дестилерии в Япония. Основана е през 2008 г. от Ичиро Акуто, внук на човека зад дестилерията Hanyu. Разположена е в долина близо до град Сайтама, където комбинацията от сурова зима и горещо лято допринася за узряването на питиетата на дестилерията. Тъй като са млада компания, дестилерията предпочита да експериментира с малки партиди, което прави и по-трудно сдобиването с продуктите им. Повечето им серии се продават с брандовете Ichiro’s Malt или Ichiro’s Malt & Grain, с десетки опции с ограничено предлагане на пазара. Едно от последните им произведения е Ichiro’s Malt & Grain 2020 Limited Edition. Цените на бутилките им започват от около 80 долара.
12. Mars Shinshu
Семейство Хомбо, което притежава марката Mars Shinshu, започва да прави уиски през 1960 г. в специално построен завод в Яманаши. Той е управляван от Киичиро Ивай, който е бил шеф на създателя на Nikka Масатака Такецуру, когато e чиракувал в Шотландия. През 1985 г. производството се премества в нова дестилерия в подножието на планината Комагадаке в префектура Нагано, където голямата надморска височина осигурява бавното зреене на уискито. Работата на дестилерията прекъсва в периода от 1992 до 2011 г., но впоследствие се възобновява. Колекцията на дестилерията включва както блендове, така и единични малцове. Японското уиски Mars Iwai Tradition е едно от най-достъпните бутилки с цена от около 35 долара, със сложно небце, показващо сладък торф, портокалов мармалад и клен.
13. Akashi
Akashi е подмарка на дестилерията White Oak, собственост на Eigashima Shuzo, която произвежда Tokinoka. Гамата на Akashi е дело на Тоджи - гросмайстор в производството на саке. Точно затова и при производството на уискитата на марката са включени и методи за правене на саке. Дестилерията предлага пет основни вида. Има сингъл малц, който е комбинация от различни възрасти и бъчви, включително испанска череша, американски дъб и бърбън дъб Бурбон. Резултатът е дълбоко ароматен, с нотки на подправки и подобен на торф характер. Междувременно останалите предложения са смесени сортове. Original има нотки на ванилия и кедрови ядки, докато Red остарява в бъчви от шери, а във вкуса му се усещат сушени плодове и ванилови дъбови нотки. При дегустация на Toji Blend се усещат мед, шоколад и черен пипер, а Blue е свеж с нотки на торф. Цените на най-базовите бутилки започват от цени под 50 долара.
14. Kanosuke
От дестилерията Kanosuke се разкрива красивата гледка към най-дългия плаж с бял пясък в Япония - Fukiagehama. Тя отваря едва през 2018 г., но вече е носител на награди, а ценителите следят работата й изкъсо. Предлагането им в момента е от 6 различни питиета. New Born използва британски малц и отлежава в американски бъчви от бял дъб. Във вкуса му се усещат плодове, осолени фурми и мед. Междувременно Single Malt Kanosuke 2021 отлежава три години, което води до меки дървесни нотки на ванилия, канела и покрити с шоколад захаросани портокалови кори. Nеw Born Kanosuke Distillery Limited Bottle спечели третото място в японската категория Newmake на състезанието за уиски и спиртни напитки в Токио през 2021 година. Цените на бутилките на дестилерията се продават за средно 180 долара.
15. Enso
Водата, флората и климатът отличават уискито Enso. Чистите води на Япония без минерализация и бъчвите от японски дъб придават, според познавачите, вкус и характер на всяка капка от питието. Вкусовият профил на японското уиски Enso демонстрира средно тяло с пикантна мандарина и подправка, последвано от дълъг и сложен завършек. Цените на бутилките на дестилерията започват от около 80 лева или малко под 50 долара.
16.Sakurao
Създадена през 1918 г. в едноименния японски град Sakurao в Hatsukaichi, Хирошима, дестилерия има над 100 години знания, предавани от поколение на поколение. Има три знакови питиета. Първото е Sakurao 1st Release Cask Strength. Този сингъл малц е тъмно кехлибарен с нотки на сладка ванилия и опушен нюанс и леко загатване за близкото вътрешно море Сето. На второ място е Single Malt Togouchi. Той може да се похвали с уникални характеристики, тъй като бъчвите стареят в неизползван железопътен тунел, който е изсечен през залесените планини за планината Осоракан и връх Шиню. Времето тук позволява да поеме аромата на естествената среда и резултатът е уиски с нотки на пресни ябълки, сладък мармалад и кайсия. Смесеното уиски Togouchi се предлага в различни възрасти и завършвания, включително с бира и саке. Цените на бутилките им започва от около 90-100 долара.
17. Hatozaki
Уискито Hatozaki е на дестилерията Kaikyo, която е част от Akashi Sake. Мастър дестилър и блендер е Kimio Yonezawa. Дестилерията се намира на брега на вътрешното море на Сето и осигурява отлични условия за стареене на уиски, което отлежава в различни бъчви, включително американски дъб, японски дъб (Мизунара) и черешово дърво (Сакура). Уискито Hatozaki носи името на най-стария каменен фар в Япония и се отличава с мекота и елегантност, като блендираната му версия се гордее с деликатни цветни нотки, докато сингъл малцът има привкус на сушени плодове и ароматен меден завършек. Бутилки на дестилерията могат да бъдат намерени и на цена от 30 долара или около 50 лева.
18. Yamazakura
Името Yamazakura съчетава японския символ за планина „яма“ със символа за черешовите дървета „сакура“. Дестилерията на компанията е базирана в Корияма, Фукуши. Това е една от най-старите пивоварни за саке в североизточна Япония и сравнително наскоро разширява дейността си, произвеждайки и други спиртни напитки. Fine Blended Whisky, смес от четири зърнени и малцови уискита, отлежали в бърбън бъчви е с богат и сложен вкус. Pure Malt Whisky е с нотки на сушени череши, кремообразна ванилия и макадамия на финала. Цената на бутилките на компанията започва от около стотина лева.
19. Kaiyo
Ако търсите наистина уникално японско уиски, тогава Kaiyo е отличен вариант. Има няколко неща, които го отличават от конкурентите брандове. На първо място дестилерията използва поръчкови бъчви от японски дъб Мизунара, известни с това, че придават сладък и пикантен вкус на питието. Втората причина за уникалността на компанията е работата на мастър блендера Джефри Карлович, който работи за нея вече над 10 години и е признат като специалист с изключителен принос в света на уискито. Нещото, което обаче наистина отличава Kaiyo, е това, че питиета им стареят докато пътуват три месеца по море. Цените на пътешественическите им бутилки-моряци започват от около 65 долара или 110 лева.
20. Tenjaku
Дестилерията, произвеждаща Tenjaku се намира в Fuefuki, в източната част на басейна на Кофу в префектура Yamanashi. Уискито се произвежда с планинска вода, която след извирането си се филтрира през вулканични скали и придава интересен вкус на произведените с нея питиета. Оригиналният бленд на бранда е с нотки на круша и сушени плодове с леко пикантен, дълъг финал. Докато Pure Malt е смес от различни отлежали малцови уискита с нюанси на зелена ябълка и свежи билкови аромати и ванилия. Цените на бутилките им започват от около 35 долара.