Карфиолът е познат още от времето на Авицена. В продължение на много векове се е култивира в Сирия, откъдето е донесен в средиземноморските страни. Факт е, че не се е развивал добре в северните ширини. Но ситуацията се е променила, когато се въведежда нов сорт, адаптиран към студените условия.
Диетичният продукт е ценен заради приятния си вкус и здравословни свойства. Той може да се вари, задушава, пържи, пече, маринована или да се сервира в суров вид.
Необходими продукти:
• Карфиол – 1 глава
• Спанак – 500 гр.
• Лук – 1 глава
• Чесън – 4 скилидки
• Зехтин – 3 супени лъжици
• Сол
Карфиолът се накъсва на розички и се пуска във вряща подсолена вода за няколко минути, докато поомекне. След това се изважда с решетъчна лъжица и се отцежда.
В дълбок тиган се загрява зехтин и се задушават ситно нарязаният лук и смачканият чесън. Щом омекнат, се добавят листата спанак и задушаването продължава до тяхното омекване.
Накрая се прибавят розичките карфиол и всичко се разбърква на силно нагрят котлон. Добавят се и подправките. Карфиолът трябва леко да покафенее по краищата си. Сервира се топъл.
Необходими продукти:
• Карфиол - 1 ½ кг.
• Яйца – 3 бр.
• Брашно – 6 супени лъжици
• Сирене – 150 гр. сирене
• Чесън – 4 скилидки
• Магданоз – 1 връзка
• Черен пипер
• Сол
• Олио
Карфиолът се разделя на малки розички, които се пускат във вряща подсолена вода, докато омекнат. След това се потапят в ледено студена вода и се отцеждат старателно. Това се прави с цел да се спре процеса на готвене.
Карфиолът и се раздробява, смесва се с натрошеното сирене, накълцания чесън и ситно нарязания магданоз. Прибавят се яйцата, брашното и подправките. Трябва да се получи гъста смес, а при необходимост може да се добави още брашно.
С мокри ръце се оформят кюфтетата, които се пържат в тиган със сгорещеното олио. След това се поставят върху кухненска салфетка. По желание преди да се изпържат се овалват в брашно или галета.
Необходими продукти:
• Карфиол – 1 глава
• Кокосова сметана – 200 мл.
• Какао – 4 супени лъжици
• Кафява захар – 2 супени лъжици
Карфиолът се накъсва на малки розички. В голям тиган или тенджера се сипва сметаната, какаото и захарта. Прибавя се и карфиолът и се оставя да кипне. Бърка се около 5-6 минути, за да не загори. Карфиолът трябва да омекне и да поеме ароматите. Не трябва да се готви прекалено дълго, за да остане хрупкав. Сервира се поръсен с какао.
Кокосовата сметана може да се замени и с обикновена, а вместо захар, може да се използва течен подсладител.