Лив Тайлър: Винаги ще помня „Открадната красота”

В телевизията трябва постоянно да си подготвен за промени

Хората от спасителните служби са като супергерои

Тренирах много и исках да изглеждам като някой, който знае какво прави

Аз съм много любопитен човек

Разкошната Лив Тайлър е централната женска екранна атракция в драматичния сериал “911: Тексас”, който се излъчва всеки вторник от 22 часа по на FOX. Лив играе ролята не блестящата и саркастична главна парамедичка от Остин Мишел Блейк. Лив Тайлър е една от най-разпознаваемите и интересни актриси за последните 25 години. Дъщерята на Стивън Тайлър от “Аеросмит” израства в шоубизнеса. Тя става модел още на 14 години, снима се в реклами и клипове, а в киното се превръща в сензация след участието си в заредения с еротика арт филм на маестрото Бернардо Бертолучи “Открадната красота” в средата на 90-те години на миналия век. После покорява и широката публика с главни роли в блокбастър събития като “Армагедон” и “Властелинът на пръстените”. Интервюто със световноизвестната актриса е предоставено специално на “Труд” от FOX.

[modula id="3588616"]

- Лив, как бихте описали героинята си в “911: Тексас” и как се подготвихте за ролята?

- Героинята ми в “911: Тексас” е Мишел Блейк - капитан на екип от парамедици. Трябваше да навляза в темата много бързо, защото след като ми предложиха ролята започнахме снимките две седмици по-късно. Тренирах усилено и бързах, защото пред камерата трябваше да изглеждам като човек, който знае какво прави. Страхотното на сериала е, че много от статистите в сцените са истински пожарникари и парамедици. За мен това беше от голяма полза и постоянно ги засипвах с въпроси и ги наблюдавах между сцените. Подложихме се на интензивни тренировки и се радвахме на подкрепа от страна на изумителни професионалисти. Добре, че бяха наоколо. Постарахме се да научим колкото се може повече от тях, за да отдадем почит на професията им, но все още се учим в крачка.

- Какво разбуди интереса ви към спасителните служби?

- Запитах се: “Кои са тези хора?” Познаваме работата им, но е безкрайно интригуващо да ги опознаеш като индивиди и да разбереш какво ги мотивира. Исках да науча как спят нощем след видяното и какво разпалва страстта им към живота. Когато започнаха тренировките и можехме да ги наблюдаваме беше невероятно. Те са супергерои.

- Как беше съвместната работа с Роб Лоу и останалите актьори от екипа?

- С всички е удоволствие да се работи. Обичам да участвам в голям актьорски състав. Предпочитам го пред проекти, където съм постоянно сама. Между актьорите на снимачната площадка се заражда приятелство. Всички работят с голямо желание и внасят нещо уникално в сериала. Връзката помежду ни се зароди съвсем естествено, защото хората са страхотни. Още първата ни среща беше фантастична. Наистина си допаднахме и постоянно си помагаме. Пресъздаваме напрегнати ситуации пред камерата. Когато за първи път излязох на снимачната площадка беше за голяма сцена с автомобилна катастрофа. В сцената имаше обърната кола и всички пожарникари бяха там. След това влязохме ние и трябваше да изпълним всички предвидени движения и каскади. Всички знаем репликите си и сме наясно какво се очаква от нас, но когато стигнеш до реалното изпълнение на сцената, е съвсем различно.

- Каква е най-голямата разлика между работата в киното и телевизията?

- Всичко е различно. Когато се снимаш в сериал дълги години опознаваш отлично героя си и екипа, с който работиш. Ангажиментът е различен. В това има повече сигурност. В киното получаваш сценария много по-рано, имаш време да го проучиш и да се подготвиш. Също така режисьорът е един, най-много двама, но винаги следваш една много специфична визия. В телевизията всичко постоянно се променя. Всеки епизод е режисиран от различен човек, сценаристите са много. Има цял отдел за сценаристи и продуцентите също са много. Преживяването е съвсем друго и трябва да имаш доверие в способностите си по един по-различен начин. Да, опознаваш героинята и все пак всяка седмица излиза нов сценарий и нямаш представа какво ще се случи с нея. Вълнуващо е. Трябва да се приспособиш. Малко ми е трудно с различните режисьори, защото щом влезем в ритъм и всички започнат да се сработват, изведнъж променят всичко. Асистент режисьорите и операторите се сменят. Не е лесно да се нагодиш към толкова промени.

- Как се работи с изпълнителния продуцент на “911: Тексас” Райън Мърфи, който оглави програмата Half Initiative за превръщането на Холивуд в по-гостоприемно място за режисьори и сценаристи от женски пол ?

- Удивително е да опознаеш разнообразието на героите и всички истории, които той разказва. Да преживееш това с Райън Мърфи е рядък шанс. Включвам се в проекта на етап, когато Райън е на върха на славата и има възможност да реализира мечтата си. Невероятно е. Той определено следва много строги принципи в работата си и фактът, че има тази възможност значи много. Има много талантливи хора, чието послание не достига до нас. Всички, които работят по този проект, го познават отдавна и е интересно да се наблюдават взаимоотношенията му с хората. Райън успява да намери най-подходящите специалисти за проектите си и за мен е удоволствие да бъда част от такъв проект.

- В кариерата ви има много “завои”. Как избирате новите си проекти?

- Аз съм много любопитен човек. Намирам ежедневието си за вълнуващо и се отдавам изцяло на всеки следващ проект. Мисля, че всички продукции, в които съм участвала досега, имат плюсове и минуси. И се различават коренно. Филмът “Останалите” (The Leftovers) на Деймън Линделоф и Том Перота например имаше блестящ сценарий и изключително сложна структура на разказа. Беше заснет по изумителен роман и самото преживяване беше уникално, но ми е много трудно да го сравня с другите си проекти. Никой не е по-добър или по-лош, просто са различни. Когато се снимах в “Открадната красота” беше лятото, когато навърших 18 години. Помня, че тогава си казах: “Никога няма да ми предложат по-добра роля от тази”. Снимахме в Тоскана и всички актьори бяха уникални. Преживяването беше специално, работех с Бернардо Бертолучи. Осъзнаваш, че си част от нещо забележително. Винаги ще помня това. Дори проектите, които не се развиват така, както си се надявал, са уникално преживяване, защото научаваш много неща.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"