Проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, пред „Труд“: Изкуствен бял дроб спасява най-тежките случаи с COVID-19

Имаме страхотния шанс, че начело на оперативния щаб е хирург

Готова ли е болница „Света Екатерина“ да посреща пациенти, които освен сърдечни проблеми са заразени и с коронавирус? Има ли достатъчно респираторни апарати и защитни облекла за персонала в университетската болница? На тези въпроси отговаря изпълнителният директор на болницата проф. Генчо Начев.

- Проф. Начев, каква е готовността на болница „Света Екатерина“ за прием на пациенти, които освен сърдечни проблеми са заразени и с коронавирус?

- Пред мен е препоръката на Американския колеж по кардиология за професионалисти, които се занимават със сърдечно-съдови заболявания в случаите с COVID-19. И там, първото изречение е: Ако искате най-добре да обслужите пациентите, запасете себе си най-напред. По-надолу е посочено какво е необходимо да се направи. Ние се водим от тази препоръка. В болницата има кризисен щаб и сме направили пътна карта на пациента - от влизането му в болницата, до неговото изписване, в зависимост от това, дали той е с доказан коронавирус, или не.

- Как си обяснявате засилващата се паника, свързана с пандемията?

- Паника не трябва да има. В Китай, като изключим епицентъра на заразата смъртността е 2,3%, в Иран - 2,7%, в Южна Корея - 0,5%.

- А в Италия?

- За съжаление, там стигнаха 8,7%, което е висока смъртност. Това говори, че Италия не бе подготвена, въобще много от страните в Европа се оказаха неподготвени за това чудо. Нека не забравяме, че в Италия от усложнения вследствие на заразата, до сега, са починали малко под 5000 души, а през 2017 година от грип са умрели 24 000 души. Поначало италианците са склонни към респираторни заболявания. В последните дни се смея като слушам какво се говори. Всеки се прави на епидемиолог, на вирусолог, всеки разбира от микробиология. Както върви няма да се учудя, ако главният епидемиолог започне да слага стентове.

-

- Кой са факторите които увеличават риска от смърт при заразяване с коронавируса?

- Факт е, че смъртността рязко се покачва, когато има придружаващи заболявания. Тя може да стигне до 50% при пациенти, които са с усложняващи заболявания. Става въпрос за такива пациенти, при които респираторното заболяване се развива на базата на сърдечно.-съдови болести на диабет, на високо кръвно и т. н. данните сочат, че при сърдечно-съдови заболявания и при хипертония смъртността е до 16,5%.

- Имате ли достатъчно маски и защитни костюми?

- Поръчахме и получихме 40 защитни костюма, не говоря за престилки, имаме достатъчно с карбонова нишка, които се смятат за най-подходящи за случая. Всички служители са с такива престилки. Лекарите, които са на предна линия са със защитни костюми, с качулки и с шлемове. Чакам още 60 защитни костюма. Това всичко си купува болницата. Убеден съм, че в такъв кризисен момент не може да се разчита само на държавата. И тези, които могат и имат финансова възможност нека купят защитни костюми, защото това е в името на опазването на живота на лекарите и на пациентите. И тъй като всички отбелязват, че най-важното нещо са тестовете за откриване на заразата, ние сме купили 250 теста, от бързите, които се правят с намазка от носоглътката. Не става дума за кръвни тестове, които впоследствие доказват дали си преболедувал. За съжаление, тестовете ще пристигнат утре или вдругиен. Досега всички спешни пациенти, които сме приели - ние сме имали три инфаркта, една съдова операция, един пейсмейкър, чакам днес да пристигне от Варна и мъж на 22 г. на когото трябва да се постави т. нар. изкуствено сърце - са изследвани в двете лаборатории на ВМА и в Института по заразни и паразитни болести. Най-напред те са прегледани в кабинет от наши лекари, които са облечени в защитни костюми. След това се изолират в стаи, където се диагностицират, наблюдават и лекуват от лекари и сестри, облечени в същите костюми. Ако се налага да отидат в реанимация и там ги посрещат медици в същите костюми. Поканил съм БНТ да направим клип как се сваля защитното облекло. Това е много важно - не бива външната страна на това облекло да се докосва до кожата, когато се сваля, защото заразата се пренася веднага. Много е важно как се интубира пациент със съмнения или с доказан коронавирус. Всичко това сме го проиграли и ще направим клип, който се надавам БНТ да излъчи, а ние ще го качим на страницата на нашата болница, за да могат да го видят навсякъде, където имат нужда.

- Имате ли достатъчно респираторни апарати?

- Имаме 18 апарата. Ако се наложи, тогава ще търсим допълнително. Засега няма такава необходимост.

- Не разбрах в „Св. Екатерина“ има ли възможност да се оборудва реанимация за сърдечно болни с корона вирус?

- Имаме готовност за изолиране на такива болни. Имаме и три ангиографски лаборатории. Работи едната, защото ако се окаже, че има случай с коронавирус, тя се затваря. Има карантина. Но имаме още две лаборатории. Имаме реанимация с отделни сектори, където могат да се изолират болни с вируса. Молим се да нямаме такъв случай, но всичко е проиграно и имаме готовност. Ако се случи, ще се карантинира и персонала, който е бил в досег с болния, а ангиографската лаборатория ще се затвори за период на карантина. Много ме учудва, че след като корифеи говорят с какви хининови препарати щял да се лекува коронавирусът, никой не споменава нещо съществено. Още преди четири седмици на страниците на Световната здравна организация бе качен опитът на Китай, че най-добър резултат давала комбинацията от хлорофин и тамифлу. Не знам какви новости се откриват. А същевременно никой не казва, че един от най-важните способи за лечение, при тежките, комбинирани случаи, когато респираторите не помагат е включването на екстракорпорална мембранна оксигенация (ECMO), това са едни малки апаратчета, които представляват изкуствен бял дроб или изкуствен бял дроб и сърце. И тогава, когато е само дихателна недостатъчност се включва венозно - т. е. от вената се взема кръвта, окислява се в този изкуствен бял дроб и се връща в тялото на човека, защото респираторът вече не помага. Т. е. белият дроб е напълно изключил. Тогава с това извънтелесно кръвообръщение се поддържа животът докато се възстанови белия дроб.

- А при COVID-19 с остра сърдечна недостатъчност какво се прави?

- В случаите когато има коронавирус със сърдечно-съдови заболявания, а това са над 16% от случаите и се стигне до остра сърдечна недостатъчност, същото апаратче играе ролята на изкуствено сърце и изкуствен бял дроб - взема кръвта от вената, окислява я и я връща в артериите, защото трябва да се заобиколи и сърцето, което не може да работи. Така се дава възможност да починат и белия дроб и сърцето, да бъдат излекувани и тогава се маха апаратът. В България има такива апарати, има ги само в сърдечните хирургии. Здравната каса ги плаща даже. Но никой не споменава за тях. Другото, което ще ви кажа е, че не случайно сърдечни хирурзи има в щабовете на много държави. Слава, Богу, че в България имаме страхотния късмет, че начело на оперативния щаб стои хирург в лицето на Мутафчийски. Не професор, не генерал, а хирург, доктор с изключителен опит. И се прекланям пред спокойствието и същевременно пред непримиримостта и неотстъпчивостта му, защото на тази позиция заден ход не може да има. Това е страхотно попадение на премиера. Не зная колко го е премерил този ход, не зная и дали не е било случайно. Не искам да съм в обувките на генерала в момента, но смятам, че всички трябва да направим всичко възможно, да му помогнем. Казвам ви отново: Имаме изключителния късмет да имаме този човек начело на щаба.

- -Уместно ли е създаването на медицински съвет и няма ли да се получи разнобой между щаба и него?

- Няма да коментирам такъв въпрос. Единственото, което ме плаши е, че в България, когато се съберат повече хора става говорилня. Но аз мисля, че ген. Мутафчийски може да се съобразява с мнения, но решението е негово. Всъщност, решенията и отговорността са на премиера и на Мутафчийски. Аз не съм привърженик на многото мнения. В България сме се нагледала и на говорилни - дали ще е парламент, дали ще е някъде другаде... говорилня. А от говорилни резултати няма. В тази криза най-важното е действието и то на момента. Призовавам всички граждани съвестно да спазват препоръките и да не мислят, че това е някакво страшно ограничение. Това е най-малкото ограничение.

- Накрая искам да ви попитам разполага ли болница „Св. Екатерина“ с хининовите препарати, за които се твърди, че болните се влияят добр от тях?

- Не, ние нямаме такива препарати, защото ги няма в България. Тепърва ще се произвеждат и внасят. Има тамифлу. В Атина имаше малко количество от единия хининов препарат, дарение е направил г-н Кирил Домусчиев. Ние не сме болница за лечение на тези респираторни заболявания и COVID-19. Затова сме спрели и всякаква планова дейност. Отворени сме единствено за всякаква спешност и не сме върнали досега човек. Подготвени сме за подобна спешност.

Нашият гост

Проф. Начев е изпълнителен директор на СБАЛССЗ “Св. Екатерина” ЕАД. Завършва медицина с отличие през 1975 г. Притежава специалностите обща хирургия и кардиохирургия. Специализирал е в Кралски колеж по хирургия - Лондон, Немски сърдечен център /DHZ/ - Берлин, Медицински колеж Baylor - Хюстън, Сърдечен институт - Минеаполис, САЩ.

В момента е национален консултант по кардиохирургия.

Носител на следните звания и отличия: Медик на годината - 1998 г., Лекар на годината - 2006 г., Лекар на България - 2009 г., Приз “Човеколюбие”, почетен гражданин на Казанлък, почетен гражданин на София, орден “Стара планина” - първа степен, награда “Лекар на Югоизточна Европа” от Втория международен конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"