5 млн. лв. за заплати във ВиК холдинга

 

За три години дейност са похарчени близо 250 млн. лв. от отпуснатите 1 млрд. лв.

 

Служителите са общо 47 души

Смениха структурата на дружеството след въпроси на “Труд news”

Над 5 млн. лв. са дадени за заплати, възнаграждения на ръководството, изплатени отпуски и обезщетения по Кодекса на труда на служителите на “Български ВиК холдинг” ЕАД от създаването на дружеството през 2020 г. досега.

От “Труд news” зададохме въпроси с какво точно се занимава управата на дружеството през последните месеци, при условие, че последната “новина”, публикувана на институционалния сайт на “Български ВиК холдинг” ЕАД, е от 19 април 2023 г.

Холдингът беше създаден, за да контролира дейността на водните дружества в страната, да осъществи реформа за по-ефективното им функциониране, да намали загубите на вода и да запази цената на водата социално приемлива и на възможно най-ниски нива. Към момента в холдинга са наети 47 служители. При груби сметки при този щат получените общо 5 166 356 лв. за заплати за периода от близо три години от 5 май 2020 г. до 31 юли 2023 г. представляват средно по 109 922 лв. на служител, или средна заплата от 2818 лв. Разбира се, шефовете на дружеството взимат по-високи заплати от редовите служители.

От регионалното министерство, което е принципал на холдинга, отговориха на въпросите на “Труд news”, а освен това върнаха двустепенното управление на холдинга с Надзорен съвет, за да “се оптимизира работата във ВиК сектора, да се засилят проектите за модернизация на ВиК мрежата и инфраструктурата, да се реализират редица големи водни проекти, с които да се подобри качеството на предлаганите услуги за гражданите, да се подпомогнат ВиК операторите при реализацията на проектите им с европейско финансиране, да се предприемат мерки за финансовото оздравяване на ВиК дружествата от структурата на ВиК Холдинга”. Държавното дружество вече се управлява от 5-членен Надзорен съвет с председател инж. Ганчо Димитров и 4-членен Управителен съвет. Изпълнителен директор е Ирена Георгиева.

“Сред основните акценти в работата на “Български ВиК холдинг” е подпомагане на дъщерните ВиК дружества във връзка с реализацията на проектите по ОП “Околна среда”, като регулярно се провеждат срещи между ВиК дружествата, Управляващия орган на ОПОС и всички участници в строителния процес за успешно приключване на проектите”, обясниха за “Труд news” от водния холдинг.

От 1 юли до 11 септември служителите на холдинга са разгледали 22 искания за финансиране от дъщерни дружества към “Български ВиК холдинг”. В резултат на тези искания от ходинга са отпуснали на водните дружества над 56,5 млн. лв. От тях 38 млн. лв. са за финансиране, с което успешно да се изпълнят проектите по ОП “Околна среда 2014-2022”. Читателите на “Труд news” си спомнят, че тези проекти бяха под угроза за осъществяване, заради отказа да се приложи приетата методика за актуализация на цените на строителните дейности с инфлацията, според която водните европейски проекти трябваше да се оскъпят средно с 50-70%. От управляващия орган на ОПОС обаче поставиха таван от 15% за дофинансиране на проектите, а избраните изпълнители отказаха да работят на загуба.

“Български ВиК холдинг” бе създаден през 2020 г., за да координира инвестиционните дейности и тези по поддържане на ВиК инфраструктурата, да осигури устойчив модел за финансиране на отрасъла. За целта холдингът получи целево финансиране от 1 млрд. лв. Към 1 септември 2023 г. дружеството разполага със собствени средства в размер на 756 287 053 лв. Тоест за трите години, без видими от хората резултати, са похарчени близо 250 млн. лв., или една четвърт от предвидените средства за водната реформа.

Холдингът има и приходи от финансиране на дъщерните му дружества, които също се използват за изплащане на заплати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"