Отборът на безработните треньори

От това лято на трансферния пазар по традиция ще има редица играчи със статут на свободни агенти. Очакваната криза може да допринесе допълнително за това. Успоредно с играчите обаче има и много родни треньори, които са без работа и са пред ново предизвикателство. Поради една или друга причина някои от най-успешните ни наставници през новия век сега са без работодател. Сред тях има и трима бивши селекционери на „лъвовете“, както и такива, водили „Левски“ и ЦСКА.

Станимир Стоилов

Първият български треньор, класирал отбор за групите на Шампионската лига, е извън играта от началото на 2019 година, когато бе начело на Казахстан. Оттогава опитният наставник, направил фурор с „Астана“ и във вътрешното първенство, та и в Европа, бе близо до „Динамо“ (Москва), но в крайна сметка се размина с престижното назначение. Сега, Мъри, класирал и казахстанския първенец в групите на турнира на богатите, а и в тези на Лига Европа, отново е спряган за работа в чужбина, а към него гледат руски и китайски клубове. Успоредно с това винаги е замесван с евентуално завръщане на „Герена“.

Любослав Пенев

Още един наставник, работил начело на „трикольорите“. Пенев натрупа солиден стаж през последното десетилетие. Има титла с „Литекс“ от 2011 година, но впоследствие успехите му избледняха. Води ЦСКА общо 3 пъти, последният от които ще се запомни с изненадващото му оттегляне в деня преди мача с „Черно море“ на „Тича“. По сходен начин си тръгна и от втория тим на „Валенсия“, за да се включи в битката за президент на БФС. Сега Пенев е свързван с треньорския пост в „Царско село“, след като новакът се раздели с Никола Спасов.

Красимир Балъков

Третият свободен селекционер също чака ново предизвикателство. Бала подаде оставка в края на 2019 година след тежката загуба с 0:6 от Англия, довела до сериозни размествания в пластовете в българския футбол. Героят от САЩ изкара по-малко от 6 месеца, начело на лъвовете, записвайки равен и пет поражения. Преди това магическият халф изкара успешен период в „Етър“, където доведе тима до бараж за Лига Европа, загубен с 0:1 от „Левски“ на „Георги Аспарухов“. Балъков има треньорски стаж още в Швейцария, Германия и Хърватия, но успехите му са с променлива величина.

Стамен Белчев

Доскорошният треньор на „Арда“ вече обяви, че иска възможно най-скоро да се върне във футбола. Белчев си тръгна от Кърджали по време на преждевременната пауза заради коронавируса.

50-годишният специалист постоянно е свързван със завръщане в ЦСКА, но и засега остава далеч от „Армията“. Роденият в Хасково тактик изкара 2 години при „червените“, а в един момент бе на крачка от титлата, но в края на сезон 2017/18 столичният тим допусна късен обрат от „Лудогорец“ (1:2) и трофеят остана в Разград. През годините Белчев работи още в „Любимец“, помощник в „Ботев“ (Пд), „Хасково“ и вторите отбори на „Литекс“ и ЦСКА.

Стойчо Стоев

Друг опитен наставник, чийто кариера премина за кратко в „Арда“. Стоев е свободен от есента, когато бе уволнен за втори път от „Лудогорец“. Бившият футболист на „Локомотив“ (София) се надява на оферта от чужбина, но засега тази му мечта не се осъществява. Наставникът е двукратен шампион на България с „орлите“, игра и 1/8-финал в Лига Европа с родния първенец. Между двата периода начело на „зелените“ бе на „Герена“, където загуби финал за Купата на България от „Черно море“ (1:2).

През последните месеци Стоев имаше оферти от родни тимове, сред които и родният „Локомотив“ (София), но треньорът тактично отказа.

Ясен Петров

Пловдивският специалист е без отбор от 2019 година, след като се раздели с „Шъдзажуан“ по взаимно съгласие. В китайския тим Джанини изкара два периода, първият от които особено успешен. През 2014 година Петров класира азиатците за елита. В периода между тях, родният тактик води и други два местни клуба - втородивизионния „Бейджинг Ентърпрайсес“ и елитния „Хенан Джиние“. У нас Петров направи сериозно име по време на едногодишния си престой в „Левски“. Със „сините“ игра в групите на Лига Европа, но в Първа лига завърши втори, зад „Литекс“ на Любо Пенев. 10 години по-късно Петров остава последният треньор, задържал се цял сезон в „Левски“…поне на хартия.

Емил Велев

Последният наставник, направил „Левски“ шампион, се обърна към юношеския футбол през последните месеци. Кокала отвори собствена школа, възраждайки марката „Левски-Спартак“. Въпреки това, Джеймс, друг прякор на наставника, бе свързван на няколко пъти със „сините“ през последните няколко сезона. След като си тръгна от „Герена“ през 2009 година, Велев игра 3 финала за Купата с 3 различни отбора – „Славия“, „Локомотив“ (Пд) и „Монтана“. Големите сблъсъци обаче бяха загубени на два пъти от ЦСКА и веднъж от „Лудогорец“. Постепенно кариреата му тръгна по нисходяща линия, за да изпадне от Втора лига с „Добруджа“ преди година.

Александър Томаш

Треньорът от новото поколение започна сезона начело на „Берое“, но тимът бе непостоянен, редувайки победи и загуби. В крайна сметка младият наставник бе уволнен заради незадоволителни резултати след повече от 2 години начело на „зелено-белите“. Преди това тактикът работи във „Верея“, друг отбор от Стара Загора, „Локомотив“ (Горна Оряховица) и „Банско“.

Никола Спасов

61-годишният специалист остана без работа навръх 1 април, след като се раздели изненадващо с „Царско село“. Опитният наставник бе извел само месец по-рано новака до сензационен успех с 2:1 над ЦСКА. В кариерата си Спасов има Купа на България с „Черно море“, а също и загубен финал през 2008 г. Година по-късно изведе „моряците“ и до бронзовите медали в елита, което не се бе случвало от 56 години. В този период направи пробив в евротурнирите, отстранявайки два тима и достигайки до паметни мачове с „Щутгарт“ (1:2 и 2:2). Зад граница води на два пъти македонския „Брегалница“, както и казахстанския „Кизил-Жар“.

Едуард Ераносян

Още един шампион на България без настоящ работодател. Взискателният специалист е със статут на свободен треньор от началото на годината, когато се раздели с кипърския „Докса“. В тима от острова на Афродита изкара едва 14 двубоя.

Едо има златен медал начело на „Локомотив“ (Пд) през 2004 година. През 2015 година бе назначен в „Лудогорец“ след фиаското на „орлите“ с Бруно Рибейро, но и той се задържа за кратко. У нас Ераносян за последно бе в „Локо“ (Пд) през сезон 2016/17. В кариерата си като наставник той има екзотичен престой в Ангола с „Кабушкорп до Паланка", където също стана шампион.

Ангел Червенков

55-годишният специалист разполага с богата визитка на треньор. Има две титли – като помощник на ЦСКА през 2005 година и начело на „Литекс“ 5 години по-късно. В края на успешния сезон в Ловеч тимът му печели с 12 точки преднина, най-добра защита и нападение №1 в първенството. Въпреки постижението, той бе уволнен три месеца по-късно след фиаско в Шампионската лига и отпадане от „Жилина“. От този момент насам кариерата му се разви основно в Украйна. На два пъти води „Севастопол“, а след това „Арсенал“ (Киев) и „Черномопрец“ (Одеса). С последния тим изпадна от елита през 2019 година, а същото се случи докато води „Севастопол“ през 2011 година, след като еднолично ги бе класирал за елита. През годините опитният наставник работи още в Шотландия, Словакия и Литва.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Владимир Иванов

Този уебсайт използва "бисквитки"