Руското разузнаване: Не сме искали освобождаването на Божков

РИОСВ – Пловдив даде 1 месец на общините да почистят речните корита от боклуци

Иззеха 750 000 къса контрабандни цигари в Плевен

Над 1 кг хероин и боеприпаси откриха в Пловдивско, арестувани са мъж и жена

Преслава пропя на турски (ВИДЕО)

Отложиха делото за мярката на Миню Стайков, бил в болница

Новата Конституция на Русия може да забрани на министрите да имат банкови сметки в чужбина

Осъдиха бракониер, помлял с камъни кола на ловен шеф

Диляна Попова знае как да съблазнява (СНИМКА)

Дилър бяга с мръсна газ, спипаха го Полицейско куче надушило дрогата

Един загинал при масова стрелба в търговски център в Банкок

Пиян шофьор помете каруца, трима са в болница

Съветниците от Банско ще даряват лични пари за нуждаещи се на всяка сесия

Откриха над 6 тона месо с изтекъл срок на годност в Плевен

Карлос Гон: Планирах бягството си сам, беше рисковано Японското общество е справедливо, но системата представя фактите изкривено, заяви бившият шеф на "Нисан"

Добре дошли на Марс

Четирима астронавти ще живеят на Марс в къща от лед, при това направена на 3D принтер. Поне така изглежда засега, по-точно в перспектива за далечното бъдеще, в разгара на конкурса на НАСА за създаване на концепция за жилище на Червената планета 3D Printed Habitat Challenge.

Всичко стартира през май, като най-важното условие към мераклиите за участие бе да посочат, че ще използват материал, който се намира на Марс. Общият награден фонд за цялото състезание е 2,25 милиона долара, като изискването е на финала му да бъдат изработени на 3D принтер тук на Земята прототипи на марсианските жилища в реални размери. Преди това кандидатите за марсиански архитекти №1 ще трябва да покажат как точно работи технологията, на която те залагат. В надпреварата се включиха 165 проекта, като за полуфинал НАСА отдели 30 по-впечатляващи и накрая отдели трите, които ще продължат до края.

Дали случайно, дали не, първата фаза на конкурса приключи на 27 септември, часове преди НАСА да обяви, че на Марс има течаща вода. И дали случайно, дали не, победител в тази първа фаза е проект за къща от лед. Ise House е дело на нюйоркските студиа SEArch и Clouds и концепцията е изключително опростена и ясна. За успеха си екипът получи премия от 25 000 долара. Втората награда от 15 000 долара отиде при Team Gamma, в който участва световноизвестното архитектурно студио “Фостър и партнерс”, а третата от 10 000 долара е за Team LavaHive.

Организаторите от НАСА наблягат дебело на факта, че победителите са единствените, които не планират да използват рохкавия материал, намиращ се върху скалите на Марс – реголит. Вероятно повечето екипи са решили да прибегнат до него, защото съществува и на Земята, а това улеснява демонстрацията на използването му чрез 3D печат на нашата планета, т.е. гарантира изпълнението на условията от втората фаза на конкурса.

Идеята на тима, създал Ice house, е да осигурят по-естествена среда за обитаване на Червената планета. Според тях това ще стане чрез многопластов лед и са сигурни, че така атмосферата за живот ще е значително по-добра. Защото се касае не само за хората, но и за растенията. Да, точно така, проектът предвижда да има и градини, в които да се отглеждат пресни култури. А фактът, че жилището ще е от лед, ще помогне за по-нормалното им развитие, защото ще влиза естествена светлина. Според екипа победител този факт ще направи далеч по-лесен живота на четиримата в иглуто, защото те ще разполагат с панорама към марсианската повърхност, което е по-естествено от живот в дълбините на планетата. Разбира се, и Ice house също има подземни части за живот, а проектантите са сигурни, че ледът ще пази обитателите и от радиацията.

Колкото до невидимата част в създаването на ледената марсианска къща, екипът казва, че е имал дълги консултации с 12 специалисти – експерти в различни области, включително астрофизици, геолози, инженери по 3D печат и др.

Класираният на второ място проект на Team Gamma подхожда по друг начин, като избира да използва за изработването на жилищата на Марс реголит и полуавтономни роботи. Екипът смята, че най-подходящи за живеене на Червената планета ще са индивидуални жилища за всеки от четиримата астронавти. За целта трябва да се изкопаят ями с дълбочина 1,5 м. Изработени от реголит “бунгалата” ще бъдат обвити с допълнителни материали за още защита. Предвижда се всичко от началото до края да бъде отпечатано на място на Марс, без да се пренася материал от Земята.

В проекта на Team LavaHive има и екологична нотка, като се има предвид, че екипът смята да използва рециклирани космически материали, включително от кораби или други подобни структури. И тук планират използването на реголит, който обаче ще е вид укрепващ материал за основната структура, която трябва да е надуваема. Според Team LavaHive това ще позволи огромна гъвкавост при всяка мисия, лесно свързване между различните компоненти на станцията за живеене, както и бързото и ефикасно трансформиране на нови пространства при необходимост, например за научни изследвания. Разбира се, при наличието на нужното оборудване.

НАСА присъди и допълнителни поощрителни награди – две почетни и такива за най-добро техническо решение, най-ефективно използване на пространството, най-красив архитектурен дизайн.

През август тази година НАСА проведе успешно шестото изпитание на двигател за кораби за дълги полети в Космоса и по-конкретно до Марс. В разработката участва и „Боинг“, като се планира след три години да е първият тестови полет. И ако всичко мине добре, се предвижда през 2030 година да бъде пуснат за първи път пилотираният кораб за многократна употреба “Орион”, който ще отведе астронавти на Марс.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.