О.р. ген. Румен Ралчев: Бежанците в света ще стигнат 60 милиона

Подпомагането на християните в света е държавна политика за Русия, Тамплиерите приехме позицията на БПЦ за бежанците

- Г-н Ралчев, неотдавна в Кьолн се проведе Световният форум на тамплиерите. Какво е неговото значение за българските рицари и дами?

- В Световния форум на тамплиерите - т.нар. Магистрален съвет, участваха 22-ма рицари и дами от България. В Кьолн се състоя церемония в църквата „Св. Георги“. Домакините изключително добре ни посрещнаха. Присъства Нейно Височество принцеса Елизабет фон Изенбург.

По време на гостуването ни чух ясен сигнал - промяна в отношението към Русия в положителен аспект. Русия е издигнала в ранг на държавна политика подпомагането на християните в света. В началото мислех, че това се казва от учтивост, но нещата действително вървят в тази посока. Особено важно е, че Велик приорат България повече от 4 г. работи на територията на Русия и Украйна като ментор за създаването на тамплиерски организации там.

- В Русия и в Украйна вече има тамплиерски организации?
- Неколкогодишните ни усилия доведоха до създаване на два приората в Украйна и в Русия, но в състава на Велик приорат България. За да бъдат международно признати, трябваше да бъдат гласувани от 23-мата Великите приори. С други думи, да бъдат афилирани към Ордена на рицарите тамплиери. Удовлетворени сме, че се случи. Това предизвика изключителна радост, тъй като е победа на каузата на тамплиерите в България през изминалите 4 години. Още повече че догодина - през есента на 2016 г., Магистралният съвет, този празник на тамплиерството в света, ще заседава в София.

- С какви други въпроси се занимава Магистралният съвет в Кьолн?
- Детайлно се разгледаха и бяха признати заслугите на Великите приорати в Италия, Гърция и България по отношение на това, че доколкото е възможно, се създават по-добри условия бежанската вълна да не се отрази пагубно на тези държави. Нашият Велик приорат има подписано рамково споразумние с БЧК, както и с Агенцията за бежанците. Редовно даваме всичко, което имаме, на бежанците, защото не ги делим на християни и нехристияни... Виждаме разликата между позицията на БПЦ и официалното светско становище на държавата. За щастие или за нещастие такива настроения има във всички европейски държави.

- През миналата седмица присъствахте и на честването на 70-годишнината от създаването на ООН, на което също се е дискутирала темата за бежанците.
- Действително акцентът беше върху бежанската вълна. В момента около 60 млн. души са принудени от различни войни в света да са бежанци. ООН, включително и членуващите в нея граждански организации с около 9000 служители в 123 страни, подпомагат тези бежанци. Търсят съдействие от държавите, през които те преминават или искат да се установят. Няколко пъти се подчерта, че службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците е получила две Нобелови награди по тези въпроси - през 1954 и 1981 г. И днес главната цел е да се осигури международна защита, основаваща се на конвенцията относно статута на бежанците от 1951 г. Днес обаче се говори и за нова тактика на ООН. Развива се нова теория за т.нар. повторно установяване или презаселване. С други думи, страните, които са дали убежище, ако установят, че се създадат подходящи условия в собствената страна на бежанците или в близка до тяхната държава - да ги върнат обратно в естествената им среда.

През цялото време се подчертаваше, че ООН се обръща към всички правителства за допълнително финансиране, доброволни пожертвувания и финансиране на програми, както и създаване на централен фонд за извънредни ситуации. В този фонд има мощни частни фондации. Годишният бюджет за 2015 г. на този централен фонд е бил 3,2 млрд. евро. Доста пари се дават и се работи по този въпрос. На конференцията се изрази загриженост, че през последните няколко месеца стотици хиляди бежанци се стекоха в Европа. Част от националните правителства реагират неохотно.

- Каква е ролята на неправителствените организации за подпомагане на бежанците?
- Има държави, в които гражданските организации са по-активни от самата държава. Това повишава ролята на организацията на неправителствените организации (Ко НПО), която има съвещателен статут в ООН. Посочва се, че в редица държави НПО и гражданското общество поемат грижата по подпомагането за бежанците. Крайната цел е да бъде намерено дълготрайно, а не палеативно решение. Това е плод на политиката на отделните държави. Подчертава се необходимостта да не се увреждат достойнството и личното пространство на бежанците, за да не се поражда негативизъм в тях.

- Каква е позицията на българските тамплиери към бежанците?
- В нашия сайт пуснахме, че се солидаризираме с това, което е написала БПЦ. Не сме очаровани от масовото присъствие на този тип бежанци, независимо че продължаваме да помагаме и в бъдеще ще помагаме. Това, че са бежанци, не значи, че трябва да ги отблъснем. Проблемът е, че през последните 2 седмици излизат материали, в които се вижда, че някои от тях активно участват в ИДИЛ.

Ангажиментът, поет от българското правителство за приемането на1500 бежанци на територията на България, е повече от поносим. Тези, които не го одобряват, бих посъветвал да отидат на централната гара на Сърбия - там градинките са почернели от хора. Бежанската вълна по една или друга причина нас леко ни засегна. Убеден съм, че с идването на зимата въпросът, свързан със Сирия, ще бъде разрешен по някакъв начин.

Нашият гост:

Румен Ралчев е роден през 1952 г. в София. Завършил е право в Софийския университет, полицейската школа и УНСС.
Велик приор на Велик приорат (България). Стар Велик майстор на масоните.
Работил е в УБО и НСО. Бил е началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов и Желю Желев.
От 1991 г. се занимава с частен бизнес. Президент на „Балкан секюрити груп“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта