Първият в историята на София спектакъл на Шостакович - „Катерина Измайлова“ ще се случи на 22 октомври в Зала 1 на НДК

„Никога в историята на София не е имало спектакъл на Шостакович, който е един от най-гениалните композитори в историята на музиката, а вероятно премиерата на „Катерина Измайлова“ в София ще е единствения шанс да го видим в рамките на нашия живот!“, развълнувано коментира диригентът Найден Тодоров дни преди поставянето на великолепното произведение на сцената на Зала 1 на НДК.

„Катерина Измайлова“ е уникална по рода си опера, призната за един от шедьоврите на 20 век. За критиците това е не просто опера, а театър и опера в едно. Драматичният сюжет ни карат в много моменти да оставаме без дъх, а красивата музика на Шостакович усилва въздействието върху душата и съзнанието ни.

В ролята на Катерина Измайлова ще видим Мария Цветкова, която публиката обикна и аплодира бурно при изявата й в ролята на Микаела в „Кармен“ (31.03.2015 – Зала 1, НДК). Талантливата ни солистка споделя: „Музиката е 80% от ефекта на филма. Нашият спектакъл всъщност е филм с прекрасно написана музика. При „Катерина Измайлова“ театралната игра е от определящо значение. Тя ми дава шанс да покажа на публиката освен гласа си, палитрата, която нося като актьор. Има моменти, в които емоцията ме хваща за гърлото, тогава събирам всичките си сили и концентрация, за да се успокоя и представя по най-добрия начин. Последната сцена е много, много специална… Но най-добре вие сами да се уверите!“

Зад мащабната продукция на Монте Мюзик и Държавна опера Русе застава един от най-добрите съвременни режисьори Вера Немирова. Тя поставя опери предимно в Берлин и Виена, но към „Катерина Измайлова“ има специално отношение, тъй като преди 50 години баща й (Евгени Немиров), е режисирал единственото представяне на операта в България, в град Русе.

Сюжетът на „Катерина Измайлова“ увлича и ни кара да очакваме следващата сцена. Шостакович ни убеждава, че Катерина е съпруга, която обича, изневерява и убива, но в същото време е единствения положителен образ, който се бори за любовтта и търси свободата. В първите години на социализма Сталин забранява операта с оригинално заглавие „Лейди Макбед от Мценска околия“, заради скандалните моменти в нея, но през 1965 г. произведението е реабилитирано и адаптирано от самия Шостакович, като се представя с новото заглавие „Катерина Измайлова“.

„Катерина Измайлова“ е в афиша на оперните театри в цял свят. В София имаме шанса да я видим за пръв път на 22 октомври в Зала 1 на НДК. Билетите се продават на цени от 20 до 50 лв. на касите на НДК, Ивентим и Тикетпортал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл