Проф. Михаил Мирчев, кандидат на „БСП - Лява България” за кмет на София: Отивам на балотаж в София, ако ГЕРБ не фалшифицира изборите

- До изборите остават няколко дни. Проф. Мирчев, успяхте ли да вдигнете БСП от „долна мъртва точка” в София - заявка, която дадохте в края на юли в интервю за в. „Труд”?

- Положих голямо лично усилие, но това не зависи само от мен, а и от градската партийна организация. Мисля, че БСП тръгна от „долна мъртва точка” нагоре - данните показват, че между юли и края на септември партията е добавила 2% към рейтинга си. Надявам се през октомври, когато е най-интензивната част на кампанията, да сме успели да качим още 2-3%. Това означава първо БСП да бъде на втора позиция в София доста над Реформаторския блок и второ - 14-15 общински съветници, въпреки че Георги Кадиев заедно с коалиция „Сердика” влагат много пари и усилия, за да откраднат 2-3 места.

- Има ли опасност Георги Кадиев да изпревари вас?

- Мен да ме изпревари? Как? Защо журналистите повтаряте това непрекъснато? И шашкате избирателите. И подвеждате избирателите на БСП. В момента аз водя Кадиев около 4 пъти като рейтинг. Как може да има шанс за добър изборен успех човек, който два пъти вече е изиграл тази игра и е катастрофирал? Първите два пъти той имаше много силно БСП зад гърба си, а сега АБВ са една маргинална партия, партия „джудже” в София с някакви около 3%. Може ли да се сравнява неговата ситуация сега с неговата ситуация преди? Възмущава ме това, което вие, медиите, непрекъснато упорито тиражирате.

- Аз ви питам, както журналист пита социолог. Не тиражирам твърдения, а питам.

- Разрешете ми да се възмутя от този журналистически хор, който говори едно и също, което е изключително фалшиво. Изборният ми рейтинг тръгна от 4% в края на юли, когато хората още не бяха разбрали, че аз съм кандидат на БСП за кмет на София. Преди 4 г. аз се оттеглих от медиите и въпреки че преди това бях много активно лице в тях, в края на юли 50% от левите бяха забравили кой е Михаил Мирчев. Към 30 септември само 20% от хората не знаят кой е Михаил Мирчев и моят рейтинг се е качил на 17%. Какъв Георги Кадиев? На 20 юли той има 7%, а в момента е паднал на 4%.

- Защо столичани трябва да гласуват не за друг, а за Михаил Мирчев?

- Защото съм ляв кандидат, единственият автентичен ляв кандидат. Аз съм ляв кандидат не само защото съм излъчен от БСП, а защото съм човек с ляво мислене. В политиката действително съм носител на лява идеология и леви ценности. Не съм търговец в политиката. Заради това.

- Само леви хора ли ще гласуват за вас?

- Биха могли да гласуват за мен и хора, които не са леви - просто защото съм разумен, обективен и честен човек. Както виждате, аз поставям най-острите и най-болезнени въпроси за София, голяма част от които много трудно пробиват в медиите. Например поставих въпроса за завода за боклук, като казах, че това е голяма глупост. Оскъпяването е прекалено голямо. Освен това е престъпление, че заедно със завода не са направили инсталация в „Топлофикация”, също скъпа, за да може продуктът, който се получава от преработката на боклука, да отива като гориво в „Топлофикация” и така да намалеят сметките за парно. От сметките за парно са притеснени поне половината от домакинствата. Поставих и друг въпрос, който пари под краката ни: какво правят в центъра на София сирийските бежанци, а те не са само сирийски и не са само бежанци. Защо месеци наред общината и полицията допускаха в центъра едни хора, които са незаконно пребиваващи в България; без адресна регистрация, препълващи един цял квартал, гонейки българските семейства, които между другото в момента се изнасят. Сега бежанците все още не са много, но ако не ги стопираме на границата, утре ще станат 10 000 души и ще взривят града. Решението е работа не само на държавата, а и на кмета Фандъкова, или на мен като бъдещ кмет. И, връщам се към въпроса ви - на първи тур по-мъничко, но на втори тур за мен ще гласуват доста повече хора с нелеви, дори с десни убеждения софиянци.

- Вие сте убеден, че ще идете на балотаж с Йорданка Фандъкова.

- Ако не стане голяма фалшификация, осъществена от Цветан Цветанов и неговите момчета, аз ще се класирам за балотаж. Първо, защото съм с много проценти над Вили Лилков, и второ, защото Йорданка Фандъкова е под 50%. Но условието е да няма масирана фалшификация, както е в Перник. Преди три седмици възникна огромен скандал в Перник, БСП даде виновните на прокурор. Но това в медиите се просмуква съвсем невзрачно. Сякаш не е първостепенна новина. Каквото организира ГЕРБ в Перник, същото го е организирала и в София.

- Имате ли доказателства за това?

- Какви доказателства да имам? Имам сведения от неофициални източници.

- За това, което твърдите.

- За съда доказателствата ги събира полицията и след това ги оценява прокуратурата. Фактологията за Перник, в т.ч. и запис, са дадени на прокуратурата. Аз нито съм полицай, нито разследващ и не е моя работа. Държавните институции трябва да си свършат работата. Има цял запис, споменати са имена и квартали, спомената е хемодиализата. Аз разполагам с множество сигнали от наши симпатизанти и наблюдатели.

- Твърдите, че ГЕРБ налага „модел на корупционни практики” в София. Как ще ги спрете, ако станете кмет?

- Първо, нужна е ревизия на всички големи договори - там, където изтичат десетките и стотици милиони левове от софийския бюджет. Големите строителни проекти в София са на видимо свръхзавишени цени - 2-3 пъти по-високи цени за един километър шосе, за един километър метро, за едно кръгово движение. Някой нормален човек, като види, че един километър булевард вместо за 2 млн., се прави за 8 млн., може ли да не си помисли, че има едни 5 млн., които са откраднати? За такава корупция става дума. Т.е. трябва да се видят тези договори. Първо, защо има такова оскъпяване? Второ - има ли клаузи за гаранция? Нечия фирма, да кажем, като построи 2 км път и той пропадне, да отиде и да си поправи много бързо поразиите, при това безплатно. В Централна Европа такива договори се сключват поне с 5-годишна гаранция.

- И у нас има гаранция.

- Гаранцийки има. Само че като пуснем новия булевард и стане сакатлъкът, общината плаща за ремонта. А този, който си е свършил работата некачествено, трябва да си направи новия ремонт безплатно. Друго - за последните 5 години Фандъкова, която уж всеки ден ходи да контролира качеството на ремонтите, е наложила само десетина санкции на изпълнители. Една-единствена е за лошо качество и сумата е миниатюрна. А виждате ежедневно колко много обекти в София се оказват с лошо качество! Правят се тротоари, които се оказват изровени на третия месец. Прави се булевард и изведнъж се оказва, че асфалтът е нагънат и пропада дупка. Не съм ходил да проверя, но има сигнали, че новият булевард „Александър Малинов” в „Младост” е започнал да пропада. Вие, медиите, изнасяте тези неща като факти, а общината никого не глобява. Е, това не е ли корупция? Не е ли безстопанственост? Безстопанствеността е престъпление. Фандъкова и заместниците й могат да бъдат подведени под отговорност, ако се окаже, че в тези договори няма клаузи за гаранции или пък, че те не се изпълняват. Ето, това трябва да направи новият кмет на София, независимо дали се нарича Михаил Мирчев или Иван Петков. И тогава корупцията ще бъде намалена, намалена, намалена. Не трябва да бъдем наивници - няма големи градове по света, където да няма корупция. Нашият свят е капиталистически, демократичен, либерален и това е идеалното място, където корупцията вирее. Въпросът е корупцията да бъде държана в някакъв здравословен минимум. Това е първостепенна задача на кмета на столицата ни.

- Ако стане кмет, Михаил Мирчев ще държи корупцията в „здравословен минимум”...

- Ще направя всичко възможно. С помощта и на медиите. И като отворим вратите на Общината за сигнали, искания и предложения от активните столичани.

- Но няма да я изкорените, така ли?

- Това не е по силите на жив човек. Като има такъв либерален режим, ще има мафия, организирана престъпност и корупция. Въпросът е всичко това да бъде минимизирано и контролирано. Това правят в цивилизованите държави. Няма ли корупция в Германия? В САЩ? В Швейцария дори? Има. Навсякъде има, но 3% или 7%, а не 60%, както е в София в момента.

Нашият гост:
Михаил Мирчев е роден на 24 октомври 1954 в София. Професор е по социология в УНСС. Активен изследовател е на политическите и гражданските процеси чрез своята агенция АССА-М. Баща му Стоян Михайлов е бил секретар на ЦК на БКП, а синът му Стоян Мирчев е депутат от БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта