Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Лазар Захов: Дано политиката не изяде Банско

Интервю на МЕТОДИ ПЕТРОВ

И на политическата карта курорт №1 е от стратегическо значение. Още повече че силните коалиционни партньори – ГЕРБ и Реформаторският блок, в Банско се спускат по самостоятелни писти. Срещу досегашния кмет и бивш депутат Георги Икономов, който е един от най-хвалените градоначалници на управляващата партия, тъмносините изправят бившия зам.-кмет Лазар Захов. 2 мандата (2003-2007 и 2007-2011) той бе част от екипа на Александър Краваров в най-трудните години на изграждане на ски зоната и бурния растеж на малкото градче. Икономист е по образование и е известен в политическите среди с това, че никога не е изневерявал на членството си в СДС. Тъкмо сега обаче местното ръководство на сините обяви публична подкрепа за кандидата на ГЕРБ, а Александър Краваров също се кандидатира отново, но подкрепен от странната комбинация ВМРО и „Атака“.

– Банско е град с добро име, но всъщност с много проблеми, г-н Захов. 4 години след като напуснахте кабинета си на зам.-кмет, отговарящ и за строителството, улиците са разкопани като след бомбардировка от изграждането на водния цикъл, недостроените хотели вече се превръщат в опасни сгради, а втората кабинка, която се обещава от 5 поредни правителства, още е в необозримото бъдеще. Струва ми се, че който спечели, ще се озове в ситуация, в която ще възкликне: Ами сега?! Вие откъде бихте започнали?

– Знаете ли, Банско не е труден за управление град. Напротив. Тази чудесна община има нужда само от това да стъпи на здрави основи и да се доподреди. Да няма разнобои помежду ни, хората да имат целогодишно работа. Що се отнася до недостроените сгради, аз и екипът ми веднага ще предложим стимули за привличане на инвеститори, които желаят да ги довършат, като ги освободим от общинските такси с промени в Наредбата за местните данъци.

– Вие лично бяхте обект на доста критики за водния цикъл, който се превърна в проблемен проект – Банско попадна в списъка с 11 общини, които вече е ясно, че няма да ги завършат в срок. Той бе започнат от вас в предишния мандат и последният кмет Георги Икономов се оплакваше от наследени проблеми.

– Аз не само започнах този проект. Аз го оставих напълно готов. Проектирането го направихме пилотно със средства на програма ИСПА и бяхме сред малкото общини, които се справиха без проблеми. Беше минал всички съгласувания и оценки, беше одобрен от МОСВ. А това в момента наистина не е моят проект. Едно от най-важните неща, което е променено, е технологията на работа на пречиствателната станция. Ние бяхме предвидили съвсем различна – с използване на утайките за добив на енергия. По този начин постигахме ниска цена на услугата, която всеки банскалия и инвеститор ще плаща. Сега е решен с класическа технология с аерация, която е много по-евтина за изпълнение, но се опасявам, че ще стане като пречиствателната в Благоевград – миризлива и развъдник на насекоми.

– Това обаче не може да е причината за провала.

– Едва ли е една причината. Първо, заради преработката общината много се забави с обществените поръчки. Според мен това се направи, за да спечели определен изпълнител. После се оказа, че той няма капацитет да го изпълни. Това, което е видно сега, е, че те къде законно, къде не дотам – използват много подизпълнители от цяла България и голяма част от тях не умеят да организират работата. Видно е, че някои от тях работят много некачествено и това ще ни създава сериозни проблеми в продължение на години. Масово не се възстановяват изградени съоръжения, кабелите се заравят наранени, където дойде, и като почнат да гърмят, ще копаем и ще търсим повреди години напред. Насипването на изкопите също не се прави, както трябва и вече има пропаднали участъци.

– И стигаме до втората кабинка. Как така този локален проект се превърна в национален въпрос, как правителство след правителство всички подкрепят изграждането, а после отлагат?

– Строителството на втората кабинка е пряко свързано с плана за управление на Национален парк „Пирин“. Той е готов и е в МОСВ, макар и с близо 400 забележки за разглеждане. Дано след изборите влезе в Министерския съвет, за да се задвижи. Аз очаквах по-категорично да е дадена перспектива за развитието и на целия регион като туристическа дестинация. Що се отнася до мнението ми за необходимостта от втора кабинка – то е ясно и е недвусмислено. Аз не знам откъде идва това тиражиране, че Реформаторският блок е срещу втора кабинка. И аз, и колегите ми винаги сме подкрепяли, така ще е и в бъдеще. Втората кабинка е задължителна, а ако трябва, ще има и трета, и пета. Ходили сме в европейски курорти, виждали сме как там се инвестира в това да е удобно на туристите, какви условия са създадени за детски и семеен спорт. И уверявам ви, колегите ми в партийната централа в София също ни подкрепят. Някои настояват за предоговаряне на концесионния договор, а той в никакъв случай не може да е спънка за нови съоръжения в зоната. Повтарям – сега най-важно е да се приеме планът. А ние, банскалии, знаем как да си пазим планината и природата. Няма да допуснем да се строи в разрез със закона, нека са спокойни еколозите.

– А битката с еколозите, готов ли сте за нея?

– Мога да кажа само, че битката на еколозите не е битка за природата, а за влияние и за пари. При тях за нищо друго не става въпрос и мисля, че това вече и най-непросветените го виждат. Крайно време е и зелените да разберат, че пътят на Банско е път на развитие като туристическа дестинация. Стъпили сме на пистата и ще се ускоряваме, докато стигнем най-добрите курорти в Европа.

– С кого от опонентите си бихте управлявали?

– Знаете ли, че доскоро всички в Банско бяхме отбор. Всички гледахме заедно напред. И когато станеше дума за града, действахме като един. В последните години не е така, но аз мисля, че още имаме силата да възстановим равновесието помежду ни. Така или иначе всички ще работим заедно в общинския съвет. Кой ще е кметът, ще решат хората. Не мисля, че имаме голям разнобой. Но в екипа си не бих взел никого от съперниците.

– А какво ви раздели?

– Политически амбиции. Но не бива да допускаме политиката да изяде курорта.

– В програмата ви има точно 36 пъти „ще“. И зад всяко от тях стои конкретен проект или проблем за решаване, не е ли твърде амбициозно това.

– За нас няма маловажен човек и маловажен проблем, затова и при обявяването на кампанията казахме ясно, че сме отворени за предложения, допълнения и критики към програмата. По принцип тя е за два мандата, но по всеки от акцентите може да се започне работа още от първия ден.

– А какво искате да видите реализирано на всяка цена в края на първия си мандат, ако спечелите?

– Да сме осигурили целогодишна заетост на хората. Защото безработицата далече не е обявените 5% и достига извън 4-те месеца сезон до над 12 до 15%. В нашата програма сме предвидили приемането на наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и създаването на фонд „Марката Банско”. С него приоритетно ще бъдат подпомагани проекти на малкия и средния местен бизнес. Средствата ще идват от местния бюджет. На всяка цена трябва да създадем и търговска марка „Банско“. Знаете, че не може да отидеш във Виена и да не си купиш бонбони „Моцарт“, дори и да не обичаш шоколад с аромат на кайсиева ядка. Защо да не си тръгва всеки турист с шише ракия и бански суджук? Магазините да продават местни меса, млечни продукти, плодове и зеленчуци и всички те да са под един етикет. Имаме и прекрасни занаяти, които ще изчезнат, ако не създадем интерес към тях у младите хора. Има поколения дърводелци, които в момента работят в неблагоустроени промишлени зони, в технологично остарели предприятия, там общината трябва да се намеси за създаване на устойчива бизнес среда.
Преструктурирането на образованието също е част този процес. Всички средни училища трябва да станат общински и програмите им да се съобразят с нуждите на бизнеса. Говорим, че няма качествена работна ръка в туризма, а какво сме направили? Какъв смисъл има да обучаваме децата в специалности, които нямат приложение тук. Неслучайно залагаме създаване на промишлени зони.

– Промишленост в туристически център? Учудвате ме.

– Производство не означава на всяка цена замърсяване. Сега се произвеждат картофи – защо производителите да не ги реализират тук? Защо да не направим фабрика за чипс например? Банско е било овощна градина и пак ще бъде. Земята ни е плодородна, имаме вода и действащи системи за напояване и трябва да ги използваме. И знаете ли – това, което е моя вътрешна убеденост – необходимостта да върнем хората към земеделието, преди години го каза тук само след като обиколи района един от най-великите мъже – алпинистът Райнхолд Меснер, който дойде на планинарския фестивал. Още помня думите му: “Господ ви е дал скиорски рай. Но няма да го запазите, ако не успеете да развиете селското стопанство в планинските райони. Ако в планината загине земеделието, слага се кръст на съществуващите селца. Отиват си младите, умират старите и край. Туризмът е единствената възможност да оцелеят тези села, но само на основата на функционално земеделие.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете