Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Лазар Захов: Дано политиката не изяде Банско

Интервю на МЕТОДИ ПЕТРОВ

И на политическата карта курорт №1 е от стратегическо значение. Още повече че силните коалиционни партньори – ГЕРБ и Реформаторският блок, в Банско се спускат по самостоятелни писти. Срещу досегашния кмет и бивш депутат Георги Икономов, който е един от най-хвалените градоначалници на управляващата партия, тъмносините изправят бившия зам.-кмет Лазар Захов. 2 мандата (2003-2007 и 2007-2011) той бе част от екипа на Александър Краваров в най-трудните години на изграждане на ски зоната и бурния растеж на малкото градче. Икономист е по образование и е известен в политическите среди с това, че никога не е изневерявал на членството си в СДС. Тъкмо сега обаче местното ръководство на сините обяви публична подкрепа за кандидата на ГЕРБ, а Александър Краваров също се кандидатира отново, но подкрепен от странната комбинация ВМРО и „Атака“.

– Банско е град с добро име, но всъщност с много проблеми, г-н Захов. 4 години след като напуснахте кабинета си на зам.-кмет, отговарящ и за строителството, улиците са разкопани като след бомбардировка от изграждането на водния цикъл, недостроените хотели вече се превръщат в опасни сгради, а втората кабинка, която се обещава от 5 поредни правителства, още е в необозримото бъдеще. Струва ми се, че който спечели, ще се озове в ситуация, в която ще възкликне: Ами сега?! Вие откъде бихте започнали?

– Знаете ли, Банско не е труден за управление град. Напротив. Тази чудесна община има нужда само от това да стъпи на здрави основи и да се доподреди. Да няма разнобои помежду ни, хората да имат целогодишно работа. Що се отнася до недостроените сгради, аз и екипът ми веднага ще предложим стимули за привличане на инвеститори, които желаят да ги довършат, като ги освободим от общинските такси с промени в Наредбата за местните данъци.

– Вие лично бяхте обект на доста критики за водния цикъл, който се превърна в проблемен проект – Банско попадна в списъка с 11 общини, които вече е ясно, че няма да ги завършат в срок. Той бе започнат от вас в предишния мандат и последният кмет Георги Икономов се оплакваше от наследени проблеми.

– Аз не само започнах този проект. Аз го оставих напълно готов. Проектирането го направихме пилотно със средства на програма ИСПА и бяхме сред малкото общини, които се справиха без проблеми. Беше минал всички съгласувания и оценки, беше одобрен от МОСВ. А това в момента наистина не е моят проект. Едно от най-важните неща, което е променено, е технологията на работа на пречиствателната станция. Ние бяхме предвидили съвсем различна – с използване на утайките за добив на енергия. По този начин постигахме ниска цена на услугата, която всеки банскалия и инвеститор ще плаща. Сега е решен с класическа технология с аерация, която е много по-евтина за изпълнение, но се опасявам, че ще стане като пречиствателната в Благоевград – миризлива и развъдник на насекоми.

– Това обаче не може да е причината за провала.

– Едва ли е една причината. Първо, заради преработката общината много се забави с обществените поръчки. Според мен това се направи, за да спечели определен изпълнител. После се оказа, че той няма капацитет да го изпълни. Това, което е видно сега, е, че те къде законно, къде не дотам – използват много подизпълнители от цяла България и голяма част от тях не умеят да организират работата. Видно е, че някои от тях работят много некачествено и това ще ни създава сериозни проблеми в продължение на години. Масово не се възстановяват изградени съоръжения, кабелите се заравят наранени, където дойде, и като почнат да гърмят, ще копаем и ще търсим повреди години напред. Насипването на изкопите също не се прави, както трябва и вече има пропаднали участъци.

– И стигаме до втората кабинка. Как така този локален проект се превърна в национален въпрос, как правителство след правителство всички подкрепят изграждането, а после отлагат?

– Строителството на втората кабинка е пряко свързано с плана за управление на Национален парк „Пирин“. Той е готов и е в МОСВ, макар и с близо 400 забележки за разглеждане. Дано след изборите влезе в Министерския съвет, за да се задвижи. Аз очаквах по-категорично да е дадена перспектива за развитието и на целия регион като туристическа дестинация. Що се отнася до мнението ми за необходимостта от втора кабинка – то е ясно и е недвусмислено. Аз не знам откъде идва това тиражиране, че Реформаторският блок е срещу втора кабинка. И аз, и колегите ми винаги сме подкрепяли, така ще е и в бъдеще. Втората кабинка е задължителна, а ако трябва, ще има и трета, и пета. Ходили сме в европейски курорти, виждали сме как там се инвестира в това да е удобно на туристите, какви условия са създадени за детски и семеен спорт. И уверявам ви, колегите ми в партийната централа в София също ни подкрепят. Някои настояват за предоговаряне на концесионния договор, а той в никакъв случай не може да е спънка за нови съоръжения в зоната. Повтарям – сега най-важно е да се приеме планът. А ние, банскалии, знаем как да си пазим планината и природата. Няма да допуснем да се строи в разрез със закона, нека са спокойни еколозите.

– А битката с еколозите, готов ли сте за нея?

– Мога да кажа само, че битката на еколозите не е битка за природата, а за влияние и за пари. При тях за нищо друго не става въпрос и мисля, че това вече и най-непросветените го виждат. Крайно време е и зелените да разберат, че пътят на Банско е път на развитие като туристическа дестинация. Стъпили сме на пистата и ще се ускоряваме, докато стигнем най-добрите курорти в Европа.

– С кого от опонентите си бихте управлявали?

– Знаете ли, че доскоро всички в Банско бяхме отбор. Всички гледахме заедно напред. И когато станеше дума за града, действахме като един. В последните години не е така, но аз мисля, че още имаме силата да възстановим равновесието помежду ни. Така или иначе всички ще работим заедно в общинския съвет. Кой ще е кметът, ще решат хората. Не мисля, че имаме голям разнобой. Но в екипа си не бих взел никого от съперниците.

– А какво ви раздели?

– Политически амбиции. Но не бива да допускаме политиката да изяде курорта.

– В програмата ви има точно 36 пъти „ще“. И зад всяко от тях стои конкретен проект или проблем за решаване, не е ли твърде амбициозно това.

– За нас няма маловажен човек и маловажен проблем, затова и при обявяването на кампанията казахме ясно, че сме отворени за предложения, допълнения и критики към програмата. По принцип тя е за два мандата, но по всеки от акцентите може да се започне работа още от първия ден.

– А какво искате да видите реализирано на всяка цена в края на първия си мандат, ако спечелите?

– Да сме осигурили целогодишна заетост на хората. Защото безработицата далече не е обявените 5% и достига извън 4-те месеца сезон до над 12 до 15%. В нашата програма сме предвидили приемането на наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение и създаването на фонд „Марката Банско”. С него приоритетно ще бъдат подпомагани проекти на малкия и средния местен бизнес. Средствата ще идват от местния бюджет. На всяка цена трябва да създадем и търговска марка „Банско“. Знаете, че не може да отидеш във Виена и да не си купиш бонбони „Моцарт“, дори и да не обичаш шоколад с аромат на кайсиева ядка. Защо да не си тръгва всеки турист с шише ракия и бански суджук? Магазините да продават местни меса, млечни продукти, плодове и зеленчуци и всички те да са под един етикет. Имаме и прекрасни занаяти, които ще изчезнат, ако не създадем интерес към тях у младите хора. Има поколения дърводелци, които в момента работят в неблагоустроени промишлени зони, в технологично остарели предприятия, там общината трябва да се намеси за създаване на устойчива бизнес среда.
Преструктурирането на образованието също е част този процес. Всички средни училища трябва да станат общински и програмите им да се съобразят с нуждите на бизнеса. Говорим, че няма качествена работна ръка в туризма, а какво сме направили? Какъв смисъл има да обучаваме децата в специалности, които нямат приложение тук. Неслучайно залагаме създаване на промишлени зони.

– Промишленост в туристически център? Учудвате ме.

– Производство не означава на всяка цена замърсяване. Сега се произвеждат картофи – защо производителите да не ги реализират тук? Защо да не направим фабрика за чипс например? Банско е било овощна градина и пак ще бъде. Земята ни е плодородна, имаме вода и действащи системи за напояване и трябва да ги използваме. И знаете ли – това, което е моя вътрешна убеденост – необходимостта да върнем хората към земеделието, преди години го каза тук само след като обиколи района един от най-великите мъже – алпинистът Райнхолд Меснер, който дойде на планинарския фестивал. Още помня думите му: “Господ ви е дал скиорски рай. Но няма да го запазите, ако не успеете да развиете селското стопанство в планинските райони. Ако в планината загине земеделието, слага се кръст на съществуващите селца. Отиват си младите, умират старите и край. Туризмът е единствената възможност да оцелеят тези села, но само на основата на функционално земеделие.”

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.