Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Геохимик: Метеорит от Марс е донесъл живот на Земята

Налице са доказателства, че земният живот може да е започнал на Марс. Водещ учен твърди, че един от елементите с изключителна важност за възникването на живота е съществувал единствено на повърхността на Червената планета, пише The Guardian. Геохимикът проф. Стивън Бенър смята, че “семената” на живота са пренесени на Земята чрез метеорити, изхвърлени от Марс при космически сблъсък или вулканично изригване. Като доказателство той посочва окислената форма на минерала молибден, за който се смята, че е катализаторът, помогнал на органичните молекули да се превърнат в първите органични структури.

“Само при висока степен на оксидация молибденът е бил в състояние да повлияе на формирането на живота”, казва Бенър. “Тази форма на молибдена не е съществувала на Земята, тъй като преди три милиарда години на повърхността на Земята е имало съвсем малко кислород, но на Марс имало достатъчно. Това е още едно доказателство, подкрепящо тезата, че животът по-скоро е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на тази планета”, казва още той, цитиран от “Фокус”

Всички живи организми се състоят от органична материя, но само добавянето на енергия не е достатъчно, за да могат органичните молекули да създадат живот. Оставени сами на себе си, органичните молекули се превръщат в нещо, което по-скоро прилича на асфалт или катран, казва проф. Бенър. По думите му “определени елементи могат да контролират склонността на органичните материали да се превръщат в катран, особено молибденът и борът, и затова се смята, че минералите, съдържащи двата елемента са фундаментални за възникването на живота.” Анализ на марсиански метеорит показва, че на Червената планета има бор, а вероятно там е имало и окислена форма на молибдена, изтъква проф. Бенър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете