50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Геохимик: Метеорит от Марс е донесъл живот на Земята

Налице са доказателства, че земният живот може да е започнал на Марс. Водещ учен твърди, че един от елементите с изключителна важност за възникването на живота е съществувал единствено на повърхността на Червената планета, пише The Guardian. Геохимикът проф. Стивън Бенър смята, че “семената” на живота са пренесени на Земята чрез метеорити, изхвърлени от Марс при космически сблъсък или вулканично изригване. Като доказателство той посочва окислената форма на минерала молибден, за който се смята, че е катализаторът, помогнал на органичните молекули да се превърнат в първите органични структури.

“Само при висока степен на оксидация молибденът е бил в състояние да повлияе на формирането на живота”, казва Бенър. “Тази форма на молибдена не е съществувала на Земята, тъй като преди три милиарда години на повърхността на Земята е имало съвсем малко кислород, но на Марс имало достатъчно. Това е още едно доказателство, подкрепящо тезата, че животът по-скоро е дошъл на Земята с марсиански метеорит, а не е започнал на тази планета”, казва още той, цитиран от „Фокус“

Всички живи организми се състоят от органична материя, но само добавянето на енергия не е достатъчно, за да могат органичните молекули да създадат живот. Оставени сами на себе си, органичните молекули се превръщат в нещо, което по-скоро прилича на асфалт или катран, казва проф. Бенър. По думите му “определени елементи могат да контролират склонността на органичните материали да се превръщат в катран, особено молибденът и борът, и затова се смята, че минералите, съдържащи двата елемента са фундаментални за възникването на живота.” Анализ на марсиански метеорит показва, че на Червената планета има бор, а вероятно там е имало и окислена форма на молибдена, изтъква проф. Бенър.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.