Гущер изскача от кожата си, за да се спаси от хищници

Изправен пред перспективата да попадне в устата на гладен хищник, малък гущер гекон буквално изскача от кожата си, за да спаси живота си, пише изданието New Scientist, цитирано от Фокус. Чарли Гарднър от Университета в Кент, Великобритания, и фотографът Луис Джаспър са забелязали тези гекони през една ноемврийска нощ на 2014 година близо до град Дарена в североизточната част на Мадагаскар.

Екипът е наблюдавал как по-едър кадифен гекон е уловил друг вид малък гекон и се е опитвал да го погълне. След около 30 секунди по-малкият гущер е успял да се изплъзне от устата на хищника, излизайки от кожата си. Щастливото животно е прелетяло във въздуха, скривайки се в намиращ се наблизо гнил пън.

Видът гекони Geckolepis са развили способността да “събличат” по-голямата част от кожата си, когато бъдат уловени. Кожата им е покрита с големи, припокриващи се люспи, които лесно падат. “Тази удивителна защита срещу хищници e позната от много десетилетия,” казва Гарднър. “Никой досега не знаеше обаче срещу кого точно се използва защитата.”

Изхождайки от факта, че тези гекони живеят на дърветата и са активни през нощта, някои учени са предполагали, че това може да е отбранителен механизъм срещу нощни змии. Изглежда, че се използва и срещу нощни гекони.

Геконите не са единствените животни, които свалят кожата си, за да се спасят. Вид мишки също го правят. Те позволяват на хищниците да откъснат голяма част от кожата им, която после израства отново, без да остане белег.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл