Колко трябва да тичам, за да изгоря този хамбургер?

За да не пълнеем, трябва да следваме правилото: колкото калории сме поели, толкова трябва да изразходим. Но обикновено изчисленията ни са грешни, а резултатът - обезкуражаващ. И хем въртим бясно педалите на велоергометъра, хем сме дебели. Затова предлагаме на читателя полезна информация, с която да си свери калорийния часовник и повече да не бърка цифрите.

Ще се изненадате от това колко малко калории всъщност се изгарят при енергични физически упражнения и колко (сравнително) много се хаби от обикновени мързеливи действия като дъвкането на дъвка, спането и дори седенето на стол. Започваме с уговорката, че данните ни са относителни, тъй като енергоразходът е различен за мъже и жени, променя се и според възрастта, и в зависимост от килограмите. Ето един пример. Три приятелки са седнали да изпият набързо по едно кафе. За един час клюкарстване по-закръглената ще изразходва 53 калории. По-слабата й другарка ще дрънка с 41 калории в час, а онова мършавото джудже на третия стол, колкото и бързо да й мели устата, ще изприказва едва 34 калории.

Сексът въобще не изгаря мазнини така, както се твърди. Ако в продължение на час сте се бъхтали в леглото и случайно сте жена, значи сте си “заработили” правото да изядете 34 грама сирене. За мъжете грамовете са малко повече - 51. С почти всяка човешка дейност се горят калории. Да речем, че четете един час, значи сте оползотворили четири резенчета чипс. Едно резенче се изгаря, като дъвчете дъвка в продължение на час. След 60 минути на компютъра можете да си позволите една трета сникърс. А един час луди танци се равнява на калориите на три чаши червено сухо вино.

От спортовете най-рентабилен откъм горенето на калории е плуването. Един Биг Мак (540 к) се равнява на 161 минути разходка, 62 минути бягане, 73 минути на велоергометъра и само 45 минути плуване. Ако го гарнирате с пържени картофки (116 к), трябва да добавите още 30 мин ходене, 13 мин бягане, още 16 на колелото и 10 в басейна. Щом сте решили да се довършите и с един (уж нискомаслен) сладолед, пригответе се да ходите общо 4 часа. Ако не - заминавайте в басейна, където трябва да плувате час и 10 минути.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ

1. Тялото се стреми всячески да запази статуквото си и намира компенсаторни механизми да си набави нужните калории, за да не вземе случайно да отслабне. Ако не се храните редовно, то преминава на режим “пестене” и изразходва минимални количества от подадените калории. Тоест трупа запаси от всичко. Затова ни се струва, че пълнеем от нищото.
2. Когато ядеш една и съща храна през целия ден, на третото хранене почти не я усвояваш.
3. В началото на храненето пиеш един горещ чай със салата (препоръчително от моркови, зеле, маруля и т.н.). Овкусява се с лимон или ябълков оцет и много малко зехтин. По възможност без сол. Изчакват се 20-30 мин преди второто ястие, ако има такова. Идеята е, че това раздвижва перисталтиката - особено ако салатата е зеле и моркови, марули и такива.
4. Организмът има метаболитна памет. Той помни какви диети си правил и не можеш да го излъжеш два пъти с един и същи номер. Затова жени, които са отслабвали с една диета и решат да я повторят, установяват, че вече няма същия ефект.
5. Всеки режим за отслабване действа за около 20 дни. След това тялото си намира начин да заобиколи ограниченията. Например принципът на разделното хранене е, че организмът има нужда от трите основни групи - зеленчуци, белтъци и въглехидрати, за да ги усвои максимално. Ти го лишаваш от една от групите, и, да речем, ядеш само въглехидрати и зеленчуци на едното ядене, а протеини и зеленчуци - на другото. След време тялото се научава да заобикаля затруднението, като складира въглехидратите и чака до следващото ядене, когато си ги добавя към другите две и си извлича нужните вещества. Това е моментът да изненадаме тялото с нов номер - или друг вид диетично хранене.
6. След като отслабнете, трябва да запазите новото си тегло три месеца. След това тялото възприема него за DEFAULT и се стреми да запази новите килограми. Така че борбата не е безкрайна и безнадеждна.
7. Никога не казвайте „никога“. Кажете си, че няма забранени храни. Има храни, които трябва да избягвате. Ако не издържате без торта - яжте торта, но хапнете 1/3 от парчето в сладкарницата, останалото веднага върнете или пробутайте на приятел. Ако сладкишът стои пред вас, сто на сто ще му посегнете.

КОЛКО ДА ЯДЕМ

Пет пъти на ден, но в по-малки количества. Целта е малко по малко да се приучи организмът да се храни добре, но да усвоява, без да трупа. Представете си едно обилно хранене с предястие, супа, основно ястие и десерт. Това трябва да е количеството ви храна за деня. Човек изяжда много повече, отколкото реално се нуждае.

Задължително закусвайте. Примерно меню - половин ябълка, след 20-ина минути филийка пълнозърнест хляб, не много голямо парче сирене - сиренето е доста мазна храна, яйце, шунка и салата със зехтин и лимон.

Следващото хранене (втора закуска) може да е плод с нискомаслено кисело мляко и 10 сурови ядки - бадеми, орехи, лешници или пък 2-3 моркова с малко сиренце или не много солено филе.

Обядът може да е само супа. Или пък печено месо или риба, салата и дори филийка хляб. Може да се храните с всичко, стига да е едно ястие и да изяждате от 1/3 до 1/2 от това, което ви сервират в ресторанта, в зависимост от големината на порциите.

Четвъртото за деня - следобедна закуска, може да е кисело мляко с овесени ядки, само плод, едно яйце или, ако много ви се е прияло - пълнозърнест десерт.

Вечерята е оскъдна - може само салата с лимон или ябълков оцет и много малко зехтин и сол.
Алкохол - по-добре не пийте, освен по чаша вино с храната. От само себе си се разбира, че трябва да избягвате подсладените газирани напитки, бозата и натуралните сокове.
Много са полезни: тиквички, грах, леща, гъби - всякакви нискокалорични, но запълващи стомаха храни.

Еко-био манията прикрива хранителни разстройства

Здравословното хранене, когато надскача определени граници, се превръща в мания. Орторексията (от гр. - правилно) е стремежът да ядем само полезни храни, като маниакално избягваме набедените за "вредни". За разлика от анорексията, при която приемът на храна е ограничен, тук става дума за ограничаване на всякакви храни, които не отговарят на идеите ни за правилно хранене, не са достатъчно екологично чисти, здравословни и пълнозърнести.
В дъното на всичко са добрите намерения, но с времето става прекалено важно с какво се храним, какви групи грани поемаме и по кое време на деня. Под предлог, че се грижим за здравето си, лишаваме организма си от важни вещества и вместо да се вслушваме в него, му налагаме собствените си етични възгледи.
Например: представете си, че сте веган и неистово ви се ядат яйца. Вероятно тялото ви се нуждае от животински белтъчини. Колкото повече упорствате, толкова по-сериозни проблеми може да си навлечете.

В коя държава са най-изЯЩНИ?

По празниците почти всички злоупотребяват с храната, но ВВС имат статистика кой с колко. Според нея в коледната нощ най-много калории ще погълнат американците - по 3291 на калпак. (Дневната доза, ако не искате да качвате килограми, е приблизително 2000-2500) След тях са британците с 3289 к. На трето място се нареждат елегантните французи. Те ще изгълтат 3217 к. Във врата им дишат португалците, германците, бразилците и испанците. В България се очаква да поемем по 2800 к. Най-малко ще злоупотребят в Япония (1400), Литва (1885) и Чехия (1940).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл