Кучетата могат да различават емоции

Кучетата са единствените същества след хората, които могат да различават емоции. Това са доказали екип от учени от Университетите в Линкълн, Великобритания, и Сао Паоло, Бразилия.

Най-добрите приятели на човека са състояние да различават човешки емоции чрез комбиниране на информация от различни възприятия, пише The Telegraph. Според специалистите кучетата формират абстрактни ментални представи за позитивни и негативни емоционални състояния, вместо само да пресъздават заучено поведение.

По време на експерименти на 17 домашни кучета са показани двойки картини на радостни и ядосани хора или на кучета, които изглеждат игриво или агресивно. След това учените са пуснали записи на звуци на игрив или агресивен лай и на човек, казва “ела тук” с радостен или ядосан тон. Изследователите са установили, че кучетата са склонни да поглеждат към изображението, които отговаря на тона на гласа и че по-често избират съответстващото лицево изражение. Кучетата са се справили още по-добре при разпознаването на тона на други кучета.

Миналата година екип във Виена откри, че кучетата разбират дали даден човек е щастлив или ядосан, гледайки лицето му. Новото проучване показва обаче, че кучетата са способни на нещо повече от разпознаване на лицеви изражения, че са способни на реални емоционални възприятия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.