Двойниците атакуват!

Напоследък в интернет циркулират няколко снимки на Владимир Путин, като от всяка до следващата има период от близо 80 г. На първата Владимир Владимирович е с червеноармейска будьоновка от началото на миналия век. На втората е в униформа на танкист от Червената армия по време на Втората световна война, а на третата е в съвременна руска военна униформа. Приликата е толкова удивителна, че човек направо почва да се замисля - дали пък...

Все още у повечето от нас е жив споменът за филма „Шотландски боец“, в който Кристофър Ламбер се превъплъщава в ролята на безсмъртния воин Дънкан Маклауд, който шества необезпокояван от една епоха в друга.

Сценарият на филма е базиран върху множество народни легенди за прераждане и безсмъртие. За двойниците дори има специален термин - „допелгенгер“ (от немското Doppelganger - човек, който прилича на друг човек). Думата е навлязла в английския през 1848 г. с книгата бестселър на Катрин Кроу „Тъмната страна на природата“.

Още древните египтяни са вярвали в „ка“ - духовен двойник, който има същите спомени и чувства като реален човек.

В норвежката митология vardoger е призрачен двойник, който предшества появата на човек на белия свят и извършва неговите действия предварително.

Литературата изобилства от примери за допелгенгери:

Мопасан разказва за срещата със своя двойник в разказа „Той“ (Lui).

Пърси Биш Шели разказва, че е срещнал своя двойник като предзнаменование за скорошна смърт.

Кралица Елизабет I разказва, че е видяла двойника се на смъртния си одър - точно преди да умре.

Когато Екатерина II видяла своя двойник, тя наредила на войниците си да стрелят по него.

Джон Дън, английски поет, е видял двойника на съпругата си в Париж, предвещаващ смъртта на дъщерите им, които се очаквало да се родят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл