8 храни, които са жива отрова за котката

Вярвате ли, че котка може да разкъса пакет захар и да хрупа тайно кристалчета? А виждали ли сте рошав мустакат нощен хищник да ръфа кора от диня и да ръмжи? Маслини, варени яйца, лук, малко употребявани дъвки - тези странни същества понякога се държат като същински хора. Това обаче не значи, че всичко, което ние ядем, е полезно за тях. Джеф Уербър, известен още като ветеринаря на звездите в Холивуд (с клиенти като четириногите на Бритни Спиърс, Джулия Робъртс, Бен Афлек, Еди Мърфи, Пола Абдул, Род Стюърт, Марк Уолбърг, Дженифър Лав Хюит и т.н.), обяснява какво не бива да даваме на котето.

1. Мляко, нищо че го обичат.

След третия-четвъртия месец котките развиват лактозна нетолерантност, затова, както вероятно сте забелязали, получават разстройство и дори повръщат, когато пият мляко.

2. Риба тон - води до пристрастяване.

Някои котки толкова много обичат тон, че се запъват и отказват да ядат друга храна. Проблемът е във високото съдържание на живак. На всичкото отгоре в консервите има и прекалено много сол, ако са в марината и твърде много мазнина, ако са в зехтин или олио.

3. Сурово тесто - от него се впиянчват.

Тестото, подквасено с мая, е много опасно. То се издува в корема, от което може дори да се засегне дишането на котката и тя да умре. При метаболизма на захарите се отделя алкохол, от което котката се напива. Д-р Уербър не обяснява защо й е на котка да яде сурово тесто, но знае ли човек...

4. Кафе и шоколад - не че му налитат.

В случай че вашата котка все пак случайно изгълта чашка силно кафе, ето какво предизвиква - диария, повръщане, хиперактивност, сърцебиене, тремор, гърчове и смърт. Шоколадът също съдържа кофеин.

5. Алкохол

В интернет се носят истории за котарак, затворен в мазето, който от немай къде изпил три бутилки вино. Явно пиян до безобразие, разбойникът не е успял да отвори с тирбушон и четвъртото шише, повърнал и захъркал на пода. Това не е стандартно поведение за котките, които принципно се отвращават от алкохола. Възможно е да налочат чашата ви с бейлис, предполага ветеринарят. Сладкото питие докарва тежък махмурлук на котките, както и на хората.

6. Ксилитол

Не им давайте дъвки с ксилитол, бонбони и каквито и да е десерти със заместителя на захарта, защото от него получават припадъци и чернодробна недостатъчност.

7. Лук или чесън

Колкото и да е невероятно писаната ви да посегне на смрадливите зеленчуци, все пак се чувствайте предупредени. Лукът и чесънът са токсични за котките. Те увреждат червените кръвни телца на мъркащите твари и може да им докарат анемия. Готвенето не неутрализира това въздействие.

8. Грозде и стафиди

Водят до бъбречна недостатъчност и смърт. Слава богу, котките не са прословути с любовта си към този плод.

Всичко е в дозировката, обяснява ветеринарят. Ако котето ви нагълта парченце шоколад или е близнало веднъж от млякото с кафе, това не трябва да ви хвърля в паника.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл