В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Машина храни с домашни червеи

Мнозина ще се погнусят дори само при мисълта, че червеите могат да се консумират. И сигурно още повече, като си припомнят, че много специалисти са категорични, че не е далече времето, в което ще се наложи масово ядене на инсекти заради изчерпващите се ресурси на планетата и заради ниските разходи за отглеждане и производство на ядливите гадинки. А в тяхна защита учените подчертават дебело, че съдържат в пъти повече протеини в сравнение с месата, които обичайно похапваме.
Две австрийки с бизнес нюх изглеждат готови за предизвикателството чрез създадената от тях машина за отглеждане на брашнени червеи. Това всъщност са ларвите на брашнените бръмбари и доскоро бяха отглеждани за храна на влечуги, птици и риби. Но именно заради богатството си на протеини са все по-примамливи и за човека. Изобретението на Катарина Унгер (25 г.) и Джулия Кайзингер (28) може да бъде оприличено на кошер или кутия с чекмеджета, от която могат да излязат между 200 и 500 грама червеи седмично. Чекмеджетата са 8, като във всяко от тях според нивото, на което се намира, се преминава през различни стадии на развитие, преди накрая да се получат ядливите пълзящи. Най-отгоре в минифермата са какавидите, а на следващия етаж са бръмбарите. Снесените от тях яйца изпадат надолу и така, докато се постигне желаният краен резултат в последното чекмедже. Важно е да се подчертае, че женските са много плодовити и дават до 500 яйца. Процесът зависи изцяло от микроклимата, който се поддържа в машината. “Ние консумираме почти всеки ден”, разказва Катарина и разкрива, че с Джулия са разработили различни рецепти с червеи. Двете млади австрийки се хвалят с гръцка салата, гарнирана с препечени червеи, кюфтета от киноа с червеи, както и шоколадена торта с тях. “Жалко е, че много хора, предимно западняците, са твърде консервативни към консумацията на насекоми, въпреки че това не е ново за света”, казва Унгер и се позовава и на статистика на Организацията по прехраната към ООН, според която те са традиционна храна за около 2 милиарда души, като става дума за около 1900 вида ядливи инсекти. В амбицията си да убеди хората в полезността на червеите тя цитира изследванията, според които в брашнения червей има протеин, колкото в говеждото месо, повече витамин В12, отколкото в яйцата, и повече фибри, отколкото в броколите. Изглежда все пак, че Катарина и Джулия ще се справят добре с бизнеса и с мисията си за нетрадиционно изхранване, защото фирмата им Livin farm вече е получила 200 предварителни заявки за минифермата, която се продава за 459 евро, а всичко тепърва започва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.