Свинското поскъпна с 45% за година Цената му е рекордна за последните 5 години

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето 60% от сключените сделки са с нашенци

Намериха корозирал снаряд във вилна зона „Киноцентъра“ в София

Десет адвокати бранят Баневи в спецсъда (обзор) Оставиха приватизатора в ареста

Трима работници пострадаха след падане от покрив в Чепеларско

Тарашат Кресна за изборен туризъм

Албин Курти: Несправедливо е Албания и Северна Македония да не започнат преговорите за присъединяване към ЕС

Премиерът на Испания посети Барселона Педро Санчес отказа да се срещне с лидера на Каталуния

498 жертви на пътя от началото на годината Младеж загина край Златица

Дневният център за деца с увреждания в Свищов представен в Германия като добра практика

Българин, търсен в Гърция, оставен само с мярка „подписка“

Еврокомисията ще препоръча отпадане на мониторинга над България

Машина храни с домашни червеи

Мнозина ще се погнусят дори само при мисълта, че червеите могат да се консумират. И сигурно още повече, като си припомнят, че много специалисти са категорични, че не е далече времето, в което ще се наложи масово ядене на инсекти заради изчерпващите се ресурси на планетата и заради ниските разходи за отглеждане и производство на ядливите гадинки. А в тяхна защита учените подчертават дебело, че съдържат в пъти повече протеини в сравнение с месата, които обичайно похапваме.
Две австрийки с бизнес нюх изглеждат готови за предизвикателството чрез създадената от тях машина за отглеждане на брашнени червеи. Това всъщност са ларвите на брашнените бръмбари и доскоро бяха отглеждани за храна на влечуги, птици и риби. Но именно заради богатството си на протеини са все по-примамливи и за човека. Изобретението на Катарина Унгер (25 г.) и Джулия Кайзингер (28) може да бъде оприличено на кошер или кутия с чекмеджета, от която могат да излязат между 200 и 500 грама червеи седмично. Чекмеджетата са 8, като във всяко от тях според нивото, на което се намира, се преминава през различни стадии на развитие, преди накрая да се получат ядливите пълзящи. Най-отгоре в минифермата са какавидите, а на следващия етаж са бръмбарите. Снесените от тях яйца изпадат надолу и така, докато се постигне желаният краен резултат в последното чекмедже. Важно е да се подчертае, че женските са много плодовити и дават до 500 яйца. Процесът зависи изцяло от микроклимата, който се поддържа в машината. “Ние консумираме почти всеки ден”, разказва Катарина и разкрива, че с Джулия са разработили различни рецепти с червеи. Двете млади австрийки се хвалят с гръцка салата, гарнирана с препечени червеи, кюфтета от киноа с червеи, както и шоколадена торта с тях. “Жалко е, че много хора, предимно западняците, са твърде консервативни към консумацията на насекоми, въпреки че това не е ново за света”, казва Унгер и се позовава и на статистика на Организацията по прехраната към ООН, според която те са традиционна храна за около 2 милиарда души, като става дума за около 1900 вида ядливи инсекти. В амбицията си да убеди хората в полезността на червеите тя цитира изследванията, според които в брашнения червей има протеин, колкото в говеждото месо, повече витамин В12, отколкото в яйцата, и повече фибри, отколкото в броколите. Изглежда все пак, че Катарина и Джулия ще се справят добре с бизнеса и с мисията си за нетрадиционно изхранване, защото фирмата им Livin farm вече е получила 200 предварителни заявки за минифермата, която се продава за 459 евро, а всичко тепърва започва.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.