Учени: Кучетата и някои примати виждат магнитни полета

Кучетата и някои примати имат допълнително сетиво – рецептори, които засичат магнитни полета, пише Gizmodo. Заради това, че молекулата на това сетиво може да бъде намерена в очите им се предполага, че те са в състояние да виждат магнитните полета, открили са европейски учени.

В първо по рода си проучване екип от Института „Макс Планк“ и няколко други организации е изследвал ретините на 90 животински вида за наличие на версия на молекулата, наречена криптохром 1, която се среща при бозайниците. Учените са открили молекулата в конусовидните клетки, чувствителни към синя светлина в очите на кучеподобните хищници и на някои видове примати. Усещането на магнитни полета се смята за „шесто сетиво“, но всъщност е свързано със зрителната система.

Криптохромите са група от чувствителни към светлина молекули, които съществуват в бактериите, растенията и животните. Освен, че регулират циркадните ритми, тези специализирани протеини позволяват на определени видове животни, сред които птици, насекоми, риби и влечуги, да усещат магнитните полета.

Благодарение на това те определят посоките, местоположението си и надморската височина. Хората нямат осезание за магнитни полета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл