Повдигнаха обвинения на атентарора Салах Абдеслам, планувал да се взриви на Стад дьо Франс

Заловеният в петък в Брюксел терорист Салах Абдеслам е трябвало да се взриви с шахидски пояс на Стад дьо Франс в деня на парижките атака от 13 ноември.
Това той е заявил пред разследващите по време на разпитите след залавянето му, съобщава телевизионният канал BFMTV, позовавайки се на свой източник от разследването.

Както „Труд“ писа Абдеслам бе ранен и заловен при мащабна спецоперация на белгийски и френски части в брюкселския квартал Моленбек. Терористът е ранен в крака при операцията и днес е бил изписан от болницата.

Срещу главния заподозрян за атентатите на 13 ноември във Франция Салах Абдеслам са повдигнати обвинения за "терористични убийства и участие в дейността на терористична група". Това съобщи белгийската федерална прокуратура, цитирана от AFP.
Срещу съучастника на Абдеслам - Монир Ахмед Алаадж или Амин Шукри, арестуван заедно с него в петък в Брюксел, са повдигнати същите обвинения и той също е задържан под стража.
Дните след удара в Париж на 13 декември се заговори, че Абдеслам е сред организаторите на тройната атака, макар че хипотезите за ролята му за противоречиви. Знае се, че той е закарал с автомобила си тримата джихадисти, които се взривиха до Стад де Франс, на който по това време течеше футболната среща Франция – Германия.
Според следствието сигналът от мобилния телефон на Абдеслам е засечен вечерта на 13 ноември недалеч от мястото в южното предградие Монруж, където е открит „шахидски пояс”, натъпкан с взрив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят