Харвардски учени: Олимпиадата в Рио може да доведе до световно бедствие

Олимпийските игри в Рио, които ще се проведат тази година, могат да доведат до катастрофа от световен мащаб. Това предупреждават доктори и учени от Харвард, пише Independent.

Става дума за вируса Зика, който бе идентифициран първо в Бразилия през месец май 2015 г. Оттогава болестта се разпространи към цяла Латинска Америка и се превърна в критична заплаха за милиони хора по света.

Фактът, че вирусът продължава да се разпространява и да съществува месеци преди Олимпиадата, доведе спортисти и здравни експерти до размишления: струва ли си игрите да се проведат, приветствайки хиляди зрители, на фона на върлуващата епидемия.

В доклад на Харвард, д-р Амир Атаран казва, че Олимпийските игри могат да подпомогнат разпостранението на вируса из целия свят, и предлага събитието да се проведе в друг бразилски град, където болестта представлява по-малка заплаха.

"С времето Зика неминуемо ще се разпространи по света, но никому не е нужно да ускоряваме този процес", казва д-р Атаран.

"Очаква се 500 000 чуждестранни туристи да пристигнат в Рио за Олимпиадата, като те евентуално могат да се заразят, след това да се върнат по родните си места и да установят нови огнища на болестта.", обяснява той.

По-малко от три месеца остават до старта на игрите на 5 август, и бразилските власти надали ще предприемат драстични мерки, за да се преборят с вируса.

Това предупреждение е само едно от притесненията, пред които е поставена Бразилия в момента. Икономически спад и корупционни скандали, довели до импийчмънта на президента Дилма Русеф тресат южноамериканската страна

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука