Силата да обичаш себе си

За да развиете здрава обич към себе си – всяка сутрин и вечер намирайте по нещо в огледалото, което ви харесва. Не може да има условно наклонение в избора ви – просто изберете нещо, което харесвате и приемате. След това бъдете по-конкретни – по какъв начин ви кара да се чувствате добре? Правете това в продължение на месец всеки ден и ще забележите значителна разлика в нивото ви на самоувереност, щастие и резултатите, които имате в ежедневието си.

Често ме питат – Хен, как по дяволите, успя да стигнеш до TED?

Отговорът е, че успях, защото претърпях срив и пътят, който извървях, за да се възстановя, ме доведе до сцената на TED. Какво означава всичко това?

Когато бях на 12 моята майка претърпя психичен срив и се разболя от тежко психично заболяване. Това ме съсипа. Нямах уменията и зрелостта да се справя с тази сложна ситуация. Всичките ми устои бяха разрушени – доверие, граници, самочувствие. Това отключи в мен самоубийствени мисли, борбата с които продължи повече от десет години.

Аз произлизам от добро и любящо семейство и никога нищо не е липсвало в живота ми. Това обаче не ми беше достатъчно, за да се справя. Затворих се зад фалшива маска, преструвайки се, че всичко е чудесно. Всички опити, които правех, за да успея, бяха от това скришно място, но кулата ми от карти се сриваше постоянно, защото основите ми бяха разклатени.

    С помощта на семейството успях да осъществя мечтата си да уча в чужбина, което всъщност беше бягство от дома. Завърших анимация и за по-малко от десет години успях да стигна висините на този бизнес в Канада. Но всеки път, когато поемах нов проект и сменях местоположението си, се сблъсквах със себе си.

През годините търсих отговори на въпросите, които стояха неразрешени в мен, по цялото земно кълбо – в курсове, при психолози, сред експерти, но никой не знаеше как да реши цялостно проблема, защото всичко в мен беше счупено. Това пътуване към себе си отне повече от десетилетие, докато един ден намерих път извън лабиринта. И се почувствах достатъчна. До днес това е най-голямото постижение в живота ми. Не е лесно пътуване и не малка победа, която ме изпълва с гордост и остави на мое разположение изумително разнообразие от инструменти и техники, с които да променям себе си и другите към по-добро.

Добре не е достатъчно, трябва да е невероятно

Когато нещата се наредиха, си помислих – „Това ли е? Тук ли спирам? Когато нещата са просто добре? След цялото това пътуване, това не е приемливо за мен. Не искам просто ОК, искам да е невероятно“.

   Тогава пристигнах в Куба, за да тренирам танци. Мислех си, че съм там, за да изучавам кубински танци с най-добрите професионалисти, а всъщност бях там, за да се науча да обичам себе си. Бях запленена от чара на това място, от автентичността, от усещането за общност, солидарност, изумителните хора, големите сърца, музиката и съблазнителния начин на комуникация.. Техният светоглед беше различен от всичко, което познавах до тогава от света. Имаше нещо уютно в начина, по който живеят живота; нещо нежно и магическо. Всеки ден в Куба е изпълнен с тази магия, с това простичко вътрешно щастие, което те наричат сабрасура.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

   

Сабрасура е чувствеността, с която всички се раждаме. Тя лежи върху здравата любов към себе си и ни помага да стигнем до състояние на пълно удовлетвореност. Когато я освободим и я оставим да бъде, тогава усещаме удоволствие и свързаност с другите. Това невероятно емоционално състояние е във всеки един от нас. Аз намерих начин да се свържем с него и това да ни изпълва с енергия, да ни кара да се чувстваме уникални и разкошни, и да ни дава увереност, за каквато дори не сме подозирали.

Все повече се отдалечаваме от способността да обичаме себе си

В съвременния свят можем да постигнем всичко, което пожелаем, но в същото време губим базисните умения, които афектират щастието ни. Губим връзката по между си, връзката със себе си и настоящия момент. Все повече се отдалечаваме от способността да обичаме себе си. Тази вманиаченост в пластичната хирургия, бягането от бръчките, опитите да имаме перфектна фигура, ни правят все по-критични към себе си и все по-неспособни да се приемаме и обичаме каквито сме. А това е корена на здравата връзката с другите, любовните ни отношения, ролята ни на родители, това, което сме.

Моята TED лекция събра за кратко над 5 милиона гледания, именно защото докосва всички проблемни точки.

Да променим света към по-добро

Как всъщност стигнах до TED? Градих самоувереност през годините с много и малки крачки, които с времето ставаха все по-големи и по-големи. Един ден се осмелих да повярвам, че това, което искам, наистина е възможно. От там просто посмях да пробвам и не се спрях докато не се случи. Тази възможност стои във всеки един от нас, но за да осъзнаем този потенциал, трябва да се освободим от задръжките си и да повярваме в себе си. Много по-лесно е да го направим, ако имаме здрава любов към себе си. Да си позволяваме да грешим, да се учим и да пробваме отново, докато не се получи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл