Парадоксът на дигиталната връзка

4. От друга страна, множество изследвания сочат, че физическата и емоционална комуникация с други хора увеличава значително положителните емоции и води до психологични и поведенчески промени ,които подпомагат способността на тялото да релаксира и да се възстановява. При хората, комуникацията и позитивните емоции имат доказано положителен ефект върху редица заболявания, включително сърдечно-съдови, високо кръвно, тревожност и стрес.

Хен Лизра разкрива тайните на успешната комуникация

Хен Лизра е световно признат експерт в изкуството на съблазняване. Тя е професионален треньор по кубински танци, мотивационен говорител и лайфкоуч с дългогодишна практика зад гърба си, а безкрайният й списък с клиенти включва както корпорации като Ериксон, така и редица имена от световния шоубизнес. През 2012 г. Хен излиза на сцената на TED и прави впечатляваща лекция, която преобръща разпространените представи за съблазняването и го представя като задължително социално умение, което всеки успешен човек притежава, а всички останали трябва да научат. Това й носи над 5 милион гледания в интернет и броят им продължава да расте. Хен разработва програма за социален тренинг - Изкуството на привличането и връзката с другите, с която днес обикаля света и обучава хиляди как да създават успешни и дълготрайни връзки както в професионален, така и в личен план.

Разкажете за вашия опит и задайте вашите въпроси към Хен на [email protected]

Днес, 2016 година, ние стоим на комуникационен кръстопът. Никога не сме можели да комуникираме по-ефикасно и лесно с помощтa на дигиталните технологии и въпреки това сме издигнали висока стена между себе си и останалите хора.

Един от големите проблеми, които наблюдавам през последното десетилетие, е че в следствие на възможността ни да комуникираме повече, губим способността да се свързваме истински. Аз наричам това парадокс на дигиталната връзка. Как е възможно нещо толкова основно в начина ни на комуникация днес, да се окаже толкова голям катализатор за неспособността ни да градим здрави връзки с другите?

Този феномен има своите различни прояви в различните култури и аз намирам това за изумително. В Куба няма Интернет, има изключително малък брой мобилни телефони и никаква реклама – кубинците живеят в момента и притежават много малко материални неща. Това ги принуждава да излязат навън и да присъстват тук и сега, когато имат нужда да комуникират и да се свържат с някого. Като резултат от това, те имат невероятно развити комуникационни умения и не се страхуват наистина да се свържат с човека срещу тях. Начинът, по който кубинците се стимулират един друг, е чрез човешки контакт и чар.

Технологиите ни дават достъп до всичко, но късат връзката с нас самите.

Въпреки че продължителността на живот в Западния свят постоянно расте, хората не забелязват същия растеж в качеството на живот и нивото на щастие и удовлетвореност. Статистически, днес процентът на разводите и разделите при двойки, които живеят на семейни начала, е по-голям от всякога, а в индивидуален план хората са по-недоволни от професионалното си развитие и качество на живот. Младите поколения комуникират по между си основно чрез социалните мрежи и апликации на телефоните си. Това е тенденция, която се прехвърля и при родителите, които все по-често предпочитат мобилните устройства за да разговарят с децата си. И това е при положение, че децата приемат поканата им за приятелство в социалните мрежи.

Само в Северна Америка на ден се изпращат над 140 милиарда имейла. Нашите емоции са все по-често сведени до кратки писмени съобщения. Поради това, ние имаме все по-малка възможност да практикуваме социалния си чар и наистина да се свържем с хората, с които комуникираме. Връзките ни се свеждат до тълкуване на текста пред нас, вместо наистина да влезем във връзка с другия. Това бавно убива нашата емоционална интелигентност и скоро ще се наложи да учим на ново нещо, което сме забравили или може би никога не сме имали възможност да научим.

Пренасищаното не ни позволява да обгърнем другия

В бизнес и корпоративния свят много хора губят своята топлина като се изключват емоционално или блокират емоциите, които се появяват естествено. Жените, които заемат високи позиции, управляват най-вече с мъжки маниер – с агресия, вместо с женско утвърждаване. Поради тази причина често не изпитваме нищо, когато се срещаме с такива хора. Животът става фрагментиран и това води след себе си вълна от разстройства, като Синдром на липсата на концентрация, бърн-аут, FOMO - страх, че изпускаме нещо важно. В тази ера на технологиите ние сме бомбандирани всяка секунда да реклами послания и картини по всички канали за комуникации. За сравнение, през 70-те години на миналия век, посланията, които са достигали до нас за ден, са били около 500 на ден. Днес те са над 5000, а в някои по-развити градове – до 20, 000. Човешкият мозък е неспособен да смели толкова много информация. Нямаме емоционалния капацитет да разпознаем какво се случва пред нас. Няма място да си поемем въздух. Какво остава да се свържем с някого? Технологиите се превръщат във все по-голям враг на социалния ни чар.

Магията на социалния чар

Социалният чар не може да бъде изпитан и приложен по никакъв друг начин, освен чрез човешко взаимодействие. Ако искате наистина да се докоснете до неизчерпаемата сила на социалния чар, решението е просто: опитайте се да се откъснете по всички възможни начини от социалните медии, когато става дума за хората, на които наистина държите. Това не е лесно решение, разбира се, но не е невъзможно и е изцяло във вашите ръце.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Силата да обичаш себе си

Езикът на тялото - огледало на същността

Често поставям следното лесно предизвикателство пред моите клиенти: в продължение на седем дни използвайте телефоните си като средство за потвърждение, не за комуникация. Потвърждавайте и проверявайте важна информация и детайли, за всичко останало – вдигнете телефона и говорете или извървете тези 5 метра до бюрото на колегата и се уверете, че между вас и човекът, с когото разговаряте има връзка. Гарантирам ви, че това ще са най-пълноценните 7 дни от живота ви на възрастен човек. Плащаме висока цена, която в крайна сметка ни ограбва от връзките в живота ни. Всъщност близките връзки са основата за качеството ни на живот, а не парите и материалните ни придобивки.

Толкова сме заети да играем с играчките си, че вече не забелязваме хора, които стоят от другата страна. Когато освободим емоционален капацитет за себе си и хората около нас, ще намерим и силата, която ни прави щастливи, позволява ни да се наслаждаваме, да се заиграваме и отваря път на естествената ни способност да съблазняваме живота – сабрасура.           

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл