Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Огнян Стефанов на съд за укриване на данъци Взел на ръка 250 000 лева от човек на бившия банкер Цветан Василев и не ги декларирал

Маскирани обраха село с камери

Бойко Борисов пред дигитален форум: Суперкомпютър ще ни пази от атаки Политическите елити подкрепят региона ни, за да останат младите тук, подчерта премиерът

Въздушният трафик на летище Тегел в Берлин няма да бъде нарушен заради предстоящото утре обезвреждане на бомба

Гранати от Солсбъри открити в Сирия В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Румен Радев: За 1 г. армията намаля с 1000 човека, техниката остаря, нова няма

НАП търси 217 фискални инспектори Минималната заплата е 914 лв.

Парадоксът на дигиталната връзка

4. От друга страна, множество изследвания сочат, че физическата и емоционална комуникация с други хора увеличава значително положителните емоции и води до психологични и поведенчески промени ,които подпомагат способността на тялото да релаксира и да се възстановява. При хората, комуникацията и позитивните емоции имат доказано положителен ефект върху редица заболявания, включително сърдечно-съдови, високо кръвно, тревожност и стрес.

Хен Лизра разкрива тайните на успешната комуникация

Хен Лизра е световно признат експерт в изкуството на съблазняване. Тя е професионален треньор по кубински танци, мотивационен говорител и лайфкоуч с дългогодишна практика зад гърба си, а безкрайният й списък с клиенти включва както корпорации като Ериксон, така и редица имена от световния шоубизнес. През 2012 г. Хен излиза на сцената на TED и прави впечатляваща лекция, която преобръща разпространените представи за съблазняването и го представя като задължително социално умение, което всеки успешен човек притежава, а всички останали трябва да научат. Това й носи над 5 милион гледания в интернет и броят им продължава да расте. Хен разработва програма за социален тренинг – Изкуството на привличането и връзката с другите, с която днес обикаля света и обучава хиляди как да създават успешни и дълготрайни връзки както в професионален, така и в личен план.

Разкажете за вашия опит и задайте вашите въпроси към Хен на izkustvoto@trud.bg

Днес, 2016 година, ние стоим на комуникационен кръстопът. Никога не сме можели да комуникираме по-ефикасно и лесно с помощтa на дигиталните технологии и въпреки това сме издигнали висока стена между себе си и останалите хора.

Един от големите проблеми, които наблюдавам през последното десетилетие, е че в следствие на възможността ни да комуникираме повече, губим способността да се свързваме истински. Аз наричам това парадокс на дигиталната връзка. Как е възможно нещо толкова основно в начина ни на комуникация днес, да се окаже толкова голям катализатор за неспособността ни да градим здрави връзки с другите?

Този феномен има своите различни прояви в различните култури и аз намирам това за изумително. В Куба няма Интернет, има изключително малък брой мобилни телефони и никаква реклама – кубинците живеят в момента и притежават много малко материални неща. Това ги принуждава да излязат навън и да присъстват тук и сега, когато имат нужда да комуникират и да се свържат с някого. Като резултат от това, те имат невероятно развити комуникационни умения и не се страхуват наистина да се свържат с човека срещу тях. Начинът, по който кубинците се стимулират един друг, е чрез човешки контакт и чар.

Технологиите ни дават достъп до всичко, но късат връзката с нас самите.

Въпреки че продължителността на живот в Западния свят постоянно расте, хората не забелязват същия растеж в качеството на живот и нивото на щастие и удовлетвореност. Статистически, днес процентът на разводите и разделите при двойки, които живеят на семейни начала, е по-голям от всякога, а в индивидуален план хората са по-недоволни от професионалното си развитие и качество на живот. Младите поколения комуникират по между си основно чрез социалните мрежи и апликации на телефоните си. Това е тенденция, която се прехвърля и при родителите, които все по-често предпочитат мобилните устройства за да разговарят с децата си. И това е при положение, че децата приемат поканата им за приятелство в социалните мрежи.

Само в Северна Америка на ден се изпращат над 140 милиарда имейла. Нашите емоции са все по-често сведени до кратки писмени съобщения. Поради това, ние имаме все по-малка възможност да практикуваме социалния си чар и наистина да се свържем с хората, с които комуникираме. Връзките ни се свеждат до тълкуване на текста пред нас, вместо наистина да влезем във връзка с другия. Това бавно убива нашата емоционална интелигентност и скоро ще се наложи да учим на ново нещо, което сме забравили или може би никога не сме имали възможност да научим.

Пренасищаното не ни позволява да обгърнем другия

В бизнес и корпоративния свят много хора губят своята топлина като се изключват емоционално или блокират емоциите, които се появяват естествено. Жените, които заемат високи позиции, управляват най-вече с мъжки маниер – с агресия, вместо с женско утвърждаване. Поради тази причина често не изпитваме нищо, когато се срещаме с такива хора. Животът става фрагментиран и това води след себе си вълна от разстройства, като Синдром на липсата на концентрация, бърн-аут, FOMO – страх, че изпускаме нещо важно. В тази ера на технологиите ние сме бомбандирани всяка секунда да реклами послания и картини по всички канали за комуникации. За сравнение, през 70-те години на миналия век, посланията, които са достигали до нас за ден, са били около 500 на ден. Днес те са над 5000, а в някои по-развити градове – до 20, 000. Човешкият мозък е неспособен да смели толкова много информация. Нямаме емоционалния капацитет да разпознаем какво се случва пред нас. Няма място да си поемем въздух. Какво остава да се свържем с някого? Технологиите се превръщат във все по-голям враг на социалния ни чар.

Магията на социалния чар

Социалният чар не може да бъде изпитан и приложен по никакъв друг начин, освен чрез човешко взаимодействие. Ако искате наистина да се докоснете до неизчерпаемата сила на социалния чар, решението е просто: опитайте се да се откъснете по всички възможни начини от социалните медии, когато става дума за хората, на които наистина държите. Това не е лесно решение, разбира се, но не е невъзможно и е изцяло във вашите ръце.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Силата да обичаш себе си

Езикът на тялото – огледало на същността

Често поставям следното лесно предизвикателство пред моите клиенти: в продължение на седем дни използвайте телефоните си като средство за потвърждение, не за комуникация. Потвърждавайте и проверявайте важна информация и детайли, за всичко останало – вдигнете телефона и говорете или извървете тези 5 метра до бюрото на колегата и се уверете, че между вас и човекът, с когото разговаряте има връзка. Гарантирам ви, че това ще са най-пълноценните 7 дни от живота ви на възрастен човек. Плащаме висока цена, която в крайна сметка ни ограбва от връзките в живота ни. Всъщност близките връзки са основата за качеството ни на живот, а не парите и материалните ни придобивки.

Толкова сме заети да играем с играчките си, че вече не забелязваме хора, които стоят от другата страна. Когато освободим емоционален капацитет за себе си и хората около нас, ще намерим и силата, която ни прави щастливи, позволява ни да се наслаждаваме, да се заиграваме и отваря път на естествената ни способност да съблазняваме живота – сабрасура.           

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.