Оставки по домовете. Да, моля! Идиотска дигитализация съсипва апетита ни…

Японският премиер: Ракетните изпитания на Северна Корея нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

БСП – София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков Наш дълг е да помним делата на Кирков и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите, каза общинският съветник и председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Иван Таков

Борис Джонсън: Не сме длъжни да изплащаме обезщетение от 39 млрд. паунда на ЕС ако напуснем без сделка

Гитхорн – приказният свят на водните хора И възрастни, и деца се придвижват с лодки

МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

АИКБ подкрепи Марияна Николова и поиска одит на IT сигурността в държавната администрация

Чеченец застреля бивш грузински командос в Берлин

ЦГМ: Само 7% са гратисчиите в столичния градски транспорт 240 контрольори следят за редовността на пътниците

Тръмп отрече Г-7 да е упълномощавал Макрон за преговори с Иран

Десетки пожари са избухнали през почивните дни в Гърция

БСП-София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

Все повече млади хора страдат от дискови хернии

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Най-големият противопожарен самолет в света се бори с огъня в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

9 мечки от парка край „Белица“ минаха на преглед – вижте как международният екип се погрижи за животните

През изминалите два дни стоматологът д-р Марк Лузе и ветеринарният лекар д- р Франк Гьориц, заедно с международен екип от лекари от Австрия, България и Германия направиха обстоен преглед на 9 от настанените в Парка за танцуващи мечки животни.

В събота германските специалисти прегледаха под пълна упойка най-младата мечка в убежището на „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо Монти, както и спасените от занемарения русенски зоопарк Станди и Бойка. За двете русенски мечки това беше първи подобен преглед. В неделя беше ред на Сейда, Мариана, Наташа, Елена, Боби и Стефан. Като цяло състоянието на зъбите на 9-те мечки е добро. Кучешките зъби на Станди и Монти имаха кариеси, които бяха запълнени.

На Стефан се наложи да бъде изваден един зъб. При прегледа с ехограф беше открит малък тумор в устаната кухина на Мариана, който беше отстранен. При спасената от Сърбия мечка Сейда беше констатирано отлепване на лещата на едното око и катаракта на другото. Лекарите потвърдиха и диагнозата за лошото състояние на зрението на втората сръбска мечка – Наташа. Едното й око е било прободено и изтекло още докато е била танцуваща мечка в западната ни съседка, а другото е с напреднала форма на катаракта. Поради напредналата възраст на Наташа, операция би била прекалено рискова.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас.

На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.