9 мечки от парка край "Белица" минаха на преглед - вижте как международният екип се погрижи за животните

През изминалите два дни стоматологът д-р Марк Лузе и ветеринарният лекар д- р Франк Гьориц, заедно с международен екип от лекари от Австрия, България и Германия направиха обстоен преглед на 9 от настанените в Парка за танцуващи мечки животни.

В събота германските специалисти прегледаха под пълна упойка най-младата мечка в убежището на „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо Монти, както и спасените от занемарения русенски зоопарк Станди и Бойка. За двете русенски мечки това беше първи подобен преглед. В неделя беше ред на Сейда, Мариана, Наташа, Елена, Боби и Стефан. Като цяло състоянието на зъбите на 9-те мечки е добро. Кучешките зъби на Станди и Монти имаха кариеси, които бяха запълнени.

На Стефан се наложи да бъде изваден един зъб. При прегледа с ехограф беше открит малък тумор в устаната кухина на Мариана, който беше отстранен. При спасената от Сърбия мечка Сейда беше констатирано отлепване на лещата на едното око и катаракта на другото. Лекарите потвърдиха и диагнозата за лошото състояние на зрението на втората сръбска мечка – Наташа. Едното й око е било прободено и изтекло още докато е била танцуваща мечка в западната ни съседка, а другото е с напреднала форма на катаракта. Поради напредналата възраст на Наташа, операция би била прекалено рискова.

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас.

На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл