Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Проф. Михаил Константинов: Най-слабото звено при подготовката на избори е са секционните комисии

Над 500 са телефонните измами от началото на годината, откраднати са 3,5 млн. лева

Еквадорското правителство и коренното население се споразумяха за край на протестите в страната

Как да си пием уискито правилно?

Бадемите – класическа компания за уискито

Като стана дума за мрачна пролет и дъждовен май, изниква въпросът как да си оцветим черно-бялата картинка на сивия следобед след дългия работен ден.

Май е време за чаша добро уиски… или две.

Ето и няколко съвета как да си освежим настроението и да си стоплим душата, докато си пием уискито правилно.

Събуйте пантофите, облегнете се удобно и нека насладата започне, разбира се, при съответните предпоставки:

Бутилката и съдържанието й

По-сериозните любители на уискито не се затрудняват да направят разлика между разновидностите. Те са съществени, както по отношение на технологията за направа, така й на съдържанието на напитката. Малцовото Deluxe blend например освен, че има по-високо съдържание на малц, се прави от по-отлежали дестилати. Ако етикетът известява, че то е 12- или 15-годишно, то тогава „най-младият” е на толкова. Single Cask означава, че освен от един дестилат уискито е и от една бъчва, Single Barrel е същото, но се използва за обозначаване на американските уискита. При видовете Cask Strenght и Barrel proof дестилатът е с алкохолния градус от бъчвата без разреждане. Тук става дума за около 60-градусови питиета.

Чашата

Формата и особеностите във вида й са особено важни, ако консумирате по-отлежало уиски и държите да се насладите максимално на характера и аромата му. Обикновено хората пият уиски в ниска и широка чаша, която се отличава с дебело дъно, което допринася само за естетическата визия на съда. По-сериозните ценители използват дегустаторска чаша, която е малка, тумбеста и с тясно гърло. Този й вид помага да се види цвета на уискито и да се усети аромата му. Такава чаша може да бъде с ниско столче, но оптималният вариант е да е върху дебела стъклена основа.

Разредителят

Никой не може да ви отнеме правото да сложите лед в уискито си, но тази практика не е препоръчителна. Препоръчително е питието се консумира на стайна температура. Наличието на лед в чашата потиска аромата на съдържанието й и разводнява вкуса. Напълно противоположен е ефектът на 2-3 капки вода в уискито. Освен, че сваля леко градуса, най-често и „отваря” уханието.

Храната

Не изневерявайте на класиката, ако принципите ви са такива, печените бадеми и черният шоколад са перфектна компания за питието. Не по-лошо ще бъде, ако съчетаете уискито с някои меса или сладкиши. Забравете обаче, фъстъците. Едно малко по-нетрадиционно, но доста подходящо предложение са сушените плодове.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.