Как да си пием уискито правилно?

Бадемите - класическа компания за уискито

Като стана дума за мрачна пролет и дъждовен май, изниква въпросът как да си оцветим черно-бялата картинка на сивия следобед след дългия работен ден.

Май е време за чаша добро уиски... или две.

Ето и няколко съвета как да си освежим настроението и да си стоплим душата, докато си пием уискито правилно.

Събуйте пантофите, облегнете се удобно и нека насладата започне, разбира се, при съответните предпоставки:

Бутилката и съдържанието й 

По-сериозните любители на уискито не се затрудняват да направят разлика между разновидностите. Те са съществени, както по отношение на технологията за направа, така й на съдържанието на напитката. Малцовото Deluxe blend например освен, че има по-високо съдържание на малц, се прави от по-отлежали дестилати. Ако етикетът известява, че то е 12- или 15-годишно, то тогава „най-младият” е на толкова. Single Cask означава, че освен от един дестилат уискито е и от една бъчва, Single Barrel е същото, но се използва за обозначаване на американските уискита. При видовете Cask Strenght и Barrel proof дестилатът е с алкохолния градус от бъчвата без разреждане. Тук става дума за около 60-градусови питиета.

Чашата

Формата и особеностите във вида й са особено важни, ако консумирате по-отлежало уиски и държите да се насладите максимално на характера и аромата му. Обикновено хората пият уиски в ниска и широка чаша, която се отличава с дебело дъно, което допринася само за естетическата визия на съда. По-сериозните ценители използват дегустаторска чаша, която е малка, тумбеста и с тясно гърло. Този й вид помага да се види цвета на уискито и да се усети аромата му. Такава чаша може да бъде с ниско столче, но оптималният вариант е да е върху дебела стъклена основа.

Разредителят

Никой не може да ви отнеме правото да сложите лед в уискито си, но тази практика не е препоръчителна. Препоръчително е питието се консумира на стайна температура. Наличието на лед в чашата потиска аромата на съдържанието й и разводнява вкуса. Напълно противоположен е ефектът на 2-3 капки вода в уискито. Освен, че сваля леко градуса, най-често и „отваря” уханието.

Храната

Не изневерявайте на класиката, ако принципите ви са такива, печените бадеми и черният шоколад са перфектна компания за питието. Не по-лошо ще бъде, ако съчетаете уискито с някои меса или сладкиши. Забравете обаче, фъстъците. Едно малко по-нетрадиционно, но доста подходящо предложение са сушените плодове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл