Eнергийни напитки или кафе?

Масираната реклама дава повод за основателна тревога

Дори обичаният Брус Уилис вече ни втръсна с призивите да заменим обичаната ободрителна течност с „енергия и сила” от кенче с определена марка. Звучи съблазнително, но наистина ли тези вълшебни тоници имат такова действие, или пък това е само рекламен трик на производителите?

Къде е уловката

Обичайната чаша кафе наистина се отличава от натрапваната бодрост, която излизала на талази от щедро изрисувания кен, въпреки че имат един и същ компонент – кофеин. В състава на енергийните напитки обаче има и кофеино-, и ефедриносъдържащи стимулиращи вещества, които обикновено се влагат в лекарствата. Но ако приемаме медикаменти по лекарско предписание или според листовката, и то за непродължителен период, то мнозина пият постоянно популярните течности.

В една средностатистическа енергийна напитка може да се открие 1/4 ч.ч. захар и повече кофеин от голяма чаша кафе. Някои съдържат дори до 400 мг, и то само обявен кофеин, като необявените количества идват от съставки като гуарана, семена от кола (cola nuts), йерба мате и какао. Някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат потенциал за взаимодействие с лекарства, които могат да доведат до фатални случаи. В енергийните напитки нерядко се съдържат и допълнителни вещества, за които има предположения, че крият потенциални опасности в комбинация с кофеин и други медикаменти.

Кофеин

Той е най-главният компонент, влизащ в състава на стимулаторите, в чиято група, между впрочем, влизат и амфетамините.

В действието на кофеина няма нищо неестествено за нашия организъм. Той препятства разлагането на веществото, което ускорява обмяната на веществата в мускулите (в т.ч. и сърдечния), централната нервна система и стомаха. Затова се учестява дишането и пулсът, налягането скача.

Допустимите дози са до 300−400 мг дневно. Ако са повече, както в някои енергийни напитки, увеличават се страничните ефекти – безпокойство, нервност, възбуждение, безсъние, зачервяване на лицето, стомашно-чревни разстройства, тремор, тахикардия или сърдечна аритмия, превъзбуда. В много големи дози (150-170 мг на кг маса) кофеинът дори може да доведе до летален изход. Настина такова количество се съдържа в 80-100 чаши кафе и едва ли е възможно да се изпие за кратко време.

Кофеинът постъпва в кръвта около 10 минути след употребата му, а след половин час настъпва максималната му концентрация. Абсорбцията му в тялото е от голямо значение от формата на прием - например тя се забавя от добавена захар в кафето. Стимулиращото му действие продължава до 3 часа, той не се натрупва в организма и обикновено се изхвърля след няколко часа. При бременните, а също при жените, приемащи контрацептиви, кофеинът се задържа в кръвта три пъти по-дълго.

Други компоненти

Тауринът е аминокиселина, натрупваща се в мускулните тъкани. Всеки ден ние получаваме от нея 200-300 г заедно с храната, а организмът на възрастния човек е способен да я изработва сам. Смяташе се, че тауринът подобрява работата на сърдечния мускул. Напоследък обаче в медицинските среди се появиха мнения, че тази аминокиселина не оказва никакво влияние на човешкия организъм, докато има особено положителен ефект върху котките – достатъчно е да погледнете състава на всяка консерва за мъркащите домашни любимци.

L-карнитинът също може да се синтезира в организма. Това вещество повишава пропускливостта на клетъчните мембрани за мастните киселини и те задоволяват енергийните нужди, пречейки на образуването на подкожни тлъстини. Особено се увеличава енергията на сърдечния мускул, тъй като сърцето се храни със 70% мастни киселини. Освен това се увеличава синтезът на протеини, защото L-карнитинът значително ускорява ръста на организма (особено в младежка възраст) и помага за натрупването на мускулна маса.

Гуараната е растението шампион по съдържание на кофеин, благодарение на това стимулиращият му потенциал е 2-5 пъти по-висок от този на кафето. Надписът „екстракт от гуарана” е синоним на кофеин.

D-рибозата е монозахарид (проста захар), служещ като „суровина” за РНК и други жизненоважни молекули. Поддържа мускулната сила, издръжливостта и работоспособността.

И така, излиза, че енергийните напитки не са нищо повече от заместители на кафето, но са по-опасни за здравето. Изборът е ваш.

 

Смъртоносната смес

37-3Сред рекламираните ефекти от енергийните напитки е бързото изтрезняване за няколко часа и очистването на организма от токсини. За съжаление днес в дискотеките масово се прави обратното – смесват се с алкохол и младежите се веселят до сутринта, заредени с кипяща енергия, съчетана с разтоварване на напрежението.

Струва ли си обаче? През 2001 г. в Швеция се разразява скандал, след като 30-годишната Тереза, танцувайки в дискотека, изпива два кена енергийна напитка с водка и внезапно се свлича на земята – сърцето й спира. По същата причина умира още един човек, а третата жертва е изпила няколко напитки след тренировка.

Коментари

Задължително поле