Цветан Цветанов: Професионалната работа на МВР успя да върне в затвора беглеца

Изгониха от ресторант говорителка на Белия дом, защото работи за Тръмп

Руска рулетка с Киану Рийвс От режисьора Матю Рос и сценариста Скот Б. Смит

Министър Радев за залавянето на избягалия затворник: Така ще работим спрямо всички, които нарушават правилата

Над 600 чуждестранни журналисти ще отразяват изборите в Турция

Мексико „схруска“ Южна Корея с 2:1

Австрия ще предложи разполагане на военни по външните граници на ЕС

Тухлена стена се срути на оживена улица в Старинния Пловдив Няма пострадали хора

18-годишно момиче се самоуби в Пловдив

Идва признателност и за забравените герои водолази Варна едва избягва разрушителен взрив през 1977 г.

Пенсионерка даде 1350 лв. на „лечител“

Глобиха Джъстин Трюдо за недеклариран подарък – слънчеви очила

Протести в Лондон срещу излизането на Великобритания от ЕС

Макрон заяви, че подкрепя санкции срещу държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

Eнергийни напитки или кафе? Масираната реклама дава повод за основателна тревога

Дори обичаният Брус Уилис вече ни втръсна с призивите да заменим обичаната ободрителна течност с „енергия и сила” от кенче с определена марка. Звучи съблазнително, но наистина ли тези вълшебни тоници имат такова действие, или пък това е само рекламен трик на производителите?

Къде е уловката

Гуараната е стимулант, базиран на кофеина
Гуараната е стимулант, базиран на кофеина

Обичайната чаша кафе наистина се отличава от натрапваната бодрост, която излизала на талази от щедро изрисувания кен, въпреки че имат един и същ компонент – кофеин. В състава на енергийните напитки обаче има и кофеино-, и ефедриносъдържащи стимулиращи вещества, които обикновено се влагат в лекарствата. Но ако приемаме медикаменти по лекарско предписание или според листовката, и то за непродължителен период, то мнозина пият постоянно популярните течности.

В една средностатистическа енергийна напитка може да се открие 1/4 ч.ч. захар и повече кофеин от голяма чаша кафе. Някои съдържат дори до 400 мг, и то само обявен кофеин, като необявените количества идват от съставки като гуарана, семена от кола (cola nuts), йерба мате и какао. Някои съставки като 5-хидрокситриптофан, винпроцетин, йохимбин и женшен имат потенциал за взаимодействие с лекарства, които могат да доведат до фатални случаи. В енергийните напитки нерядко се съдържат и допълнителни вещества, за които има предположения, че крият потенциални опасности в комбинация с кофеин и други медикаменти.

Кофеин

Той е най-главният компонент, влизащ в състава на стимулаторите, в чиято група, между впрочем, влизат и амфетамините.

В действието на кофеина няма нищо неестествено за нашия организъм. Той препятства разлагането на веществото, което ускорява обмяната на веществата в мускулите (в т.ч. и сърдечния), централната нервна система и стомаха. Затова се учестява дишането и пулсът, налягането скача.

Допустимите дози са до 300−400 мг дневно. Ако са повече, както в някои енергийни напитки, увеличават се страничните ефекти – безпокойство, нервност, възбуждение, безсъние, зачервяване на лицето, стомашно-чревни разстройства, тремор, тахикардия или сърдечна аритмия, превъзбуда. В много големи дози (150-170 мг на кг маса) кофеинът дори може да доведе до летален изход. Настина такова количество се съдържа в 80-100 чаши кафе и едва ли е възможно да се изпие за кратко време.

Кофеинът постъпва в кръвта около 10 минути след употребата му, а след половин час настъпва максималната му концентрация. Абсорбцията му в тялото е от голямо значение от формата на прием – например тя се забавя от добавена захар в кафето. Стимулиращото му действие продължава до 3 часа, той не се натрупва в организма и обикновено се изхвърля след няколко часа. При бременните, а също при жените, приемащи контрацептиви, кофеинът се задържа в кръвта три пъти по-дълго.

Други компоненти

Тауринът е аминокиселина, натрупваща се в мускулните тъкани. Всеки ден ние получаваме от нея 200-300 г заедно с храната, а организмът на възрастния човек е способен да я изработва сам. Смяташе се, че тауринът подобрява работата на сърдечния мускул. Напоследък обаче в медицинските среди се появиха мнения, че тази аминокиселина не оказва никакво влияние на човешкия организъм, докато има особено положителен ефект върху котките – достатъчно е да погледнете състава на всяка консерва за мъркащите домашни любимци.

L-карнитинът също може да се синтезира в организма. Това вещество повишава пропускливостта на клетъчните мембрани за мастните киселини и те задоволяват енергийните нужди, пречейки на образуването на подкожни тлъстини. Особено се увеличава енергията на сърдечния мускул, тъй като сърцето се храни със 70% мастни киселини. Освен това се увеличава синтезът на протеини, защото L-карнитинът значително ускорява ръста на организма (особено в младежка възраст) и помага за натрупването на мускулна маса.

Гуараната е растението шампион по съдържание на кофеин, благодарение на това стимулиращият му потенциал е 2-5 пъти по-висок от този на кафето. Надписът „екстракт от гуарана” е синоним на кофеин.

D-рибозата е монозахарид (проста захар), служещ като „суровина” за РНК и други жизненоважни молекули. Поддържа мускулната сила, издръжливостта и работоспособността.

И така, излиза, че енергийните напитки не са нищо повече от заместители на кафето, но са по-опасни за здравето. Изборът е ваш.

 

Смъртоносната смес

37-3Сред рекламираните ефекти от енергийните напитки е бързото изтрезняване за няколко часа и очистването на организма от токсини. За съжаление днес в дискотеките масово се прави обратното – смесват се с алкохол и младежите се веселят до сутринта, заредени с кипяща енергия, съчетана с разтоварване на напрежението.

Струва ли си обаче? През 2001 г. в Швеция се разразява скандал, след като 30-годишната Тереза, танцувайки в дискотека, изпива два кена енергийна напитка с водка и внезапно се свлича на земята – сърцето й спира. По същата причина умира още един човек, а третата жертва е изпила няколко напитки след тренировка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.