Триумф за българските вина на конкурс в Париж

„Вила Ямбол“ спечели най-много отличия от родните изби и единственият Голям златен медал

Поредното високо отличие получиха българските вина на един от най-престижните световни винени форуми – Vinalies Internationales. Общо българските представители донесоха 14 медала, като с най-много отличия се прибра „Вила Ямбол“. Едно от тях е и голям златен медал за тяхното Kabile Резерва, Мерло, реколта 2015 г. То се присъжда само на най-добрите вина с топ качество, оценени над 92 точки. Тази година конкуренцията е безмилостна – 3000 проби от 30 държави, дегустирани от 130 винени специалисти от целия свят в Париж в рамките на 4 дни. Организатор на Vinalies Internationales е френският Съюз на енолозите.

Златни медали получиха още Kabile Розе 2021, Kаbile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Сира Резерва 2015 г. както и виното от премиалната селекция на „Вила Ямбол“ Vineyards Selection Болярово, Каберне Совиньон, реколта 2015. Със сребро се окичиха Kabile от Шардоне и Совиньон блан, Kabile Шардоне, и двете реколта 2021 и Vineyards Selection, Тенево от Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, 2016.

„Високата оценка на взискателното жури е страхотна атестация, че българските вина не отстъпват по качество на най-добрите в света и вярвам, че говори много не само за работата ни като производител, но и за цялата българска винена сцена.“, коментира Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“.

Общо българските вина с медали от Vinalies Internationales 2022 тази година са 14. С други две отличия се прибра избата в Съединение – New Bloom Winery: сребро за Face 2 Face (F2F) розе и  PIXELS Совиньон блан. Сред наградените родни производители са още Katarzyna и Domaine Boyar. Единствено New Bloom Winery и “Вила Ямбол“ успяха да спечелят медали с бели и розе вина от България.

Вдъхновение от траките

Любопитен факт е, че серията Kabile се ражда в знак на почит към традициите на региона в правенето на вино. Корените на това дълбоко наследство са още от времето на траките. На техния античен град е кръстено и едноименното вино на „Вила Ямбол“. Нещо повече – в знак на почит производителят е поставил богинята-майка Кибела на етикета на бутилката. Серията може да се намери в търговската мрежа на цени от 10-11 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме