Сокът е по-полезен от целите зеленчуци
Настъргани моркови със зеле или с ряпа е една от любимите есенни салати, отлично мезе към ракийката. Морковите са добре приети в нашата кухня. Използваме ги във всякаква форма и в най-разнообразни ястия – от сок и смути, през разядки, крем супи, гарнитури, до съставна част на постни и месни ястия, както и в повечето туршии. Със сладкия си вкус морковите са подходяща съставка на много десерти – дребни сладки, кексове, мъфини, щрудели, мусове, мармалади, дори кремове.
Диетолози изтъкват, че най-големи ползи за организма имат суровите моркови във вид на сок. Макар сокът и целите моркови да съдържат еднакви количества полезни вещества, е по-малко вероятно да изядете три цели моркова например, отколкото да изпиете чаша сок, за която са нужни минимум толкова. Освен това сокът се консумира и абсорбира много по-бързо, отколкото целите моркови. От друга страна, ако спазвате диета за отслабване, е по-добре да консумирате цели моркови, защото фибрите в тях създават усещане за ситост.
Сокът е по-щадящ към храносмилателната система и по-подходящ за засилване на имунитета. Една чаша съдържа около една трета от дневния прием на витамините С и Е, докато суровите цели моркови дават едва 5% от нужния витамин С и под 3% от витамин Е. Витамин А в сока е 3 пъти повече от дневната норма, докато в суровия морков той е 80% от нея. Сокът съдържа 4 пъти повече витамин К, важен за доброто кръвосъсирване, 5 пъти повече витамин В6 и 2 пъти повече калий и фосфор, които са от полза за нервната система и костите. Не е случайно, че един от първите плодови сокове, които се дават при захранването на бебетата, е именно от моркови.
Предястие „Мандарина“
Необходими продукти:
3 моркова
300 г пилешки гърди
3 яйца
140 г топено сирене
2 с. л. майонеза
2 скилидки чесън
листа пресен босилек или друга зеленина
Начин на приготвяне:
Сварете добре почистените моркови до готовност – около 50 минути, и след като се охладят, ги настържете на ситно ренде. Сварете яйцата твърди, настържете ги на ситно ренде, както и топеното сирене. Смесете яйцата, сиренето и наситнения чесън. Сварете пилешкото филе за 30-40 минути и го охладете. Наситнете го, най-добре с блендер. Добавете го в сместа от яйчената смес. Сложете майонезата и разбъркайте. Върху фолио сложете 1 с. л. от морковите и ги разплескайте на тънък слой. В центъра сложете оформено с ръце топче от яйчената смес. С помощта на фолиото обвийте топчето с морковите и оформете „мандарина“. Украсете я с листенце босилек, което наподобява това на истинския плод.
Яхния от свинско с моркови
Необходими продукти:
1 кг свинско месо (врат)
200 г лук
200 г моркови
200 г чушки
300 г домати
1 глава чесън
70 мл олио
1 ч. л. захар (по желание)
дафинов лист
сол, черен пипер, зелени подправки
Начин на приготвяне:
Нарежете почистените зеленчуци на по-едри кубчета, доматите – на резени, морковите – на полукръгове. Месото нарежете на парчета колкото кибритена кутия. Загрейте олиото в дълбок съд и запържете в него месото за 10 минути, след това го залейте с вода, намалете котлона и задушавайте 20-30 минути под капак. Проверявайте от време на време дали водата не се е изпарила и добавяйте по малко, за да не загори месото. След 30-ата минута отхлупете, засилете огъня и когато останалата течност закипи, сложете сол и прибавете морковите, чесъна и лука. Пържете около 5 минути. След това добавете чушките и дафиновия лист. Разбъркайте и гответе 1-2 минути. Накрая изсипете доматите и ако не са сладки, сложете лъжичка захар. Разбъркайте добре и добавете подправки по желание. Намалете огъня, похлупете и гответе още 15 минути. Ако е необходимо, добавете малко вода. Готовото ястие поръсете с черен пипер и наситнени зелени подправки.
Месо по тайландски
Необходими продукти:
400 г свинско, говеждо или телешко месо
1 чушка, 1 глава лук
2 моркова
1 скилидка чесън
70 мл соев сос
80 мл олио
1 лимон, сокът
1 суха люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на тънки ивици (жулиени). Залейте го със соевия сок и този от изстискания лимон. Добавете скилидката чесън, мината през преса или много ситно нарязана. Оставете месото да се маринова 15 минути. Загрейте олио в тиган, отцедете месото от маринатата (запазете я) и го запържете на средна температура до полуготовност, около 7 минути. Извадете месото от тигана. В същата мазнина сложете нарязаните на ивици или полукръгове зеленчуци. Пържете 5 минути като разбърквате. Върнете месото в тигана, сипете отделената марината и поръсете със счуканата люта чушка. Разбъркайте и гответе още 7 минути на слаб огън, до пълна готовност на месото. Сервирайте горещо.
Банички с праз и моркови
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
3 големи стръка праз
2 големи моркова
300 г сирене (по желание)
олио
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на ситно, морковите настържете на едро ренде. Загрейте 2-3 с. л. олио и ги запържете, докато омекнат. Отстранете от котлона, за да се охлади плънката. Корите две по две намажете с олио и разпределете върху всяка двойка от плънката и от натрошеното сирене, ако искате да сложите. Навийте на руло и сгънете на кръг. Наредете баничките в тава върху намаслена хартия за печене. Поръсете малко олио върху всяка. Изпечете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 25-30 минути.
Хит на седмицата
Щрудел с моркови
Необходими продукти:
1 пак. кори за баница
1,5 кг моркови
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
2 ч. ч. смлени орехи
канела на вкус
пудра захар
Начин на приготвяне:
Настържете морковите на едро ренде. Задушете ги с малко олио и като ги свалите от котлона, ги смесете със захарта, орехите и канелата. В намазана с олио или масло тава започват да се редят корите две по две, като всеки ред се поръсва с малко олио и част от плънката – като щрудел. Корите може и да се навият и да се наредят една до друга. Баницата се нарязва, полива се с малко олио и се пече в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Изважда се и още гореща се поръсва с пудра захар.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш