Изпълнителят на “Колелото на смъртта” понякога яде само зелева салата
Марио Малеволти е член на прочута българо-италианска фамилия циркови артисти. Изявява се в цирк “Колозеум” на “Колелото на смъртта”. Там играе заедно с майка си Роска Александрова - бивша спортистка, решила да тръгне с цирка, след като приключила състезателната си кариера. Така срещнала съпруга си Валдемар Малеволти - италианец, също цирков артист.
Марио е израснал в Италия. Отначало яздил коне, после започнал да жонглира върху кон. На 15-16 години убедил техните да направят “Колелото на смъртта”, тъй като много харесвал този номер, и оттогава го изпълнява - сега е на 31. Колелото представлява желязна конструкция, която се върти и в най-високата си точка достига 11 метра, без никакво обезопасяване на акробатите. Затова и се нарича така. През 2020 г. Марио и майка му се явиха в телевизионното шоу “България търси талант” с коронния си номер.
От почти шест години семейството се е установило в България. Циркът току-що приключи активния сезон и прибра шапитото до пролетта, когато артистите отново ще започнат представления в София и страната. След месец почивка ще продължат да тренират на уредите във фитнеса, за да поддържат форма, особено вестибуларния си апарат, и ще измислят нови номера - още по-рискови, качващи адреналина. Марио например е и жонгльор, а майка му изпълнява и въздушна гимнастика на трапец. Акробатът не спазва някакъв определен хранителен режим. През месеца почивка си позволява да яде всичко, каквото му душа поиска, но когато започне подготовката за сезона, се ограничава. Имало е случаи да яде само 200-300 грама зелева салата на обяд и това да му е храната за целия ден. Иначе много обича италианската кухня - лазаня, меландзане, всякакви видове спагети, тортелини, тирамису. Обича също мусака, скара, задушени или пушени меса. “Аз съм добър в яденето, не толкова в обясненията”, признава си Марио.
Спагети “Карбонара” със сметана
Необходими продукти:
1 пакет спагети
300 г. пушен бекон
150 г. пармезан
200 мл течна готварска сметана
2 жълтъка
40 мл зехтин
2 скилидки чесън
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Сваряваме спагетите според указанието на опаковката. Във водата слагаме 1 с. л. зехтин и 1 ч. л. сол. Нарязваме бекона на малки парченца и го запържваме в останалия зехтин заедно с нарязания на ситно чесън. Прибавяме сметаната и след като заври, намаляваме на слаб огън, задушаваме още няколко минути, докато сметаната започне да променя цвета си от бял на леко жълт. Добавяме жълтъците. Готвим още 2 минути. Сваляме от котлона и добавяме малко вода от спагетите към соса, за да не става много гъст. Слагаме черен пипер. Сварените спагети разбъркваме със соса, поръсваме с пармезан и сервираме горещи.
Меландзане ала Пармиджана
Необходими продукти:
2-3 патладжана
олио за пържене
1 голяма консерва пасирани домати
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
сол, черен пипер
2-3 с. л. зехтин
1/2 връзка босилек
250 г. моцарела
50 г. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Нарежете чесъна на филийки, лука на ситно, моцарелата на кръгчета. Обелете патладжаните и ги нарежете надлъжно на филии. Посолете ги и оставете да пуснат горчивата си вода. Изпържете ги до златисто в олио и ги отцедете върху кухненска салфетка. Сварете гъст сос от доматите, чесъна, лука и зехтина. Овкусете със сол и черен пипер. Махнете от огъня и добавете наситнения босилек. Загрейте фурната на 200 градуса. На дъното на тава наредете 1 ред патладжани. Полейте с доматен сос, сложете няколко кръгчета моцарела и поръсете с пармезан. В същата последователност наредете и останалите продукти. Завършете с доматен сос. Изпечете ястието за около 40 минути.
Лазаня Болонезе
Необходими продукти:
250 г. кори за лазаня
1 глава лук
400 г. домати консерва
400 мл доматен сос
3 ч. л. доматено пюре
1 ч. л. захар
500 г. кайма смес
50 мл бяло сухо вино
1 стрък целина
3-4 листа пресен босилек
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
100 г. настърган пармезан
сол, черен пипер
За соса Бешамел
60 г. брашно
50 г. масло
600 мл прясно мляко
1/2 ч. л. индийско орехче
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
За соса Бешамел разтопете маслото в дълбок съд. Добавете брашното и бъркайте, за да не станат бучки. Запържете, докато добие златист цвят. Наливайте прясното мляко постепенно и бъркайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Овкусете, оставете да поври на слаб огън и отстранете. За соса Болонезе нарежете чесъна и лука на ситно. Задушете ги с малко сол до омекване в зехтин в дълбок съд. Добавете каймата и я запържете, като през това време я раздробявате. Подправете с черен пипер. Прибавете нарязаните целина и босилек. Сипете доматения сок, доматите от консерва, доматеното пюре и 1 ч. л. захар. Разбъркайте и оставете да поври. Когато сосът се редуцира, сипете бялото вино и гответе още няколко минути. Подредете лазанята, като на дъното на дълбока тава слагате пласт кори за лазаня, покривате ги обилно със сос Болонезе, отгоре разпределяте пласт от соса Бешамел. Слагате втори пласт кори и повтаряте с двата соса. Редувайте до изчерпване на съставките. Завършете с обилен пласт Бешамел и поръсете с пармезан. Печете на 180 градуса 30-40 минути до златисто.
Мусака с тиквички и патладжан
Необходими продукти:
500 г. кайма смес
1 глава лук
1 морков
1 тиквичка
1 патладжан
2 с. л. магданоз
1 с. л. червен пипер
сол, черен пипер
олио
За заливката
3 яйца
3 с. л. брашно
1 коф. кисело мляко
щипка сода, сол
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на филии на дълго, посолете го и оставете да се отцеди горчивата вода. Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в олио. Прибавя се каймата и се запържва, като се разтрошава. Долива се малко вода. Бърка се, докато течността изври. Слагат се подправките и се отстранява. На дъното на тава се подреждат патладжаните, отгоре се разпределя половината кайма. Покрива се с половината от тиквичките, нарязани на филии или кръгчета. Отгоре се слага другата половина от каймата. Пече се 30-40 минути в умерена фурна. Мусаката се залива с разбърканите продукти за заливката и се връща във фурната за още 10-ина минути, да се запече до златисто.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш