Правят овче сирене от краве мляко

Според Андрей Велчев в България няма държавен орган, който да се занимава с качеството на хранителните продукти.

Производители лъжат за съставките в млечните продукти

Никой не контролира съдържанието

На пазара в страната само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено само от овче мляко, показа изследване на сдружение “За достъпна и качествена храна”. Засечено е и още по-смущаващо нарушение - биволско сирене без нито грам биволско мляко.

Председателят на сдружението Андрей Велчев коментира, че през годините не е създаден орган в България, който да се занимава с качеството на продуктите, тъй като Агенцията по безопасност на храните следи те да не са опасни за здравето на хората.

Това е второто подобно изследване на сдружение “За достъпна и качествена храна”. Този път то показва количествени, а не само качествени резултати - в много от обявените за овчи и биволски продукти има над 50% краве мляко, което е по-евтино.

Андрей Велчев настоява да бъдат обявявани публично фирмите, които не спазват стандартите за качество при производство на храни. В момента от агенцията по храните обявяват, че са хванали нарушение, но не и коя е фирмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес