Състезание за най-добра рибена чорба
Готвачите от Военноморска база "Атия" ще се надпреварват с рибарите
Тайната съставка разкрита
Двудневен фестивал на рибата ще се проведе в селището на морските вълци Ченгене скеле, край Бургас. На 17- ти и 18 - ти юни освен фотоизложба и концерти, се предвижда и кулинарно състезание. То ще е за най- вкусно приготвена рибена чорба. състезатели ще са готвачите на Военноморска база Атия, любители, представители на рибарската общност и ученици от Техникума за обществено хранене.
Организатор на събитието е МИРГ (местна инициативна рибарска група) Бургас- Камено, в партньорство с Община Бургас. Целта е да бъдат популяризирани традициите в приготвянето на ястия от риба и рибни продукти, и рибарския занаят в региона, коментират инициаторите на феста.
"За рибената чорба, по- големи майстори от нас няма. Всички вече знаят тайната съставка на вълшебната чорба- дивисил, която вече не е тайна, затова трябва да се наблегне на рибата.
Колкото повече видове риба заврят в супата, толкова по- вкусна е тя. В това отношение трудно ще ни бият. Ще сложим пресен сафрид, попчета, миди и скариди, току що извадени от морето", похвалиха се морски вълци.
Останалите участници обаче също не са за подценяване. Те имат тренинг от Никулден, тъй като всяка година готвачите на "Атия" опъват полевите кухни в центъра на Бургас и готвят рибена чорба. Любители пък се опериха, че ще изненадат с различни ястия- от цаца ще направят палачинка и плакия, ще има и рибени кюфтета.
За участие във фестивала са поканени изложители, които да презентират рибни продукти, сувенири на морска тематика, рибарски принадлежности, български вина и др. Посетителите ще могат да се насладят на различни деликатеси, приготвени на място.
В рамките на фестивалните дни е предвидена фотоизложба. Уникални морски кадри, запечатани от обектива на талантливия бургаски фотограф Христо Анестиев, ще могат да бъдат разгледани там. Те ще бъдат подредени в конферентния център на туристическия комплекс. Предвидена е и музикална програма.