Мечката слезе в Сопот Държавното горско стопанство ще поиска разрешение за отстрел на животното

107 хил. кв. м нови офиси са завършени до средата на 2019 г.

Полицаи и пожарникари обучават деца в забавачка

Изложба на канарчета в Бургас

Министър Петков: Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен

По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско Спад на починалите деца до 1 г.

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

Акад. Васил Гюзелев: Европейската християнската крепост е в опасност

– Акад. Гюзелев, в ден като днешния (19 октомври), на вашия 80-годишен юбилей равносметка, която си правите повече плюсове или минуси съдържа?

– Поставяте ми въпрос, който представлява афоризъм, който обичаше да употребява моят дядо търговецът Вълчан Гюзелев. „В търговията е така – плюс минус, плюс минус, но най-накрая трябва да си на плюс, иначе фалираш.“ Аз лично съм имал много плюсове и малко минуси, поради което животът ми и научното ми творчество протекоха под знака на плюса.

– Това означава ли, че сте щастлив човек?

– Изключително много. Успях да реализирам голяма част от намеренията си. Разбира се останаха надописани много книги, непрочетени много извори и книги, но има млада генерация, която идва след нас и тя ще наследи всичко това. Още повече, че медиевистиката, т.е. науката за българското средновековие, с която се занимавам, е с изключително големи традиции. Това е направление, което като се започне още от истинските първи историографски опити от 17 и 18 век и от Паисий Хилендарски и Спиридон Габровски, и се достигне до наши дни. Постиженията са реални и значими, особено за историята и историческото съзнание на българина. Всички български историци медиевисти са играли голяма роля в историята на нашия народ не само за пробуждане на народната свяст, но и за осветяване на пътя на българското историческо самопознание.

– Казвали сте обаче, че политиците не се учат от уроците на историята. Ако бяха се постарали да извлекат поне малка поука, щяха ли да допуснат днешното преселение на народите, чиито последствия не се знае докъде ще стигнат?

– Ако разгледаме нещата в исторически план, ще видим, че в историята на Европа е имало колосални етнически промени, които са променяли нейния етнически облик и са предопределяли политическото й развитие. Не само като цяло, но и на отделни държави и народи. Някои побързаха да сравнят днешното преселение в рамките на Европа с Великото преселение на народите, което започва от четвъртото и продължава до деветото столетие. Великото преселение навремето беше преселване на племена и народи, които бълваше Азия към Европа. Също и от Източна Европа се опитаха да се заселят в по-плодородни земи и пространства, които им даваха по-добри условия за развитие. Този процес беше естествен и негов продукт беше и създаването на българската държава, на българското ханство на Долния Дунав, както и появата на редица варварски държави върху Византийската и Западната Римска империя. Този процес на великото преселение беше решаващ за развитието на европейския континент, за неговото етническо и политическо обновление.

– Днешното преселение по какво се различава?

– Различава се коренно. Тогава Европа успя да приобщи тези варварски народи и същевременно да ги подслони в рамките на християнството. Средновековна Европа в същността си е най-голямата крепост на християнството и продължава да бъде такава. Сега нещата изглеждат в по-друг план. Тогава имаше опасност за Византийската империя и за западните части на европейския континет, особено за Пиринейския полуостров от арабското нашествие, нашествието на исляма в перода – 7-10 век. Ислямът проби в Западна Европа, макар че понесе поражение в битката при Поатие през 732 г. Арабите се опитаха да завземат Константинопол неколкократно, но те бяха отблъснати и при една от големите обсади през 717-718 г. българите изиграха решаваща роля за преодоляване на арабската експанзия и не позволиха тя да проникне в пределите на Балканския полуостров, с което предотвратиха неговата ислямизация.

– Днешната християнска крепост не е ли вече много лесно пробиваема? Няма ли опасност сегашните процеси да променят хода на европейската история?

– Днешната християнска крепост изглежда значително по-слаба и по-неорганизирана от предишната. И ми се струва, че нещата стоят в много опасен план. Дано почти всички европейски политици да прочетат уроците на историята и достатъчно добре осъзнаят всичко онова, което е ставало в миналото. Арабският свят през средновековието, в периода 7-9 век беше значително по-силен, даже много по-образован, защото арабската култура беше на изключително голяма висота. Арабската войска през средновековието беше модерно въоръжена. Независимо от това единението на Европа, което е било в много отношения тогава несъзнато, е довело до предотвратяване на тази ислямизация, която щеше да промени хода на европейската история.

– Какво е влиянието на днешните преселниците върху европейските устои и ценности?

– Днешните преселници много трудно се адаптират към европейската християнска цивилизация. Французите с отворени обятия предоставиха път и място на заселниците от Северноафриканските държави, бивши френски колонии, надявайки се, че те могат да ги приобщят. Но както виждате нещата не се развиха в добра насока – последваха стъкновенията, налице е и краен радикален ислям, който е много опасен, защото е войнстващ. Трябва да се търси омиротворяване по пътя на възвръщането на тези хора в техните предишни поселения и в това отношение трябва да бъдат направени стъпки не само от страна на Европейския съюз, но и на САЩ, Русия, Китай и всички държави, които могат да помогнат в това отношение. Защото макар проблемът сега да изглежда европейски, той може да се превърне в световен.

– През май т.г. бяхте сред учените, които подписаха отворено писмо срещу намесата на Турция във вътрешните работи на България. Адекватна ли е политиката ни спрямо южната ни съседка, или е прекалено сервилна, и заради това, че връщаме на Турция хора, обявени за привърженици на Гюлен?

– Мисля, че Турция по различни пътища се опитва и понякога успешно навлиза във вътрешнополитическия живот на България. България все още е суверенна държава в рамките на голяма общност. Тя трябва да показва самостоятелност в своята политика и регулиране на самостоятелни равноправни отношеня, както и, че нещата стоят само на базата на равнопоставеността и на взаимното уважение. Ние сме съседи с Турция, имаме отношения в продължение на векове, които са се развивали в различни фази. Сега е настъпил период в тези взаимоотношения, в който да се проведе откровен разговор между двете правитества и да се решат проблемите пред двете държави. Това е задача на политиците. Историците могат да дават съвети, ръководейки се от някои процеси, станали в миналото и от някои не твърде приятни спомени в историята. Но нещата трябва да бъдат поставени на откровена основа. С Турция ние рябва да имаме директни и откровени докрай отношения. Какво те искат и какво ние искаме и да се постигне баланс между двете държави. Това е верният път.

– Обичате да цитирате Илия Бешков, който е казал: „Търпението е великото качество на средновековието“. Търпението е и отличителна черта на българите. Днес тя повече ни пречи или повече ни помага?

– Българинът има особен характер. Той търпи, търпи, а накрая избухва в голям мащаб. Дори може да стигне до саморазрушение. Нашето търпение има граници и това трябва да го разберат и политиците, особено в сегашната напрегната обстановка както във вътрешнополитически, така и във външнополитически план. Трябва да се стремят да регулират нещата и да вървят по пътя, начертан от българската конституция – България трябва да бъде социална държава. За да е такава някой трябва да плати сметката. В края на 60-те г. на миналия век т.нар. студентски бунтове във Франция доведоха до промяна на европейската политика и до социализацията на голяма част от западноевропейските държави. Тогава онези, които бяха натрупали много капитали, трябваше да платят сметката. И сега има хора, както у нас, така и в другите страни, които промениха хода на своето историческо развитие и се приобщиха към ЕС. В тях има достатъчно хора, които трябва да помислят и за онези, които страдат поради настъпилите промени и поради това, че трудно намират своето място в съвременното българско общество. Повтарям, някой трябва да плати сметката за промяната, която беше извършена. Има парламент, има държава, има начин, по който да се върви по този път.

– Като умерен националист смятате ли, че ще успеем да съхраним идентичността си?

– Умереният национализъм на малките народи е изключително полезен и е противоядие срещу експанзивните намерения на по-големите държави и народи и същевременно е своеобразен щит, с който те се отбраняват и намират сили да противостоят на сили, които не са добронамерени. Когато се извършиха промените и България постепенно се приобщи към ЕС, мнозина страдаха от илюзията, че това ще доведе до регулиране на взоимоотношенията между всички държави в един добър план при благоразумие и при спазване на равнопоставеност и диалогичност. Това обаче не се получава. Дори в рамките на ЕС, да не говорим за взаимоотношенията на ЕС с различни държави и народи, те са в различен план – едни са към САЩ, други към Русия и т.н. Но ние трябва да водим умерена национална, да не казваме националистическа политика, която да поставя винаги на преден план нашите интереси. Както виждате в ЕС някои от държавите се пробудиха. Не става дума само за Унгария, но и за Словакия, Полша, Чехия. Те се противопоставят, защото в самия ЕС няма равнопоставеност. Едно е отношението към католическите държави, друго е към тези, които принадлежат към православието. С изключение на Гърция, но напоследък и тя не е сред протектираните. Нещата трябва да се променят.

– Все още ли преподавате на студенти, акад. Гюзелев?

– Работя само с докторанти. Когато станах на 75 г. реших да не влизам в уадиторията и оттогава не работя със студенти. Продължавам да изнасям лекции в чужбина и в България, но усилията ми са в подготовката на млади специалисти в областта на българската средновековна история. Има много млади и надеждни хора, които показват отлична подготовка във всяко отношение.

– Удовлетворен ли сте, че се посветихте на историята?

– Винаги съм бил ръководен от това, че съм призван да се занимавам с история. Станал съм историк по свое желание. Завърших с пълно отличие и възможност да вляза, в която си искам специалност. Бях много добър математик, печелил съм републиканска олимпиада. Учителката ми по математика казваше: „математиката загуби един талант“. Но аз винаги слушах подтиците на моето сърце, което ме тласкаше към историята.

 

Нашият гост

Васил Гюзелев е роден на 19 октомври 1936 г. Завършил е история и археология в Софийския университет. Бил е шеф на Катедра по история на България в СУ и на Секция „Средновековна история на България“ в Институт по история при БАН.

Бивш директор на Националния исторически музей. От 1984 до 2000 г. е директор на Българския изследователски институт във Виена (Дом „Лудвиг Витгенщайн“).

От 2003 г. е академик на БАН. Специализирал е във Виена, Будапеща, Генуа, Вашингтон.

Гост-професор и лектор в Московския държавен университет, Кьолнския университет, Лайпцигския университет, Великотърновския университет. Носител на международната „Хердерова награда“. Автор на повече от 50 книги и над 240 студии и статии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. Точно така, мангалите трябва да бъдат екстрадирани, но краварите друго нареждат на нашите подлоги, а те си пазят мястото топло, защото същите кравари ги назначават. Това ще рече, не чакай от тях такова мъжество и действия.

 2. Глупости! Евроатлантиците кат плевнята боко и цеца сме за мултикулти!

  1. „comment“ ; напиши най-сетне нещо умно!Стига простотии! KPETEH………..

 3. коммент-напиши най-сетне нещо умно!Стига простотии!

 4. CAMO TAKA HO……Мръсните комуняги OT ВМРО. БСП, ДПС, АБВ, АТАКA са виновни за мизерията на българския народ. Te ca простаци, алчни, агресивни, неграмотни, некомпетентни, некадърни, безотговорни, мързеливи, крадливи, нечистоплътни телесно и душевно. Съсипаха и окрадоха държавата и народа. Да гният в ада дано!!!!!…………..Mohamed Said Sbay – bugarin i demokrat

 5. Другарю Гюзелев,
  Съвременните медиевисти изразяват съмнение дори,
  отричане на тъй нареченото преселение на народите.
  Идеите Ви не се отличават от идеите на проф.Димитров,
  които проповядва за непрекъснатите вълни от преселване
  на диваци от север.Тези диваци обезлюдили Балканския
  полуостров и осигурили празно пространство за заселване
  на несъществуващите тогава многобройни славяни.

  Новото поколение на България не Ви вярва. То приема
  и създава нови хипотези за произхода на българите, за християнството на Балканите, за покръстването и въобще
  за пренаписване на историята ни, създадена под руска
  редакция.

  Вие сте длъжен да отговорите, а не да мълчите!!!!!!!!!!

  1. Няма лошо да има нови хипотези, лошото е га са писани в съзвучие с чужди доктрини, а наши безродници получават пари да ги цитират и публикуват по медиите та дeбили разни да ги прегръщат

 6. Честит юбилей на този достоен българин и отличен учен!

 7. Не само христянството, всичко е в опасност, когато в къщата ти се докарат непознати, незаконни, с други порядки, разбирания и поведение. Спомняме си преди години какво разказваха другарките, работили в тези държави..Страх ги е било да ходят сами на пазар и по града, защото като не били забулени ги вземали за проститутки и съвсем естествено и безцеремонно ги щипели по дупетата и където им харесало. трябвало да бъдат с мъж..Та те чакали некой мъж от посолството, ако били сами, да се освободи и да ги води на пазр и в града:)))) Има и мн други неща, които са несъвместими с нашата култура и поведение, като напр. предварително се извиняваме за израза – пърденето по време на хранене пред всички, хранен на земята въпреки че в стаята има маса. Това лично го видяхме и изпитахме:)) И това е само върха на айзберга..тези индивиди ще дръпнат развитието в културно и пр отношения може и векове назад..не говорим и за други видове асимилации.. Така че без много дрънкане хуните се връщат в държавата от която са дошли..Правит, което не ги връща се изхвърля и съди най-строго.

 8. Това че Хуните са некултурни е било мнение на хора от свитата на императора и църковните величия. От тях са останали сведенията. Натрупаното богатство е било за сметка на по-вече робски труд и труд на подвластните.При хуните не имало необходимост от показност за да бъде подтиснато населението

 9. V Anglia preselnicite vece sa se vredili s anglicankite.
  Gledam i mnogo mazhe sa s murgavi mimiceta. Verno,tuk dvoikite ne se zadarzhat za dalgo.
  No ima i mnogo maiki s mnogocvetni deca. No nai shokirashtoto e ce zapadnoevropeiskite darzhavi vece NE SA ZA HRISTA! Semeistvoto kato sveshtena i Bogoblagoslovena institucia e obezliceno ot voinstvuvashti ateisti – predstoi da se ‘vnedri’ nova religia s nov moral i novi cennosti. Caka ni duhovna i posle fiziceska razruha. Cetete Otkrovenieto na Ioana! Nai vece zakliucitelnite poslania!

  1. Ние четем Кирилица. Какво значи тази дума Otkrovenieto?

 10. Уважаем а.и. Ние не сме от свитата на императора хахахаха или църковни и пр “величия“:) просто сме живели сред подобно население и знаем от личен опит. Нека си живеят както искат в собствените си държави, но да не го разпространяват по света и да не се опитват да го налагат на по-културните нации:) и интелигентни хора..

 11. Коммент,
  Историята, които изучават българските ученици и студенти
  е писана от българоговорещи руснаци и по- късно цъс
  задължителните инструкций на Сталин. Тази история не е
  писана от българи. Тя е финансирана и създадена от
  Австроунгария и Русия и служи на тяхните имперски
  интереси. Историческите изследвания на българите не са
  признати. Наложени са писанията на чужденците.

  Да, Коммент ти знаеш история на Булгария писана от
  чужденци!!!

  Трагичото е, че на академика тези неща са известни
  но не иска да ги тълкува. Няма достатачна смелост!!!

  1. Съгласен съм с теб, което не означава, че трябва да преглътна истореята писана в лепгли или брюксел.

 12. Човек, като прочете началото на интервюто разбира, че са прави онези, които ни предупреждават, че фашизмът не е умрял. А като прочете и края разбира, че човек може и академик да стане, без добре да владее български език и граматика.

  1. Така е. Както и че олигофрeнията лази по толерастите.

 13. Има природни закони, които ни казват, че природата не търпи вакуум. Колкото и да не ни се иска, но трябва да признаем, че Европа като цяло и България в частност са спрели размножителния процес. Преселението от Изток към Запад е процес, който започва още с изгрева на слънцето и неговия залез. Вероятно и предците на сегашните българи са дошли от изток. Турците също са дошли от изток. Само Кръстоносците са дошли от запад, но нещо там не се е получило, вероятно защото техните походи са влезле в портиворечие с природните закоти. Съвременните българи също мигрират на запад. Колокото и развити страни да са разположени на изток от нас като Русия, Сингапур, Китай, Хонг Конг, Корея, Япония досега не са известни мигр. процеси в големи мащаби. Не знам начин да се противопоставим на природните закони, колкото и да ни се иска.

  1. В природата по-силният убива по-слабият и заема неговото място.В света на хората по-силните са по-развитите технологически,така че природата с нейните закони няма нищо общо,защото на всеки 4-5 години в природата лъв убива лъва,водач на прайд и заема неговото място,убива и малките му,за да се разгонят лъвиците и да създаде свое потомство.Това е в природата.Слабостта на ЕС е от друго естество.ЕС е създал хуманно общество,в което създаващите благата отделят от тях за неуспяващите в съвременния свят,а това предизвиква недоволството сред създавашите благата,първо срещу тези,които само ги консумират,а след това срещу собствените им правителства,които канят още готованци на безплатен обяд и затова добрата фрау Меркел все по-малко ще бъде разбирана от своите стиснати сънародници за широката си и любвеобилна душа.

   1. Меркел е всичко друго но не и добър диктатор. Който мисли инак е олигoфрeн.

 14. Dumata fashisam idva on latinskata -fascio / fasciculus -snop demek , ZAEDNO, vsichki naedno v imeto na opredelena zel. Individa e ebezlichen i konvertiruem zaradi celta. Obace Hristos ni dade pritchata za pastira, koito ostavi 99 ovce i potarsi zagubenata 1 ovca sashto i za bluddnia sin i bashta mu vdignal goshtavka! Izpitvaite vsicko i drazhte dobroto! Gospodno povelenie!

 15. “Съвременните българи също мигрират на запад.“ И значи да разбираме, че Майката Природа ни накара да емигрираме:)))хаха Така ли? И по кой начин го направи? Боженка ни пусна в България ужасни земетресения 10 ст по Рихтер, ужасни наводнения, ужасни бури, 200 км/ч и пр бедствия. И ние според “природните закони“ се изнесохме през океани и морета и напуснахме бащиния дом, старите/болни родители, лчбимите планини, гори, море:) Ние пък не знаехме подобна “закономерност“, какви сме невежиииии:)) Сега пак поради тези “природни закони“ не можем се върна, а идват чужди на нашата култура, духовност, религия и пр завоеватели….

 16. Очевидно е, че загиващият пред очите ни Ислямски свят, няма как да бъде реална опасност за процъфтяващата „Европейската християнска крепост”. Последна в действителност не е крепост, а е отворена система, чиято културно-технологична експанзия се разпростира над целия свят (заедно с тази на Сев.Америка, разбира се). Тя поставя навсякъде човешките права над държавните интереси, което пролича особено ясно по време на бежанската криза през 2015 г. Всички обвинения към Меркел бяха, че пренебрегва държавните интереси на европейците пред човешките права на бежанците. Това върховенство на човешките права над държавните интереси е трудно за разбиране от такива като Васил Гюзелев. Той е типичен представител на отживялата своето време патриотарска българска „историография” на 19 век. Основната полза от държавно-идеологическата патриотарщина на тази „историография” е, че спомогна за масовата просвета на почти 97% – неграмотното население на България след първото преброяване през 1881 година. Основната вреда, обаче, е много по-голяма от ползата, и се заключава в чудовищния етно-центризъм, насаден от тази патриотарщина. Последната и до ден днешен се изразява в туркофобия, антициганизъм, ксенофобия и други форми на национален шовинизъм сред част от населението на България. Тези негативизми доведоха до поредица от национални катастрофи през 20 век и попречиха на разнородното население в България, да се обедини като политическа нация със съвременна гражданска култура. Последната все още е дефицит за съвременното българско общество. В днешно време, такива като Васил Гюзелев служат на интересите на онази част от „национално-отговорния” капитал, която е обречена на експроприация от могъщите транснационални корпорации със социална насоченост (т.е. със смесена мултидържавно-частна собственост). В идеологически план, такива като В.Гюзелев са ретроградни елементи, възпрепятстващи реалната евроинтеграция на България към европейското гражданско общество.

 17. “В идеологически план, такива като В.Гюзелев са ретроградни елементи, възпрепятстващи реалната евроинтеграция на България към европейското гражданско общество.“
  Молим не ни разсмивай:) за каква „реална интеграция“ говориш когато става въпрос за АСИМИЛАЦИЯ? Какво става когато в едно село от 100 души българи “реално интегрират“или внесат 2000 араби и африканци, предимно млади мъже? Кой в кого ще се интегрира? Или наблюдението ни на един ученически клас в Канада, където от 25 деца, 20 са арабчета? Много интересна ‘интеграция“и крайно удобна за някои като вал, който/която е явно от отровено общество, хилзински хомитет или други подобни хмм “неретроградни“или по-точно предателски/антибългарски организции…така си правят заплатите, а явно не са и българи..По тези форуми пишат и мн небългари, които искат България да бъде разбита и населението й тотално прогонено и унищожено. Позор

 18. Здравейте,
  Аз съм доктор Бен Питърсън, заемодател на частни заеми, който дава времеви възможности за заеми. Имате ли някакви финансови затруднения? Нуждае се от заем за консолидиране на дълга, при 2% строителство, кредит за недвижими имоти, рефинансиране, лични, бизнес цели или спешни пари? Вие сте бизнесмен или жени, които мислят за разширяване на вашия бизнес предлагат кредитиране от всякакъв вид. Ако се интересувате, свържете се с нас днес (24hoursloanservices@gmail.com)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.