На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Акад. Румен Ралчев, Велик Приор на Ордена на Рицарите тамплиери в България, пред „Труд“: Нашите мечове са думите и делата ни Работим за създаването на Велик Приорат в Северна Македония

Великият Приор на Велик Приорат България на Ордена на Рицарите Тамплиери акад. Румен Ралчев (в средата) участва в събор на Рицари в първата тамплиерска православна църква у нас – Йоан Кръстител в София.

Награждават Йордан Ръсин, изнасящ спектакли в старчески домове

– Акад. Ралчев, над 200 Рицари ще се съберат в София в събота. В какво събитие ще участват?
– На 9 ноември, събота, в София ще се проведе 29-ия национален Конвент на Велик Приорат България. Конвентите се провеждат два пъти в годината – прoлетен, на който отчитаме постигнатото през изтеклата година, и есенен, в който наблягаме на прием на Рицари, Дами, гости. Тази година Рицари и Дами от шест държави ще уважат нашия Конвент. Те ще присъстват на прием на постуланти в петък вечерта и ще споделим заедно хляба и виното на Ордена в братска агапа. Присъствието от Украйна, Русия, Сърбия, Белгия, Германия и Македония показва авторитета на Велик Приорат България и желанието на другите структури и Велики Приорати, основно в Европа, да се запознаят с методите на работата ни, с ритуалите ни и да се видят с нашите Рицари и Дами и заедно да работим напред. Изнасям кратък отчет за свършеното през последните шест месеца за основните цели на Ордена и респективно Велик Приорат България за следващите шест месеца и по този начин ние сме една отворена книга. Всеки, който иска, може да чуе и разбере с какво се занимаваме. Ние не само не се срамуваме, а се гордеем с това, което постигаме, защото нашият Велик Приорат е най-големият в Европа и най-креативният. Проявяваме изключителна активност – издаваме списания, книги, работим с подрастващото поколение. Имаме над 60 мероприятия на година.

– Какъв ще е основният акцент по време на Конвента?
– На нашия 29-и конвент ще бъде създадена втора Командерия в Северна Македония и ще бъде обявено създаването на Приорат там. Ние сме техни ментори. Израстването на една менторска единица минава през Командерия, създаване на Приорат, засилено влияние в обществото и по-голяма бройка Рицари и Дами, за да стигнат до малко повече от 50 двойки за да бъдат провъзгласени за Велик Приорат. В Световния Орден се внася предложение и трябва да се гласува съгласие от всички Велики Приори.

– Какви извършени от Приората дейности ще отчетете по време на Конвента?
– От началото на годината имаме духовен събор, научна конференция, дейности свързани с подрастващото поколение. За първа година бе проведен първият ни международен конкурс за детска рисунка, в който участваха около 10 000 деца. От шест държави се включиха с рисунки и част от тях спечелиха награди. Има постоянно действаща изложба, която беше показана в нашата галерия „900“, но ще гостува в страните, от които има деца, участвали в конкурса. Провеждаме и национален детски литературен конкурс за пета година. И двата конкурса са признати от Министерството на образованието и включени в неговия календар. Провеждаме и конкурси по таекуондо, спортна стрелба и шахмат с награда „Бялата царица“. Тази година 300 деца участваха в конкурса по шестобой в Бургас. На конкурса за Сирни заговезни в София се пресъздават маски и рисуват костюми.

На Конвента ще направим и равносметка за това, че една внушителна делегация Тамплиери от Велик Приорат България присъства в град Томар на закриването на тържествата, свързани с 900-годишнината от създаването на Ордена на Тамплиерите. В Томар се събрахме над 2000 рицари. Този град е последната тамплиерска столица на територията на Европа. В празненството участваха самодейци, облечени като рицари, коне, оръжия, жени пресъздаваха бита от средновековието. Отидохме до градската костница. В центъра на площада имаше голям кръст и огнена течност. В Томар беше и нашият Магистрален съвет. Влязоха в длъжност новия Велик Командер Джордж Маклейн, заместник Великият Командер Юка Виляма и Великият Канцлер Дейл Стар.

– Какви отличия ще дадете?
– По традиция от миналата година ние патентовахме награда на името на нашия незабравим Велик Церемониал Майстор Андрей Баташов и награждаваме актьор до 33-годишна възраст, който има отлични постижения в актьорското изкуство, но и християнско отношение към света и хората. Наградата е пластика, създадена от скулптора Спас Киричев, който е наш Рицар Тамплиер. Тази година комисията от специалисти избра талантливия актьор Йордан Ръсин от театър „Възраждане“, който прави и моноспектакли в старчески домове. Наградата ще му бъде връчена на вечерята.

Награждаваме и няколко Рицари и Дами, които за тези шест месеца са дали изключителни резултати. Единият от Рицарите е построил храм в Стара Загора със собствени средства. Други организират или финансират наши мероприятия. Хората са ангажирани се чувстват доволни. Затова, когато водим разговори с някой, който иска да стане Рицар Тамплиер, му казвам „Ти даваш нещо и те боли сърцето, ставай и си тръгвай, защото ще се мъчиш“. Има хора, които с удоволствие даряват и просто иска да споделят финанси, таланти, свободно време, усилия, дори картини. Силата на една организация е да събере хора с разнородни таланти и възможности, и обединявайки техните възможности, усилията им заедно да дадат по-голям ефект от този, който сами биха могли да постигнат. Орденът е една ковачница на кадри, имаме кметове, депутати. В Ордена са хора с много високо качество и сме горди за това, че сме заедно.

– Какви са бъдещите задачи пред Приората?
– Задачата за развитие на Велик Приорат България е в няколко посоки – работа с църквата, с неправителствените организации, с обществото и с официалните власти.

Основното нещо, за което се подготвяме, ще е през октомври 2020 г., когато над 300 души чужденци ще дойдат в България. Винаги най-многобройно е посещението на Магистрален съвет в България. Чуждестранните гости са много любопитни да почерпят опита ни. За 11 г. направихме това, което други за 30 не можаха. Те просто се учат. Искаме заедно да сме по-полезни на хората. Когато преди години им казахме, че започваме младежки програми в България, те не ни разбраха, защото много от Великите Приорати са застарели. Дойдоха тук 2009 г. и видяха движението ни „Млад Рицар“, и видяха колко весело си прекарват тези деца. След това признаха, че центърът на движението в полза на децата е България и започнаха и те да работят в тази насока.

– Какво трябва да има в сърцето си един съвременен рицар?
– Основното е любов към ближния и към християнството, желание да помогне на хората в беда, да се прехвърлят мостове към други вероизповедания с цел намаляване на напрежението, готовност за взаимопомощ. Тези ценности изтъкават канавацата на онова, което преди почти девет века Рамон Лул списал за рицарските достойнства. Всичко написано тогава е валидно и днес, защото е любовта към хората и широко отвореното сърце. Така че когато ни попитат „Вие още защо размахвате тези мечове, нали работите за мир?“ ние казваме: Това е ритуалът, а нашите мечове са думите и делата ни. Ние показваме какво желаем, какво можем и какво даваме.

Нашият гост
О.р. Ген. Акад. Румен Ралчев
е роден на 30 януари 1952 година в София. Завършил е право в СУ “Св. Климент Охридски”, полицейската школа, УНСС, доктор по философия в Peninsula university, САЩ, с професорско звание. Академик. Служил е в УБО и НСО. През 2017 година е преизбран за Велик приор на рицарите – тамплиери у нас.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.