Александър Сиди, съпредседател на ВМРО, пред „Труд news“: На границата трябва да има армия и да се стреля

Над каналджиите има чадър от най-високо място

Пендаровски отдавна загуби правото да говори каквото и да е за България

Не минава и ден бус с натъпкани мигранти да не бъде заловен на някоя магистрала, често пъти след гонка с полицията. Какво прави държавата по въпроса? Защо ВМРО се отказа да участва в предстоящите парламентарни избори, но поде инициативата „Не подкрепям никого“? Трябва ли България да се извини за депортирането на 11 343 евреи от Македония и Тракия през 1943 г.? По тези и други въпроси разговаряме със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди.

- Защо има такъв наплив на мигранти на границата, господин Сиди? Няма война като през 2014-2015 година в Сирия...
- Тогава Меркел си търсеше евтина работна ръка в Германия и се отвориха каналите, през които в момента преминават стотици икономически мигранти на ден. Нашата държава категорично не иска да се справи с този проблем и аз мога да кажа категорично, че каналите най-вероятно се контролират от най-високо място. Защото как така полицията хваща бусове натъпкани с мигранти по средата на България, а не може да ги хване на границата! Там трябва да има армия и трябва да се стреля, защото в момента, в който премине някой и се окаже, че има инцидент на границата, следващи няма да има. Помните един такъв случай, когато дори в либералните медии на Запад тръбяха, че на границата с България имало инцидент. А какво да има на границата? Когато преминават нелегални мигранти да ги посрещаме с хляб и сол ли? В крайна сметка това са икономически мигранти, които нямат никакъв проблем по правилата на миграцията в ЕС да дойдат на пункта, да поискат да преминат и да си отидат, където желаят. Няма никакъв проблем, стига да имат документи. Те не го правят, защото с документите от Афганистан нямат никакво право да стоят на територията на Германия. Но това е един бизнес за милиони, в който едни хора загиват по пътищата, натъпкани като сардини, защото държавата не прави нищо по темата.

- Но всеки ден министър Демерджиев констатира, а оградата, издигната по границата по инициатива на патриотите в 43-то НС, се оказа афиф...
- Ако ще оградата да е висока и 20 метра, като няма кой да я пази, няма как да бъде ползотворна. Това е преградно съоръжение, което трябва да спира и забавя мигрантите и когато имате възможност това преградно съоръжение да разполага с камери и термокамери, известителна и охранителна техника, и когато има достатъчно жива сила да се отзове веднага на сигнала от оградата, нещата ще се случат. Преди години можеше да се пази, сега не може.

- А защо се чуват гласове да не бъде изпращана армията на границата?
- Защото България се управлява от безродници, които отговарят пред едно или друго посолство. Тези хора в последните две години дойдоха на власт с обяснението, че ще променят всичко най-лошо, което се е случвало до момента и виждате, че всички големи политически формации, включително и ГЕРБ, залитнаха да правят това, което им кажат от американското посолство. Искат от нас да си пазим границата, но не можете да стреляте. Защо да не можем? Това е държавна граница. Един от тези безродници измами целия народ, че нямал канадско гражданство, но продължава да бъде първа или втора политическа сила.

- Споменахте, че има чадър над каналджиите...
- Няма как полицията да не знае какво се случва на границата, а да разбере това чак във вътрешността на страната. Няма как да се случва това. Това е бизнес, въпросът е докъде се простира той - до шефове на РДВР, до шефове на РПУ, до шефове на екипи, които са на границата или по-нагоре. Това е въпросът. Това е огромен бизнес и за да няма съмнение, видяхте, че имаше полицай, който с полицейска униформа разкарваше бус с мигранти наляво-надясно из страната.

- Да се включим в предизборната обстановка. Защо ВМРО реши да не участва в изборите?
- Една от причините е, че България се командва от две посолства и през цялото време в тази безумна среда няма време и място за разговори по политически тези. Всички политически субекти са изключително агресивни и егоистични в това да изкарат два гласа повече. Видяхме цялата драма с паметника на съветската армия. Това е най-ясният сигнал защо не искаме да участваме в този нареден мач. Защото какво направи Общинският съвет миналата седмица? Премахнаха паметника? Нищо не са премахнали. Взеха решение, с което упълномощиха кмета да помоли областния управител. Но какво правеха ГЕРБ, когато имаха и областен управител, и президент - абсолютно цялата власт в държавата. Защо тогава не го премахнаха? Това, което се промени, бе когато Борисов промени позицията си за Македония. Обадиха му се от едно посолство и му казаха - тук готвим едни списъци, ти ще участваш ли? Това се случи. И дойде новият списък „Магнитски“, дойде американският чиновник, който раздава постове по списъците и каза - вие нали знаете, че този списък не е окончателен! Т. е. ако вие утре не се разберете помежду си, ние ще свършим нещо друго... Това не е заплаха само към ГЕРБ, а към всички участници в политическия процес. Един американски чиновник си позволява да реди кабинета в България. Защо да участваме в нещо, което очевидно е наредено по този абсурден начин и няма как да доведе до нищо положително? Така че посолството да предложи България да стане 52-ия щат и да ни управляват от Щатите - един сенилен старец, който открадна изборите там, сега прави същото и в България. Този начин на правене на политика е ужасен. Ние пробвахме всичко в последните две години. На площада преди две години хората излязоха да свалят ВМРО от власт, защото нищо друго не се е променило в държавата. А докато ВМРО беше във властта, беше единствената формация, която се бореше за спиране миграцията по границата, за доходите и пенсиите на българските граждани. Сега всички си приписват как за всяко дете се давали пари. Да, така е, защото за 4 години ВМРО успя да прокара данъчни облекчения за всяко едно българско дете. И сега единствената формация от онези години, която не е в парламента, е ВМРО. Т. е. излиза, че на площада хората са били срещу ВМРО. Или просто някой беше решил, че ще съсипе имиджа на ВМРО с абсурдни обвинения за продаване на паспорти, при положение, че ВМРО няма как да продаде и един паспорт. Българското гражданство се дава от президента след одобрение на министъра на правосъдието. ВМРО не имало нито президент, нито министър на правосъдието.

- Няма да участвате в изборите, но подехте инициативата „Не подкрепям никого“. Конституционалистът професор Пламен Киров обясни в „Труд news“, че тези гласове „отиват на вятъра“ ?
- Смятаме, че няма смисъл да се гласува за партии, за които споменах. Две години се опитвахме да съберем всички онези сили, които твърдят, че не отговарят пред едно или друго посолство и че искат да направят нещата по-добре в държавата. Нищо не се случи, нямаше политически разговор, въпреки разговорите ни и с „Български възход“ и с ИТН. Нищо не се случи, надделя политическото его, че ако не успеем, ще направим някой и друг лев от субсидията. Това политическо его ни отврати в този мач и решихме, че няма смисъл да играем в него. Когато казваме „Не подкрепям никого“ ние всъщност наказваме политическите егоисти по простата причина, че ще се вдигне избирателната активност. Чисто технически, това е действителен глас, който вдига бариерата. Няма как със 100 000 гласа да станеш парламентарна политическа сила и да искаш да представляваш голяма част от българския народ. Това е далеч от идеята ни за правене на политика и е наш отчаян опит да хвърлим камък в това политическо блато, в което се намираме вече две години. В четири поредни избори пробвахме всичко, сега пробваме с това.

- Не намерихте общ език с „Възраждане“, които също се определят като патриотична формация...
- Няма значение кой как се пише. Аз мога да се пиша таджик, но баща ми беше евреин, майка ми е българка. Това, което те казват за себе си, е друга тема. Ние виждаме какво правят ежедневно, дивият им популизъм е абсурден. Техният референдум за запазване на българския лев е всъщност за вкарване на България в еврозоната на конкретна дата - 1 януари 2043 година. Защото с тези некадърни политици няма да влезем и през 2063-та... С тях ли да седнем да си говорим... Ние с Костадин Костадинов сме били в една партия и той между другото много активно следи ежедневно какво се случва на страницата на ВМРО и доста от нещата, които казваме, той ги цитира веднага. Няма лошо, ние не спорим за авторски права.

- Говорихме за премахването на паметника на съветската армия, не разбрах вие за или против това сте?
- Това е паметник на изключително разделно време, паметник на армия, която е нахлула в България, след като u е обявила война. Искаме или не, харесваме или не - това е окупаторска армия. Не мисля, че мястото му е в центъра на София. На това място може да бъде изграден един прекрасен пантеон на основателите на българската държава, паметник на нещо значимо за България. В този абсурден спор как ако махнете този паметник махате историческата памет - нека да напомним паметника на желязната Софийска дивизия, на него има изписани имената на 3000 българи, загинали във войните за национално обединение. Това е истинска народна памет, но той бе унищожен от същите тези хора, издигнали паметника на съветската армия. Той не трябва да бъде взривяван, а преместен в Музея на социалистическото изкуство. Мястото на този тип паметници е в историческите музеи, където да се говори за този период с една трезва и обективна оценка, написана от исторически грамотни хора без никаква идеология.

- Македонският президент Стево Пендаровски поиска България да се извини за депортирането на македонските евреи по време на Втората световна война. Вашият коментар, господин Сиди?
- За мен това е нещо болезнено като потомък на спасените евреи. Защото ако не беше българския народ и цар Борис III преди точно 80 години, аз нямаше да бъда тук днес. Дядо ми и баба ми са спасени от конските вагони преди да бъдат закарани в лагерите на смъртта. Омаловажаването на този факт е абсурден. Защото обвиненията, включително на някои наши тежки либерали, че България трябвало да понесе цялата отговорност за смъртта на 11 343 загинали невинни от Македония и Тракия, са доста пресилени. Тези територии в исторически план са дадени за военновременно управление на България. На хората с еврейски произход от тези територии никога не е позволено да си издадат документи за поданици на Царство България, нито един от тях не е бил с българки паспорт. А нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран. България издава множество документи за пътуване на тези, които са минавали през нашата територия и с кораби са отивали в Палестина. Така че тези обвинения са абсурдни и са част от цялата пропаганда, която започна от доста време и някак си се опитва да омаловажи фактите. Нито един от тези 11 343 души не са могли да бъдат спасени така, както бяха спасени баба ми и дядо ми и още 48 000 евреи в България. България няма за какво да се извинява по този въпрос. Да, ние страдаме за тези жертви, и за останалите шест милиона, които намериха смъртта си в лагерите на смъртта заради лудостта на един човек, който искаше да подчини Европа. Не може да се изкривява историческата истина а тя е, че нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран. Нещо повече - българските власти са успели да издействат издаването на български паспорти в Македония и Тракия на евреи с особени заслуги, като лекари например. Тези хора не са били екстрадирани, защото са имали български паспорти. А македонският президент отдавна загуби правото да говори каквото и да е за България. По- добре да си гледа собствената държава.

- След като вдигнахме ветото за започване преговори с РСМ за членство в ЕС, антибългарската кампания там и езикът на омразата се засилиха...
- В момента, в който българските власти показаха, че са подчинени на едно посолство, което може да прави каквото си иска, на хората отвъд границата им стана ясно, че и те могат да правят каквото си искат, стига да имат подкрепата на това посолство. Защото в крайна сметка Щатите искат да си стабилизират тила заради войната, която водят с Русия в Украйна и им трябват стабилни Балкани - да вкарат Западните Балкани в НАТО и ЕС. Тях не ги вълнува никаква историческа истина и справедливост. На същото мнение са и руснаците, които са причината Македония и България да не са обединени. Но нашите политици, които продадоха Македония, всъщност дадоха на Македония да разбере, че може да си прави каквото поиска и никой няма да u се разсърди, защото НАТО веднага ще скочи, ще се обади един посланик и ще каже - я елате тук да направим една закуска....

Нашият гост
Александър Сиди е роден на 13 октомври 1981 г. в Стара Загора. Завършил е право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Възпитаник на Българското училище за политика “Димитър Паница”. Той е организатор на ВМРО за Пловдив град и областта в продължение на години. След конгреса на ВМРО от 2019 г. е и член на националното ръководство на партията, а на конгреса през 2022 г. е избран за съпредседател на ВМРО заедно с Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов. Бил е депутат в 44 НС, където е зам.-председател на комисията по вътрешен ред, сигурност и обществен ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта