Андрей Богданов, Велик майстор на Великата ложа на Русия, пред „Труд“: Архивите на масонските ложи от цяла Европа се пазят в Москва

С Великия майстор на Русия Андрей Богданов и заместника му – историка Виктор Белявски, разговаряме веднага след премиерата на книгата им за масонството по света и в Русия през XVII-XVIII век в НДК. Пред препълнената зала на „Перото“ Богданов припомня свои думи от първото ни интервю в „Труд“ преди 2 години: „Светите братя Кирил и Методий са масони без престилки за Русия, които са донесли просвещението от България“. Белявски и Богданов раздават автографи почти два часа след представянето на книгата си, а разговорът ни очаквано започва с въпроси за тяхното изследване на масонството в Русия.

- В своята книга, господин Богданов, казвате, че най-процъфтяващи в света се оказват страните, в които масонството съществува векове наред и се радва на обществено признание. С кои примери подкрепяте тези си думи?

- Към настоящия момент в света масонството не е развито само в най-бедните страни в Африка, както и в Китай. Според мен това е основното потвърждение на факта, че прогресът съществува там, където има демокрация. А масонството е предвестник на демокрацията.

- Защо избрахте да работите върху темата „Масонство и Просвещение XVII-XVIII век“?

- Първо бих искал да посоча, че голяма заслуга за нашата книга „Произходът на Ордена на свободните зидари“ има моят голям приятел и зам.-велик майстор на Великата ложа на Русия Виктор Белявски. Като доцент по история и кандидат на историческите науки Виктор работи много задълбочено в тематиката, като ползва огромно количество архиви. Всъщност, архивите на масонските ложи от Европа за един голям период от време се намират в Москва и Виктор ги ползва, за да можем да сме максимално точни и до колкото може и изчерпателни в нашата книга.

- Всички масонски архиви на Велики ложи от Европа се намират в Москва?

- Да. През 1945 година, когато Съветската армия превзема Берлин, 40 вагона с масонски архиви от Берлин са докарани в Москва. Става дума за архивите на Норвегия, Франция, Белгия, Испания, Холандия, Гърция, Италия, Австрия, Чехия, Полша... Работата е там, че по времето на нацизма, особено през периода 1941-1943 година, архивите на масоните от цяла Европа са били събрани от Хитлер. И при превземането на Берлин от Съветската армия тези документи са попаднали в ръцете на съветската власт. Тези архиви са били засекретени до 90-те години на миналия век.

- Сред това огромно количество архиви има ли документи в Москва и на масоните от България преди и по време на Втората световна война?

- Все още не сме срещали. А и България е воювала на страната на Германия, била е съюзна страна. По тази причина масонски архиви на България няма основание да се смята, че са били предавани на Берлин. Така мисля. Въпреки че е възможно и да съществуват. Ако намерим такива, ще ги предадем в копия по братски на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ). Представете си 40 вагона с документи на масонството в Европа и като сложим и факта, че до 1990 година всичко е било засекретено – това са огромни обеми. Великата ложа на Русия бе учредена отново през 1995 година, а започнахме да работим по материалите преди 5 години. Имаме само догадки защо това е така, но чуждестранните изследователи не се стремят засега да попаднат в нашите архиви, въпреки че тези архиви вече са достъпни. Към всяко архивно тяло е прикрепен лист, на който се отбелязва кой е имал достъп и кой е работил по тези материали. Когато Виктор започна работа по книгата, по различните папки имаше максимум по едно руско име и нито едно на чуждестранен учен. Може ли да си представите – в архивите има изключително интересни документи –там е автобиографията на Гьоте за постъпването му в братството. Въпросникът и препоръките на Моцарт за посвещаването му в масон и т. н. Всичко това сме го казвали в Европа, но никой не се интересува от това. А по отношение на нашата книга с Виктор – с него сме разпределили отговорностите по съдържанието й и концепцията й. Всъщност, имахме запитване от Австрия за отношенията й с Великата ложа на Англия през периода 1923-1937 година, когато съзрява нацизмът. Ето така изглежда кореспонденцията им (показва сканирани документи с писма между двете Велики ложи, б.а.). Има едно мнение, че навсякъде, където фашистите са идвали на власт, те са ликвидирали масонството. Документите потвърждават, че до 1938 година те не са посягали на масонските ложи. Въпросът е защо? И тук се сблъскваме вече с въпроса за регулярното и нерегулярното масонство. Нерегулярното масонство активно се е занимавало с политика и антифашистка дейност. А в регулярното масонство не е прието да се взема отношение спрямо политиката. Регулярното масонство е аполитично. Но в един момент ситуацията се е стекла така, че нацистката власт е решила да се разправи и с регулярното масонство. Така масоните в цяла Европа по времето на нацизма са били подложени на репресии – не както евреите, разбира се. Но има огромни списъци от масони, които са били разстреляни.

- Романтично предание или исторически факт е, че Петър I е пренесъл масонството в Русия непосредствено след официалното учредяване на първата Велика ложа в света – тази на Англия, през 1717 година? Отделяте на този руски владетел достатъчно място в книгата си.

- Няма открити документи, че Петър I е бил масон. Но има много устни предания, че по време на престоя му в чужбина Петър I е контактувал изключително много с масони. Че в Англия, или в Холандия той е бил инсталиран като масон. И при завръщането си в Русия Петър Велики основава Ложа на свободните зидари, която се оглавява от Франц Лефорт в качеството му на Достопочтен майстор. А Петър I става стражник на основаната ложа – забележете, не майстор, а стражник, което е по-нисък сан. В Русия през този период съществува и обществото „Нептун“, което е провеждало събиранията си в прочутата Сухаревска кула в Москва. А там е работил Яков Вилимович Брус – потомък на Шотландски аристократи, които са участвали активно в дейността на масонското общество. По времето на режима на Сталин Сухаревската кула е била разрушена. Това е втората по височина кула след кулата на Иван Велики в Москва. Всичко е забулено в легенди. Великата ложа на Англия е създадена през 1717 година. А Петър I е в Англия в периода около 1700 година. Но може да се смята, че Петър I е бил посветен като масон, тъй като в Лондон той е контактувал изключително много с масони – с Елиас Ашмол, с архитекта на Лондон Кристофър Рен, Исак Нютон... И за Нютон няма запазени документи, че е бил масон, но формално 9/10 от времето си е посветил на изследване на размера на Соломоновия храм, свойствата на светлината и е повтарял всички опити със създаването на Философския камък. Като насложим всички факти, не може да си представим, че любопитен човек като Петър I ще подмине масонството и когато 50 години по-късно в Русия са се появили химни в ложите, че Петър I е донесъл светлината на свободното зидарство в Русия, това не е учудило никого.

- Още един интересен факт срещнах в книгата ви – че Московският университет е основан от масони, бил е създаден благодарение на граф Иван Шувалов. С какво още са допринесли масоните за развитието на Русия?

- Да. Граф Шувалов е инициирал и създаването на университетското издателство, с негово активно участие е основана и Академията на изкуствата и той става нейн пръв ректор. Академията става официална институция, създава се Пажевския корпус. Не на Николай Новиков, а по-скоро на Иван Шувалов принадлежи основния принос на руските свободни зидари за делото на руската просвета. Можем спокойно да кажем, че руските масони през 40-те и 60-те години на XVIII век имат важна роля в развитието на националната култура. Московският университет, Академията на науките, Пажеският корпус – най-доброто училище за времето си в Русия, покровителството на науката и изкуствата – това е малка част от списъка с дела на руските масони през този период. Може би не е много изискано да го назовем така, но в тези времена масонството е било модно. Всеки ерудиран руснак, който се е стремил към просвещение, да просперира в обществото, се е стремил да стане свободен зидар. Да си представим Русия през 40-те и 60-те години на XVIII век: Петър I е задължавал синовете на елита да се обучават в Европа, или е канел в Русия известни преподаватели от европейските университети. Впоследствие първите преподаватели в Московския университет са именно масони. Директорът на Академията на науките Кирил Разумовски също е станал масон. Нещо повече, Шувалов кани в Русия известния френски масон Теодор – Анри дьо Чуди, който от своя страна разработва Кодекса за учредяването на Пажеския корпус. Цялата система на висшето образование и училищата в Русия е плод на работата на руските и френските масони от това време. Масонството е обединявало мъже, които са се стремили към знание и образование и са искали да развиват обществото си в тази посока. Но не гледайте на тази информация като на „ето, събрали се масони и решили...“. Просто масонството е създавало атмосфера за контакти на хора, които са съдействали за развитието на образователните и културните институции. Примерите са много - Иван Елагин, Велик провинциален майстор на Русия, става министър на просветата и културата, авторът на императорския химн е бил масон, едни от най-добрите архитекти в Русия са били масони ... И отношението на Екатерина Велика към свободните зидари е било положително, а що се отнася до Новиков – при него са възникнали съмнения за заговор и подозрителни финансови дела. Екатерина е предупредила свои близки масони за това.

- Какви са целите днес, кои са приоритетите на съвременното масонство?

- Приоритетите са същите като преди 300 години. Да се стремим да създаваме отношения на милосърдие и хармония. Масоните имаме едно любимо изречение: „Масонството прави от добрия мъж още по-добър“. Ние не се стремим да преобразяваме света, а нашата идея е да привличаме хора, които със своята работа и със своя начин на живот да допринасят за развитието на обществата, към които принадлежат.

- Къде се намира сърцето на масонството в Русия – в Петербург или в Москва?

- Аз съм московчанин. От 41 ложи в Русия в момента 18 са в Москва. Но исторически, сърцето на масонството е било в Санкт Петербург.

- Ще ми позволите ли един въпрос към политолога Богданов, а не към Великия майстор - защо държавите се намират в толкова напрегнати отношения днес, само да погледнем по оста САЩ-ЕС-Русия, точките на военни конфликти? А в същото време в елитите на страните има много ваши братя масони?

- Не са достатъчно, там е проблемът. А като политолог бих казал следното: Да си представим първобитнообщинския строй – там е стоял въпросът за препитанието, за съвсем началните неща като наличие на храна, на вода, кой да получи повече, кой е по-силният. Говорим за първичните нужди на хората, които са били необходими за жизнесъществуването им. Конфликтите са били за достъп до вода, за по-добри хранителни ресурси. През всички периоди въпросът е опирал до това – достъп до ресурсите. Същото се случва и сега, но естествено на много по-високо равнище. В политиката няма приятелства, има съюзници за съответния момент. Можем да разгледаме света и като едни дворове, в който играят момчета. Имаме едно момче, което се казва Тръмп и което е главното в своя си двор и не само. А в съседния двор има друго момче, което се казва Путин, а има и още един двор - Китай... Тези момчета се срещат по пътя си за училище, или когато ходят до магазина и се случват ситуации като при хлапетата „дай ми твоите 5 копейки“. И за съжаление в международните отношения днес всички международни договори, които са подписани и които съществуваха като Хелзинкския договор, документи от Съвета за сигурност към ООН, те са анулирани. И в дворовете на момчетата наблюдаваме това, че който е по-силен, прибира парите от тези, които са по-слабичките. Но на това се съпротивляват момчетата Путин, Си Дзинпин, които също са понатрупали мускули... Но сега нещата са така, че действат не правилата от 70-те, 80-те години на миналия век, а правилата на уличните банди. Но във всички тези страни има масони. И ние като братя имаме помежду си прекрасни отношения. Мога да кажа, че имам много приятели в САЩ, в Англия, във Франция... за България трябва да говорим отделно – тук имам изключително много приятели. В момента масонството се явява сред основните мостове в отношенията между хората по света. Масоните говорят на един език – вярваме в едни ценности. Сред братята в различните държави има бизнесмени,политици, учени, творци и когато сме в период, когато действат санкции спрямо Русия, като че ли единствено масоните могат да поддържат връзка, не институционално, а като братя. Винаги след черната вода идва бялата. И смятам, че когато дойде вълната от бялата вода, точно масоните ще са тези, които ще установят необходимите връзки между отделните държави. Нашата цел като масони не е да премахнем черната ивица, а да я пресечем, за да стигнем до бялата.

Нашият гост

Андрей Богданов е Велик майстор на Великата ложа на Русия. По професия е политолог. Роден е в Москва на 31 януари 1970 година. Бил е кандидат за президент на Русия. От 30 юни 2007 година е Велик майстор на руските свободни зидари.

Коментари

Задължително поле