Асен Василев - Възпитаник на Харвард

 Асен Василев е роден в Хасково. Завършил е хасковската езикова гимназия и икономика в Харвард. За него някои хора казват, че е гений. Но задачата му като финансов министър е много тежка – без възможност да актуализира бюджета заради липсата на парламент, да продължи да финансира антикризисни мерки и да дава по 50 лв. на месец на всеки пенсионер.

С квалификацията и професионалния си опит Асен Василев може да работи където поиска по света. Но много обича България и предпочита да бъде тук. Той вярва, че нещата могат да се оправят. Има нестандартен поглед към проблемите и е готов да движи големи реформи с цел постигане на просперитет на страната.
Житейския си път започва от Хасково, където е пълен отличник в езиковата гимназия. Сред годишните му оценки докато е в гимназията няма нито една петица. Неговите учители си спомнят, че за Асен Василев няма отговор “не, не мога, не знам”. Като темперамент е спокоен и хладнокръвен, като още на тези години проявява организаторски талант. В обучението си е най-добър по езиците и хуманитарните науки, а съученици му го описват като душата на компанията, умеещ да се весели.

Още като ученик Асен Василев показва, че е умен, амбициозен и има разнородни таланти. В 10-и клас участва в конкурс за есе. Работата му на тема “екология” е на английски и се състезава с разработки от цял свят в Лондон, а Василев взима първата награда. Като абитуриент той е автор на прецедент в историята на гимназията. Неочаквано за всички връща приза “Златаровската награда” за най-добър випускник в края на учебния курс. Освен голямата морална стойност тя има и парично изражение. “Тези пари са по-необходими на училището, отколкото на мен”, обяснил той жеста си.

Асен Василев влиза в хор “Лира” още докато е в подготвителния клас и пее до завършването си. В началото е висок баритон, но можел да пее и басови партии, а след това гласът му мутира в тенор. Репертоарът на хора е предимно класика и опера. Василев продължава да помага на хора и след като заминава за Харвард - най-вече с ноти, които по онова време трудно се намират.

Асен Василев замина за Харвард с пълна стипендия от 32 хил. долара годишно. Това е достатъчно за общежитие, семестриални такси и храна. За джобните си работи почасово. Неговите родители нямат възможност да го подкрепят много финансово. Могат да си позволят само самолетните билети два пъти годишно.

По инициатива на Асен Василев в Харвард е учреден клуб на българите. Именно там се ражда и
идеята за търсачката за самолетни билети Everbread. Василев има по-малка сестра Кристина, която също като него продължава обучението си в чужбина - завършва архитектура в Германия.

Сега Василев има възможност да приложи знанията си в управлението на финансите на страната ни. Вече има опит като министър. Беше министър е на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г. Оттогава насам, той продължава да мисли какво може да бъде направено, за да се подобри ситуацията в страната. Например казва: „Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за да не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета - като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс“.

Докато е служебен министър на енергетиката Василев казва: "Имаме огромния шанс да пренапишем правилата в енергетиката". Тогава той е удивен, че в страната се произвежда повече ток от нуждите й и въпреки това той е скъп. Една от първите му задачи начело на мегаминистерството е да направи кадрови промени, като с постовете си се разделят 23 души от 13 държавни фирми. Тогава в държавните енергийни фирми се намериха резерви да не се вдига цената на тока, а на Турция бе предложено да купува излишния за местния пазар ток и да се забързат съвместните проекти.

В началото на кризата с коронавируса заедно с колегата си от "Харвард" Кирил Петков, който сега е служебен министър на икономиката, разработват план, който да реши въпроса - как бизнесът да не спира, докато здравните власти се опитват да овладеят епидемията. Планът е базиран на препоръки на Световната здравна организация и предвижда масово редовно тестване на работещите, за да не бъдат спирани бизнесите.

 

Писна ми от досегашните розови раздувки

Асен Василев е стегнат мъж. Изключително доказан и квалифициран специалист и то по международните стандарти. Не мога да не бъда доволен от първите му действия като служебен министър на финансите. Очаквам най-накрая ние, експертите, да разберем за истинското състояние на публичните финанси в България.

Писна ми от балоните и досегашните розови раздувки!

Бисер Манолов, финансист 

 

Умело да балансира външния ни дълг

Не познавам лично г-н Василев, но биографията му е впечатляваща. Пожелавам му умело да управлява държавния бюджет и най-вече да увеличи приходите в него. Надявам се да се възползваме от източниците за финансиране, които са по линия на ЕС, например SURE, по която трябва да получаваме още средства.

Сигурен съм, че ще направи всичко възможно по националния план за възстановяване и устойчивост и да се преборим да получим тази година полагащите ни се 13% от 12-те милиарда лева - около милиард и половина. Ще трябва и умело да балансира дълга на България, в смисъл да не се увеличава прекалено дълговото ни бреме.

Румен Гълъбинов, финансист

 

Фокусът трябва да са изборите

Можеше да се очакват кадрови промени в министерствата и агенциите, на фона на заявките на президента и на служебния кабинет. Различните гледни точки определят това като промяна за добро или реваншизъм. Освен ако рокадите не са замислени като някакъв комуникационен фойерверк. Нека да се случват тези неща, но фокусът би трябвало да е на друго място – изборите.

Страхил Делийски, политолог 

Има богат опит в частния сектор

Асен Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети