Боби Турбото: Често принцесата се оказва Баба Яга

 

Още вярвам в истинската любов

Насилието ме изкарва извън кожата

Яхвам метлата, заради несправедливост

В Царичина си пием кафето с извънземните

Да останеш здрав през тази година също е победа

- Боби, ти завършваш 2020-та година с победа в популярното шоу “Маскираният певец”. Като цяло, каква е твоята равносметка?
- Тази година, като за всеки нормален човек беше доста предизвикателна и пълна със сериозни изпитания, но за щастие завършва с една победа, която аз приемам като моя лична победа. Постигнал съм целите си само в малка степен, въпреки че си давам сметка, че в една такава година, да постигнеш какъвто и да било успех, независимо дали спечелване на шоу, или постигане на някоя друга мечта, или просто да останеш здрав - това също си е доста сериозна победа.

- Освен за участието ти в този формат, ти получи много хубави отзиви и за моноспектакъла “Извънземни страсти”. Как се чувстваш на сцената на Сатиричния театър и на кой момент от представлението зрителите реагират най-бурно?
- Да съм част от трупата на Сатиричния театър е моя мечта от близо 15 години. Всяка година съм ходил и съм разговарял лично с директора, но се случи едва сега. Това, че в момента имам щастието да играя там е много сериозно стъпало, което съм изкачил в живота. Моноспектакълът е сериозно предизвикателство за всеки артист, но съм щастлив, че хората се забавляват почти през цялото време. Засягат се и сериозни теми като доверието в приятелите, предателството, политиката, шанса и любовта. В спектакъла всичко е през призмата на прераждането, като се показват различни мои прераждания през вековете, включително и като жена - чак до сегашния 21-ви век, когато съм вече Борислав Захариев. Благодарен съм за шанса, който ми даде Калин Сърменов, както и на целия екип, за да се случи това представление. Искам да благодаря и на хората, които идват на театър, защото в момента идва истинската публика, обичаща театъра и при този капацитет от 30 процента - нямаме свободно място.

- След трите месеца в образа на Баба Яга, случват ли ти се комични ситуации с твои по-малки почитатели, които те свързват с него?
- О, да! Много е забавно и като ме видят се почва: “Абе, това не е ли той? - Да, о, ужас - това е Баба Яга!” Харесва ми, когато хората ми викат Баба Яга, защото обичам да ме свързват с образите, които играя. Това са много хубави емоции, а особено децата ме гледат като извънземен и изключително много се радват. Наскоро един мой приятел също ме изненада приятно, като ми пусна клипче на дъщеря му, която танцува пред екрана, докато аз пея в ролята на Баба Яга. Такива неща са важни за мен и осмислят целия ми творчески път, защото да радваш хората в такава ситуация, каквато е в момента - това е смисълът и моето призвание.

- Кои от колегите си в “Маскираният певец” успя да разпознаеш и кой беше твоят фаворит?
- Любимият ми образ беше Бебето и съжалявам, че Къци си тръгна толкова рано. Смятам, че той беше най-голямата изненада в шоуто и най-добре усещащият и вдъхващ живот на маската си участник. Много харесвам и Булката, като Невена (Цонева-б. а.) я разпознах по гласа още от самото начало - изключително талантлива певица, обожавам я. Тя е и много скромно момиче, а нейните колежки със силиконите могат само да се учат от нея. Поздравявам журито и всички, които взеха участие в шоуто, както и целия екип на “Глобал филмс” - Маги, Кремена, Влади Априлов и режисьорът Кико, които допринасят българина да се забавлява в това трудно време.

- А какво може да те накара да яхнеш метлата и в реалния живот, а не само на сцената?
- Несправедливостта. Когато има нещо такова и яхвам метлата с 300, направо откачам от нерви. Например, когато има насилие над животно, или над безпомощен човек, било то жена, баба, дядо - това ме изкарва извън кожата. Нямам грам търпимост към хора, които нараняват други, защото са по-силни от тях физически, или психически. Неправдата е нещото, което буквално ме побърква! Имам подобни ситуации, но не са за разказване...

- А случвало ли ти се е да излизаш с някое момиче, което мислиш за принцеса, а да се окаже баба Яга?
- Често! Да не кажа почти винаги. Но нищо, продължавам да вярвам в истинската любов и да търся принцесата, дори наполовина да е баба Яга - главното е да се разбираме и да бъдем заедно като един юмрук срещу света. За мен е важно, че с повечето ми бивши приятелки се чувам и поддържам добри отношения, а нали знаеш - жената, дори когато не е права, значи ти не си прав.

- За супер активен човек, като теб - какво беше да е под “домашен арест” по време на извънредното положение и за какво използва времето си? 
- Под “домашен арест” е силно казано, защото бях в планината - на вилата. Бях се карантинирал там и дишах чист въздух. Имам щастието да имам вила, благодарение на дядо ми, светла му памет, а и на родителите ми, които я поддържаха, както правя сега и аз. Мястото е вълшебно - във вилната зона на Царичина. Шегувам се, че всеки ден виждам извънземните и си пием кафето с тях. Честно казано, през този период основно четях книги, или препрочитах някои, за да мога да вникна в тях и да ги разбера. Иначе, сега само чакам да падне снежинка, за да се кача на ските, защото съм изключително запален скиор. През лятото пък карам уейкборд, сърфове, мотори и всякакви екстремни неща, изкачвам върхове, ходя и на офроуд с джипове - адреналинът е моят допинг. Като цяло, не съм от хората, които се плашат от сегашната ситуация, защото смятам, че животът не ни наказва - той ни учи, това казвам и на финала на моноспектакъла ми. Обаче, за съжаление се учим само от лошите неща, много трудно от хубавите, но явно това е начинът.

 - Някои твои колеги се притесняват, че актьорската професия може да стане излишна в един момент. Ти лично вярваш ли, че нещата ще се оправят в близко бъдеще?
- Никога не мога да се притеснявам за това, защото много добре знам колко хората имат нужда да се вълнуват, усмихват и преживяват с нас и да се потапят в изкуството като цяло. Винаги ще има хора, които харесват опера, рисуване, пеене, танцуване... Аз смятам, че изкуството ще спаси света от всичко, а не обратното. Вярвам, че колкото компютрите са враг на обществото, толкова и изкуството дава живот и смисъл и затова съм избрал изкуството. Мога да кажа, че след като сме оцелели в Първата и Втората световна война, в чумата, както и когато борсите се сринаха - ще оцелеем пак, но трябва да има вяра. Много често съм слушал хора, които не са вярващи да говорят - какви са тия глупости за църкви и тем подобни? Сега обаче, като се замислим в тези времена, когато живеем натиснати от невидим враг, с който се борим и се оказва, че в момента хората разчитат най-много на вярата.

- За теб, вярата ли е най-голямата опора?
- Да, точно вярата ме крепи, както и медитацията и четенето на книги, свързани с развитието на духа, като “Пътища на духа”. Смятам, че човешкият дух е много по-важен от всичко останало в този живот. Да си материалист е голяма заблуда, защото пред лабораториите, където се редим да даваме кръв, спират всякакви автомобили, както евтини, така и най-скъпите марки, но всички са равни в тази ситуация. Сега е моментът хората да си отворят очите, че всички сме равни и че без вяра не става!

- Освен всичко друго, ти си бил и танцьор, даже си участвал в няколко концерта на Лили Иванова, като част от балет “Дива”. Какви са впечатленията ти от примата на родната музика?
- Гледах и направо не вярвах на очите си какъв изключителен професионалист е Лили и затова толкова я уважавам и я харесвам като човек - тя е такава жена, каквато рядко може да има на този свят. При нея така е изградена репетицията, че всяко едно минаване, всеки един тон - всичко е под конец, което не може да не те впечатли.

- Житейският път и биографиите на кои личности са вдъхновение за теб?
- На много. Първо - на Чарли Чаплин, защото той е един и няма втори. Той е започнал от нулата, а е стигнал до върха, въпреки че пътят му не е бил никак лесен. Много ме вдъхновява и Антъни Хопкинс, а животът и биографията на Киану Рийвс са пример за правилно отношение към хората. Неговата земност ми е много присърце, защото смятам, че никой не е с нищо повече от другия - дали си актьор, продавач на билети, банкер, или каквото и да е - това не те прави повече от другите и всички би трябвало да сме равни и обединени.

- Ти имаш много фенки. Кой е най-абсурдният начин, по който са те атакували твои почитателки?
- Много са, но направо е срамно да се разказва. Това, да ти изпратят голотийките си на снимки във фейсбук е голям шок! Много ме забавляват такива неща и не мисля, че е нормално, може би съм старомоден... Скоро едно момиче, което не ме познава ми писа: “Свободен ли си довечера?” Аз є отговорих: “Свободен съм всяка вечер, а ти коя си?” Тя ми изпрати в отговор своя гола снимка от кръста надолу! И друг път съм получавал подобни неща, но според мен трябва да има малко романтика.

- В момента увлечен ли си по някоя жена?
- Да, увлечен съм по баба Яга! За момента дори не търся, защото то вече да излизаш с някого и не се ходи на гинеколог, ами се прави pcr-тест. Малко си е рисковано, но като цяло вярвам в любовта и вярвам, че някой ден ще ме открие и тя съществува. Романтик съм и вярвам също, че може и на 80 години още да сте заедно с любимия човек и да се държите за ръка. Такъв съм от малък и не смятам да се променям, само защото пораснах.

- Кои са най-ценните уроци, които си научил от родителите ти?
- Много са, но майка ми винаги казва: “На лошото - с добро” и аз се опитвам да го спазвам.

- Наближава Рождество Христово. Имаш ли вече коледно настроение и какво си пожелаваш за празниците?
- Да, имам коледно настроение, макар че за първа година ще празнуваме по по-пестелив начин, което не ме радва, но такава е ситуацията. Важното е да сме здрави аз и близките ми, както и всички хора - без здраве не може нищо друго да се постигне. Ако, дай Боже сме здрави, си пожелавам една щастлива и успешна Нова година. Много харесвам тази мисъл: “Каквото и да правиш или да си мечтаеш да правиш - започни го. Дързостта притежава вътре в себе си и гений, и мощ, и магия”, както и думите на Хенри Форд: “Независимо дали мислиш, че можеш или че не можеш да направиш нещо - и в двата случая си прав!”

Нашият гост
Актьорът Борислав Захариев става известен като Боби Турбото, след като се включва в телевизионното шоу “Сблъсък”. Боби се познава с един от продуцентите на шоуто - Иван Христов още от ученическите си години, като той пръв забелязва таланта му и го насочва към професията на артист. В НАТФИЗ го приемат на първо място от 600 кандидати, а преди това той е завършил техникум по полимерни технологии с разширено изучаване на химия. След “Сблъсък”, Боби води свое собствено шоу - “Турбо лига” по Нова ТВ. Атрактивният шоумен притежава и музикален талант, като неговата песен “3 синджира Боби”, влиза в албума на “Ъпсурт” - “Quattro”. Певческите данни, взривяващата енергия и артистизъм му помагат да блесне и в телевизионните формати “Като две капки вода” и “Маскираният певец”, където се превръща в любимец на публиката и категорично печели шоуто. В моноспектакълът си “Извънземни страсти” Боби също включва свои изпълнения на хитове от репертоара на Франк Синатра, Елвис Пресли и Лили Иванова.

Коментари

Задължително поле