Болници и джипита приоритет в бюджета на НЗОК

За сметка на това нови 38 млн. лв. от резерва на касата отиват за лекарства

Догодина парите за медикаменти - по-малко

Повече пари за болниците, за първична и за дентална помощ са заложени в новия бюджет на НЗОК за 2018 г. Toва стана ясно след провелия се в сряда Надзорен съвет на финансовата институция относно проектобюджета за догодина.

Съгласно решенията на надзора бюджетът на касата остава в размер на 3  859  978  000 лева, или с 407 милиона лева повече от заложения за 2017 г.

Промяна има в сравнение с  първоначално предложения вариант за средствата за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП). Те се увеличават със 7 млн. и достигат  207  200  000 лева.

С над 20 милиона се увеличават средствата за болнична помощ, които от 1,802 млрд. лв. стават 1,824 млрд. лв.

С един милион лева се увеличават парите за дентална помощ и достигат 157 млн. Те ще отидат за допълнителна стоматологична услуга - безплатни протези на пенсионерите.

Увеличението по тези пера идва от намалените пари за лекарства, които вместо 1  030  000  000 лв. се орязват до 1 милиард лева.

Без промяна спрямо първоначално разгледаните предложения на НЗОК остават средствата за специализирана помощ - 222  300  000 лв., медико-диагностични дейности - 80 млн. и перото за лечение на българи зад граница, което е в размер на 73 милиона лева.

Спрямо бюджета за тази година средствата за лечение на българи в чужбина се увеличават с 13 млн. лв.

Друга промяна е, че резерватът на касата ще бъде намален в размер на 3% от общия бюджет, а не 10%, както е в момента.

Взето е било и решение НЗОК да отвори отново резерва си, като за пореден път се отпускат средства за лекарства. Сумата, гласувана от надзорниците, този път е в размер на 38 млн. лева за лекарства и консумативи. При предишните отваряния на резерва също бяха дадени средства за лекарства, общо в размер на  над 100 млн. лв. Така допълнителните средства за медикаменти над заложения първоначално бюджет вече наближават 150 млн. лв.

От Българският лекарски съюз изразиха удовлетвореност от предложеното увеличение за болнична помощ, в която от 10 г. не е имало коригиране на цени на клиничните пътеки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве