Български ученици се върнаха с девет медала от Олимпиадите по физика в Иран и Грузия (СНИМКИ)

Снимки: МОН

Отлично се представи националният ни отбор на олимпиадата по информатика за момичета (EGOI) в Нидерландия. Българските гимназистки се завърнаха с три медала и една почетна грамота, съобщават от МОН.

Състезанието се проведе в дните между 21 и 27 юли в град Велдховен. То се организира за четвърта поредна година, като в него участваха 196 момичета от 57 държави.

Златната награда беше завоювана от десетокласничката Симона Христова от Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен. Тя се класира на 5-о място в Европа и така взе първия златен медал за страната ни от това състезание.

Сребърните медали са за ученичките Нора Паскалева от Американския колеж в София и за Нермин Идириз, която също учи в ППМГ „Нанчо Попович“ в Шумен.

Малко не достигна на единадесетокласничката Рени Паскалева от Първата частна математическа гимназия в София за медал, но заслужи почетна грамота. Това засега е най-доброто представяне на българския отбор на състезанието.

Ръководители на отбора са Пламенка Христова от Русенския университет “Ангел Кънчев” и Румен Михов от Факултета по математика и информатика в СУ „Св. Климент Охридски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование