Ваучери за забавачка за 12% от децата

Родителите на деца, останали неприети, трябва да се оправят с кандидатстването по наредбата, в която има шест критерия.

По новата наредба за компенсации на останалите без места

Парите стигнат до семействата през юли, прогнозират от МОН

438 са одобрените хлапета от столицата

Общо 438 деца над 3 години в столицата, както и едно от Варна и едно от Пловдив, ще вземат ваучери за това, че се налага да ходят в частна градина или да имат детегледачка. Това сочат данни на Министерството на образованието и науката, предоставени на “Труд”.

Това означава, че само 12% от децата, неприети в държавни или общински детски градини или училища, са одобрени да получат компенсации от 291 лв. на месец, защото са останали без места. Процентът обаче е изчислен върху общо 3600-те прогнозни бройки, които държавата обяви, че ще могат да се възползват от помощта. В същото време общият брой на хлапетата, които останаха извън градините в София на първо класиране бе 10 252. Приети бяха 9907.

На родителите на 488-те деца от София ще бъдат изплатени общо 547 505 лв. компенсации за периода януари - май, посочиха от МОН. Това означава по средно 1250 лв. на дете в столицата за четири месеца. За двете деца от Варна и Пловдив компенсациите са съответно по общо 733 лв. и 416 лв., уточниха от просветното ведомство.

Срокът за предоставяне на бройките от общините към МОН изтече на 21 юни. А според родителите проблемът да няма повече одобрени деца е в шестте критерия, които трябва да покрият, за да получат ваучер. Основен от тях е да могат да докажат с валиден документ, че детето им е ходило в частна градина или е било гледано от бавачка с педагогическо образование, напомни пред “Труд” Борис Цветков от Дискусионен клуб за социална и местна политика. Много от частните забавачки обаче работят на принципа на кооперативи или детски клубове, и не се водят лицензирани детски заведения, което поставя родителите в патова ситуация.

“Успелите родители на одобрените дотук деца са тези, които са били решени да се справят с процедурата с документите за компенсациите. Затова и броят им е толкова нисък. Останалите семейства, които са могли да се възползват от мярката, просто не са искали да се занимават с бумащината. Има и процент, които не са отговорили на критериите”, обясни Цветков.

Според него в наредбата, по която се отпускат ваучерите, могат да се направят промени и сега, докато имаме служебно правителство, чрез бързо обществено обсъждане и така родителите да получат повече шансове за помощта.

От просветното ведомство потвърдиха за “Труд”, че в момента вървят разговори между тях и Столичната община за промени в документа.

Междувременно МОН подготвя и Постановление на Министерски съвет, което трябва да бъде съгласувано с всички министерства относно нужните суми за ваучерите. Очаква се парите да стигнат до семействата през юли, прогнозираха от просветното ведомство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България