Венета Харизанова: Обожавам да ме подценяват

Политиката е като вафла - влизаш, изяждат те и хвърлят опаковката

- Венета, преди време дебютира успешно с първата си модна колекция, но продължаваш да имаш ангажименти и като модел и актриса. В момента над какво работиш?

- Сега подготвям собствена линия козметика, която искам да пусна до два месеца на пазара. Също така в момента търся помещение, за да открия своя клиника по холистична медицина.

- Наричат те българската Моника Белучи. Усещала ли си предубеждение като към всяка манекенка, която се снима и в киното?

- Обожавам хората да ме подценяват - това е най-доброто, което могат да направят за мен! (Смее се). Никога не трябва да подценяваш събеседника си! Да смяташ, че някой е елементарен, необразован човек и в същото време да се окаже, че точно тези, които имат високи претенции за себе си, се оказват със завършен само 11 клас и толкова. Относно актьорското майсторство казват, че без да си го учил – няма как да стане, но много от най-добрите актьори в световен мащаб не са завършили такава специалност и нима това ги прави лоши актьори? Това е талант или го имаш, или го нямаш! Има случаи, в които моделки стават за актриси и обратното, защото и в двата случая трябва да играеш пред камерата, то и в живота трябва да играеш...

- Била си личен асистент на Джон Траволта и Робърт де Ниро...

- С прекрасни впечатления съм и от двамата, въпреки че Траволта е малко по-тежък характер. Имах изградено мнение, което затвърдих и в Щатите - че големите имена като тях са наистина много семпли хора. Те не демонстрират, не парадират със своя статус и великолепие. Не страдат от грандомания, каквато я има масово в България. Тук всеки втори е звезда, което за мен е повече от жалко. Де Ниро е най-уникалният и семпъл човек. Един пример - той яде по 7 салати табуле на ден – без претенции, докато Траволта държеше храната му да е топла, а тя стоеше 2 часа отвън и после той казваше, че няма да я яде и трябваше 10 човека да се разкарват напред-назад, докато му донесат топла храна.

- На Траволта и Де Ниро какво им допадна най-много в България и задаваха ли ти въпроси за страната ни?

- На всички чужди звезди тук най-много им харесва природата и казват, че такава държава с такава природа не са виждали. Иначе въпросът, който ми зададоха всички поотделно и на който не можах да отговоря е: защо всички български мъже изглеждат еднакво - с бръснати глави, типаж мачо и с големи бради? Де Ниро първи ме попита, след няколко дни същото ме попита и Траволта, а и Силвестър Сталоун ми зададе такъв въпрос.

- А не се ли впечатлиха от тунингованите момичета у нас?

- Надали ще се впечатлят от това, а тук това започна да става някакво масово изтрещяване. Един ден на майтап обявих във фейсбук, че ще дам парична награда, ако видя жена без корекция в устните - просто това вече е някаква гротеска! Доста дълго време бях в Америка и там това вече излезе от мода и всички си махаха силикона – не само от устата, но и от гърдите. Единствените, които си го оставяха бяха българки, рускини или румънки и дори те бяха почнали да го махат. Според мен ние вървим 10 години назад като тренд и мода от тях. През ноември правихме каст за една реклама и трябваше да избираме момичета между 18 и 25 години. Всички бяха със силиконов бюст, с филъри в устните и в скулите, а всъщност се търсеше супер семпло и натурално момиче, но нямаше такъв типаж - значи летвата е паднала доста ниско. Според мен това е проблем на родителите.

- Работила си като асистент и на Стивън Сегал. Изненадаха ли те обвиненията спрямо него за сексуален тормоз?

- Работих с него, но издържах само 5-6 дена, като отделно от това се снимах и във филма „Черната далия“. За него се говорят много неща. Както и за всяка известна личност, нали?! Дори и да е предлагал на всички жени, както се твърди, но в крайна сметка има ли мъж, който да не предлага на всяка една хубава жена? Аз не познавам такъв, но повечето просто минават метър, защото не са популярни. Проблемът на по-известните господа като Сегал е, че той е някакво име и защото е име и това става известно във всички медии. Много по-лесно и удачно е да осъдиш такъв човек, защото ще вземеш много повече пари, така че това, че е обвинен в сексуален тормоз, мен изобщо не може да ме учуди.

- Към теб Сегал имал ли е такива апетити?

- Ха, питайте го него, аз мога да си измисля някоя история, както правят повечето с цел реклама (Смее се). По повод филмът, който Сегал снимаше у нас, имаше специална вечеря, на която присъстваха куп известни личности, най-вече Мис Българии, моделки... След това всичките се бяха оплакали, че той ги е свалял, но това е нормално, защото когато идваш и видиш един куп хубави жени на куп, кой мъж би издържал?! Аз си спомням случай, когато той извади една снимка на майка му, която е индианка - красива жена, макар и с много особени черти и каза – тук в България има такъв избор, толкова хубави жени и всичките приличат на индианки! Каза, че иска да се ожени за всички, но разбира се в рамките на шегата. Иначе и да е имало по-директни предложения от негова страна -няма да кажа. Според мен няма нужда да си правиш реклама на чужд гръб.

- Сблъсквала ли си се с тъмните страни на моделската професия, като алкохолът и наркотиците например?

- Смея да твърдя категорично, че никога през живота си не съм опитвала наркотици, дори трева. Пропих алкохол на много късна възраст и то само за година и половина, а сега на 8 март стават седем години, откакто не съм близвала глътка алкохол.

- Живяла си и работила в Италия. Какви ухажори са италианците и имала ли си връзка с някой мъж там?

- Никога не съм имала връзка с италианец, защото първо не харесвам тъмни и ниски мъже. Второ те са ужасно нахални. Хубавото на италианеца е, че там един мъж те поставя на пиедестал – жената може да е 100 килограма, ако щеш и докато у нас това е тежка трагедия, то там те й казват колко е красива, прекрасна и най-очарователната! Там се чувстваш просто, като най-прекрасната и желана жена на света и дори в един момент самото ти излъчване и самочувствие става по-друго. Когато през миналата година заведох майка си в Италия, тя ми каза, че за първи път се чувства толкова на място и е видяла как те ухажват мъжете там, дори само с поглед, че това и на нея й е харесало. Няма жена, на която да не й хареса. Различни са, манталитетът им е различен, хем се доближава до нашия, хем самите мъже са джентълмени – знаят как да се държат, да говорят, как да ти отворят врата и винаги са с костюм и риза, а тук не искам и да коментирам...

- Участвала си в проекти на Слави Трифонов. Забавляват ли те слуховете, че си имала връзка с него?

- Естествено, че са ме забавлявали, как да не ме забавляват – медиите имат навика да те забъркват с когото работиш. Това им е работата. Но, в същото време е и много неприятно ... после да се обясняваш... При Слави интересното е, че с която жена работи, или която му гостува, още на другия ден излиза, че има връзка с нея. Тоест, този човек трябва да има връзка с милиони, стотици, не знам колко са минали през диванчето! (Смее се.) Той е уникален, един-единствен, винаги казвам, че е уникален човек.

- Подкрепяш ли политическите амбиции на Слави?

- Още преди 10 години, ако не и повече, бях казала на Слави, че ако направи партия – той ще е единственият човек, в чиято партия бих влязла. Така че 100 процента подкрепям действията му. Познавам и екипа му и за мен неговите сценаристи са като мое семейство, като хора и личности просто са безкрайно умни и забавни и сплотени. Аз самата винаги съм искала да се занимавам с политика, но ще видим...Няма политик, влязъл в тази играта и излязъл неопетнен. Политиката е като вафла ... влизаш, изяждат те и изхвърлят опаковката!

- Съпругът ти ревнува ли те?

- Никога! В началото на връзката ни аз бях ревнивата, но и много млада. Имам буен нрав, както и той, но това минава във времето – каквото и да е чел, каквото и да са му казвали – никога не го е приемал на сериозно. Преди време близък приятел на съпруга ми отишъл при него в офиса и му казал – тази тук на плаката ми е била на мен гадже, а той си бил сложил мой плакат на стената. Мъжът ми попитал – кога ти е била гадже? А другият - лятото, преди няколко месеца. Той го питал дали е сигурен в това, а приятелят му пак настоял – да, но не се занимавай с нея, за нищо не става. И съпругът ми – ами, това е жена ми и точно по това време ние с нея сме били еди-къде си... И по този повод с мъжа ми се майтапим и той ми вика – щом близък човек си позволява да прави такива коментари, то какво остава за другите. Винаги, когато личността е известна, не говоря конкретно за себе си се носят легенди.

- Каква е причината да отслабнеш, защото се изписаха какви ли не неща и кое от тях те нарани най-много?

- Преди 4 години, когато ми поставиха грешна диагноза, ми казаха, че ще живея два месеца и след това лежах в болница, бях на системи и се храних само с ориз. Ти отслабваш, защото ядеш само това, а не че съм искала да отслабвам драстично. Като бях най-слаба тежах 57 кг, а сега съм 63 и в никакъв случай не мисля, че съм слаба. Никога не съм имала анорексия, както се писа, но най-много ме нарани, като писаха, че умирам и ми измисляха всякакви видове болести. От това ме заболя, защото не ставаше въпрос само за мен и за моето щастие, а засягаше щастието и живота на моите близки. Майка ми и баща ми бяха тотално изтощени от стрес - изживяха всичко много тежко...

- А откога датира твоят интерес към енерготерапията?

- След като имах здравословни проблеми изкарах курс по биоенерготерапия и се обърнах към йога и медитация. Бях болна година и половина и въобще не знаех дали ще живея, или не, като тогава не можех да мисля, нито за моделство, нито за филми. Единствено имаше значение утре, вдругиден и дали ще оживея и ще успея да се възстановя. След хиляди перипетии до ден-днешен нямам точна диагноза. Като отключиш такъв проблем, това променя психиката и начина ти на живот и мога да кажа, че човекът отпреди 4 години, който бях няма нищо общо с този човек, който съм сега.

- Как те промени изпитанието?

- Започваш да цениш много повече хората, малките неща, живота и да си благодарен, дори за това, че сутрин ставаш, че виждаш, че дишаш, че ходиш, че правиш 5 крачки. Харесват ти, дори камъчетата по улицата, на мен например изведнъж архитектурата на София ми се видя рязко много красива! Започнах да ходя из планините, станах съвсем друг човек, с различни ценности в живота. И преди съм била много усмихната и позитивна, но сега изведнъж заобичах всички хора и дори като се срещна с някаква злоба и негативизъм, винаги оправдавам тези хора по някакъв начин, заради миналото им , заради някаква болка - прощавам им.

- На Деян Донков като на теб му бяха поставили грешна диагноза. Говорили ли сте си за това?

- Да, той ми разказа за неговия случай, като при мен беше горе-долу същото, но по-тежко. Нашите светила в медицината в един момент ми казаха – дотук сме! Тогава открих един човек, който според мен заслужава голямо внимание. По руската телевизия случайно видях филм за Ванга и Момера Пенчева, преди това не бях чувала за нея, но после я намерих в Стара Загора и тя много ми помогна. Това е такъв феномен...

- Според теб у нас не използват ли популярните личности, като отдушник за отрицателни емоции?

- Такъв е манталитетът у нас - да си измиеш ръцете с някой друг, да обвиниш друг за твоите грешки, вместо да се потрудиш сам, да погледнеш на себе си на собствения си живот, на начина си на мислене. Наскоро написах в един мой статус в социална мрежа, че искам втори лифт на Банско, като не съм казала, че защитавам едните или другите, но след това се появиха над 300 коментара и за първи път си блокирах страницата и коментарите. Тогава ми пишеха – ти си на хранилка, плащат ти пари за постове...такава злоба. Аз отговорих – значи нямам право, след като съм обществена личност, да давам мнение, така ли?! Да мълча ли?!

 

Нашият гост

Красивата Венета Харизанова е сред най-успелите родни модели. Тя е получавала редица престижни ангажименти по света и у нас, а в Италия е била и ко-водеща в предаване на RAI 1. Завършила е „Връзки с обществеността“ в Университета на Вашингтон, има магистратура по маркетинг и мениджмънт в УНСС. През 2011 г. печели короната в националния конкурс „Мисис България“, а година по-късно става трета на престижния световен форум „Мисис Вселена 2012“ в Ростов на Дон. Венета успява да пребори конкуренцията на 1800 жени от цял свят и да стане победителка в конкурса „Fashion tv Became a Star“ в Тел Авив. Освен като модел красавицата постига успехи и като дизайнер.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта