Вижте точно колко време е заразен коронавирусът върху различни видове повърхности

Силно заразният нов коронавирус, който избухна в глобална пандемия, може да остане жизнеспособен и заразен в капчици във въздуха с часове и на повърхности до дни, според ново проучване, което трябва да предложи насоки, помагащи на хората да избегнат заразяване с респираторната болест, наречена COVID -19, предаде "Ройтерс".

Учени от Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), част от Националните здравни институти на САЩ, се опитаха да имитират вируса, депониран от заразено лице върху всекидневни повърхности в домакински или болнични условия, например чрез кашлица или докосване на предмети.

Те използваха устройство за дозиране на аерозол, който имитираше микроскопичните капчици, създадени при кашлица или кихане.

След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности, според проучването, което се появи онлайн в New England Journal of Medicine във вторник - ден, в който американските случаи на COVID-19 надхвърлиха 5200, а смъртните случаи доближиха 100.

Тестовете показват, че когато вирусът се носи от капчиците, освободени когато някой кашля или киха, той остава жизнеспособен или все още може да зарази хората в аерозоли в продължение на най-малко три часа.

На пластмаса и неръждаема стомана жизнеспособният вирус може да бъде открит след три дни. На картон вирусът не е жизнеспособен след 24 часа. Върху мед отне 4 часа, за да се дективира вирусът.

Изследователският екип установи, че са необходими около 66 минути, за да загубят половината частици от вируса функциите си, ако са в капка аерозол.

Това означава, че след още час и шест минути, три четвърти от частиците на вируса ще бъдат по същество деактивирани, но 25% ще продължат да бъдат жизнеспособни.

Количеството на жизнеспособния вирус в края на третия час ще намалее до 12,5%, сочат проучванията, ръководени от Неелтье ван Доремален (Neeltje van Doremalen) от лабораторията на NIAID в Скалистите планини в щата Монтана.

На неръждаема стомана са необходими 5 часа 38 минути, за да може половината от вирусните частици да станат неактивни. При пластмаса полуразпадът е 6 часа и 49 минути, установиха изследователите.

На картон полуразпадът беше около три часа и половина, но изследователите казаха, че резултатите варират много, затова "препоръчват предпазливост" по отношение на това число.

Най-краткото време за оцеляване беше на мед, където периодът на полуразпад беше в рамките на 46 минути.

Коментари

Задължително поле