Вижте 9 избрани ястия от новото Национално меню за туризма (ВИДЕО)

Баница със сладко от череши, Рачник, Родопски клин и Свиленградско малеби са сред вкусотиите, които ще опитват гостите на страната ни

Министерството на туризма в партньорство с Университета по хранителни технологии - Пловдив разработиха Националното меню, което ще се използва в туристическия отрасъл. В разработването на проекта участваха представители на Българската асоциация на професионалните готвачи и шеф готвачи от 9-те туристически района. Екипът от експерти се обедини около традиционни за българската кухня рецепти, които и до днес носят нейния автентичен вкус в различните региони на страната, съобщиха от пресцентъра на министерството.

При реализацията на инициативата са разработени и 9 специфични менюта за 9-те туристически райони на страната, определени със заповед на министъра на туризма, в изпълнение на разпоредбите на Закона за туризма.

При разработването на Националното меню е направен преглед и анализ на развитието на националната кухня. Отчетени са редица важни характеристики оставили траен белег върху кулинарното разнообразие и традиции у нас.

По време на подготовката са проучени физико-географските особености на районите в страната и демографският профил на населението. Разгледани са различни исторически периоди на развитие и влиянието им върху кулинарните навици на обществото. Според анализа на експертите от Университета по хранителни технологии в Пловдив българските традиции в храненето могат да бъдат определени, като „културен артефакт“, тъй като те са част от историческото минало, настояще и бъдеще на българския народ.

Националното меню включва подбрани основни ястия, десерти и студени мезета, носещи традиционния български вкус, като към тях има включени характерни родни вина, които са в унисон, допълват и надграждат ястията.

Откроени са 9 характерни рецепти, по една за всеки регион, които са пресъздадени в 9 тематични видеа:

Баница със сладко от череши

(вита баница с домашни кори и сладко от кюстендилски череши)

 

Задушено по троянски

(сочно дивечово свинско (еленско) месо със сушена чушка, ароматна сланина от Априлци и сушени сини сливи)

 

Пилешка яхния с дюли

(крехко пилешко месо в сос от сладък лук, зеленчуци и карамелени дюлеви резенки) с чаша Сливенски пелин

 

Рачник

(искърски рак с перлен ориз на фурна)

 

Риба в лопушка

(речна риба приготвена с парченца сланина, кромид и домати в тънка тестена кора и печена на жар)

 

Родопски клин

(традиционно ястие с картофи, изпечено в банични кори на плоча)

 

Саламура по дунавски

(печена на жар речна риба, свежи зеленчуци, девесил в ароматен рибен бульон)

 

Свиленградско малеби

(фин крем с чукан ориз и розов сироп)

 

Шилешко по сборджийски

(печено шилешко месо върху лозови пръчки с червена коричка, гарнирано с дреболии и ориз)
в съчетание с Асеновградски Мавруд)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме