Всеки с електронна самоличност в телефона. Обясниха как ще работи

Всеки жител ще има електронна самоличност в телефона си, която ще може да използва при общуване с администрацията и с частни фирми, например с банките. Европейската комисия приветства предварителното политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на ЕС относно предложението за правна рамка за европейска цифрова самоличност.

Предложението включва личен цифров портфейл под формата на мобилно приложение, който ще осигури на гражданите и бизнеса надежден достъп до публични и частни онлайн услуги в цяла Европа, съобщават от Европейската комисия.

Европейският портфейл за цифрова самоличност ще промени коренно цифровата идентификация, като предостави на европейците контрол върху личните им данни в съчетание с удобството на мобилните приложения. ЕК инвестира 46 млн. евро в четири пилотни проекти от програмата „Цифрова Европа“, чрез които ще се развият техническите спецификации за всекидневна употреба на портфейла за цифрова самоличност – например мобилна шофьорска книжка, електронно здравеопазване, плащания, образование и др.

Европейският портфейл за цифрова самоличност подкрепя постигането на целите на програмата „Цифрово десетилетие“ до 2030 г., според която до 2030 г. всички ключови обществени услуги следва да бъдат достъпни онлайн, а гражданите да имат онлайн достъп до сигурна електронна идентификация с подобрена неприкосновеност на личния живот.

Ето и отговорите на най-важните въпроси, свързани с елестронната самоличност:

Какво представлява европейският портфейл за цифрова самоличност?

Портфейлите на ЕС за цифрова самоличност са лични цифрови портфейли, които позволяват на гражданите да удостоверяват самоличността си по цифров път и да съхраняват и управляват данни за самоличност и официални документи в електронен формат. Тези документи може да включват свидетелство за управление на МПС, медицински рецепти или дипломи. Много граждани вече използват цифрови портфейли на своите смартфони, за да съхраняват бордните си карти, когато пътуват, или виртуалните си банкови карти с цел удобство при плащане. Портфейлите, които често се предлагат от онлайн платформи, позволяват на потребителите да влизат чрез своя профил в различни услуги онлайн — от пазаруване до четене на новини — но не им предоставят пълен контрол върху данните, които те споделят, когато доказват самоличността си, за да ползват онлайн услуги. Съгласно новите правила портфейлите на ЕС за цифрова самоличност, издавани от държавите членки, ще бъдат на разположение на всички. С помощта на портфейлите на ЕС за цифрова самоличност гражданите ще могат да доказват самоличността си, когато това е необходимо, за да получат достъп до услуги онлайн, да споделят цифрови документи или просто да докажат конкретна лична характеристика, например възраст, без да разкриват своята самоличност или други лични данни. Във всеки един момент гражданите ще имат пълен контрол върху данните, които споделят.

Какво ще се промени за европейците?

Основният нов елемент, предлаган от новите правила, е, че всеки ще има право на портфейл на ЕС за цифрова самоличност, който ще се приема във всички държави членки. Няма обаче да има задължение за използването му. Потребителите ще могат да контролират какви лични данни искат да споделят при ползването на онлайн услуги. Независимо че доставчиците на обществените услуги, както и на някои частни услуги, ще бъдат задължени да признават портфейлите на ЕС за цифрова самоличност, благодарение на своите характеристики на сигурност портфейлите ще бъдат привлекателни за използване от всички частни доставчици, предоставящи услуги, които изискват задълбочено удостоверяване на самоличността на клиента, като по този начин се създават нови възможности за бизнес.

Ще се използва ли портфейлът на ЕС за цифрова самоличност също за достъп до частни услуги?

Да. Гражданите на ЕС следва да могат да използват своя портфейл на ЕС за цифрова самоличност за достъп до цифрови услуги в интернет, включително до частни услуги. Само по себе си това навлизане в частния сектор подобрява ефективността и увеличава ползата от тази сигурна и удобна цифрова самоличност.

За някои частни услуги приемането на портфейла ще бъде задължително, особено когато е необходимо задълбочено удостоверяване на самоличността на техните клиенти (например в областта на транспорта, енергетиката, банковите и финансовите услуги, социалната сигурност, здравеопазването, водоснабдяването, пощенските услуги, цифровата инфраструктура, образованието или телекомуникациите). Тези услуги ще бъдат задължени да приемат портфейла на ЕС за цифрова самоличност за целите на цифровата идентификация. Същото се отнася и за много големите онлайн платформи, като предоставяните от Meta, Amazon, Apple или Google.

Какво мога да правя с новия портфейл на ЕС за цифрова самоличност?

Ще можете да използвате портфейла за достъп както до публични, така и до частни услуги онлайн в целия ЕС, по-специално за такива, които изискват задълбочено удостоверяване на самоличността на клиента. Примери за такива услуги са: достъп до банкова сметка или кандидатстване за заем, подаване на данъчни декларации, записване в университет във вашата държава или в чужбина, както и много други дейности, при които използвате обичайните си средства за идентификация.

За какви цели мога да използвам моя портфейл на ЕС за цифрова самоличност?

Ето няколко примера за това как европейският портфейл за цифрова самоличност би могъл да се използва, щом бъде на разположение:

Използване на портфейла на ЕС за цифрова самоличност: Петър е инсталирал портфейла на ЕС за цифрова самоличност на мобилния си телефон. Той е предоставен от неговата държава, като се гарантира, че портфейлът е издаден лично на него. Цифровият портфейл на Петър му позволява да изтегли, съхранява и използва основните си лични данни, шофьорска книжка, диплома и банкова карта, която преди това е носил като физическа карта във физическия си портфейл.

Наемане на автомобил на летище: Сара обикновено чака реда си на опашката на гишето за отдаване под наем на автомобили на летището. Тя изчаква, докато дружеството за отдаване на автомобили под наем направи копие на паспорта или личната ѝ карта, свидетелството за управление на МПС и кредитната ѝ карта и подписва всички документи. С помощта на цифровата самоличност това може да се направи, без да се налага да чакате на опашката, и дори преди да пристигнете в офиса на дружеството. Сега Сара ще може да отиде направо на паркинга, да вземе автомобила и да потегли към хотела си. Дружеството за отдаване на автомобили под наем може да ѝ даде ключа от автомобила на паркинга или да даде възможност автомобилът да бъде стартиран чрез мобилния телефон.

Доказване на самоличността с цел използване на услуга онлайн: Курт заминава на работа в друга държава. Той трябва да се регистрира като пребиваващ в новата държава и за тази цел може да използва своя портфейл на ЕС за цифрова самоличност. Курт може да използва своя портфейл също така, за да докаже самоличността си за различни онлайн услуги в новата си държава на пребиваване, като например да си открие банкова сметка, да закупи SIM карта за мобилния си телефон или да си направи абонамент за обществения транспорт.

Доказване на собствената възраст: Мира би иска да създаде профил в платформа на социални медии. За целта тя трябва да докаже, че е достигнала възрастта, изисквана от закона в нейната страна за достъп до платформи на социалните медии. Когато много големите онлайн платформи изискват от потребителите да удостоверят автентичността си, за да получат достъп до онлайн услуги, те трябва да приемат и използването на портфейли на ЕС за цифрова самоличност. Ако Мира реши да използва своя портфейл на ЕС за цифрова самоличност за достъп до платформата на социалните медии, тя ще може да разкрие само възрастта си в процеса на записване, без да ѝ се налага да споделя никакви други лични данни.

Каква е добавената стойност в сравнение с настоящата система?

Портфейлите на ЕС за цифрова самоличност ще бъдат изградени на базата на надеждни цифрови самоличности, предоставени от държавите членки, с което ще се подобри тяхната ефективност, ще се разширят ползите от тях, като те се разпространят в частния сектор, и ще се предлагат лични цифрови портфейли, които са сигурни, безплатни, удобни за използване и защитават личните данни.

Като предоставят хармонизирана система за целия ЕС, новите правила надхвърлят съществено съществуващата трансгранична правна рамка за надеждни цифрови самоличности, европейската инициатива за електронна идентификация и удостоверителни услуги (Регламент относно електронната идентификация и удостоверителните услуги).

Регламентът беше приет през 2014 г. и осигурява основата за трансграничната електронна идентификация, удостоверяването на автентичност и сертифицирането на уебсайтове в рамките на ЕС. В регламента обаче не е предвидено задължение държавите членки да предоставят на своите граждани и предприятия система за цифрова самоличност, даваща възможност за сигурен достъп до обществени услуги, нито да гарантират нейното използване отвъд границите на ЕС. В него не съдържат и разпоредби относно използването на такава идентификация за частни услуги или с мобилни устройства. Това води до различия между отделните държави.

Някои държави предлагат системи за идентификация на своите граждани, други — не, а дори когато такива системи са налице, не всички от тях могат да се използват трансгранично. В момента на приемането на предложението на Комисията в 14 държави членки се използваха 19 схеми за електронна идентификация, обхващащи 60% от населението на ЕС-27, но възприемането им беше слабо, използването им — тромаво, а сценариите на употреба — ограничени.

Пандемията от коронавирус и преминаването към цифрови услуги показаха, че тази ситуация има ограничения, които трябва спешно да бъдат преодолени. ЕС определи амбициозни цели за цифровата трансформация; според политическата програма „Цифрово десетилетие“ до 2030 г. всички европейци следва да имат достъп до цифрова самоличност и основни обществени услуги — онлайн.

Какво ще се случи със съществуващата ми електронна идентификация?

Портфейлите на ЕС за цифрова самоличност ще се основават на националните системи, които вече съществуват в някои държави членки. В момента не всяко лице, живеещо в ЕС, има достъп до средство за цифрова самоличност.

Как мога да получа портфейл на ЕС за цифрова самоличност?

На национално равнище портфейлът ще се предлага на гражданите и пребиваващите в държавата лица от държавите членки — директно или чрез дружество, на което те са поверили тази дейност. Всеки ще може да изтегли, инсталира и използва портфейла на ЕС за цифрова самоличност на своя личен смартфон или друго устройство.

Как ще бъдат гарантирани сигурността, неприкосновеността на личния живот и защитата на личните данни?

В предложението се предвижда високо ниво на сигурност. Новите правила предвиждат държавите членки да се споразумяват за стандартите, техническите спецификации и оперативните аспекти, за да се гарантира, че европейските портфейли за цифрова самоличност на държавите членки предлагат най-високи нива на сигурност. През февруари 2023 г. Комисията, заедно с държавите членки, публикува първата версия на инструментариума.
Държавите членки ще сертифицират портфейлите си, за да се уверят, че те отговарят на тези изисквания. Всички лични данни ще бъдат споделяни онлайн само ако гражданинът желае да направи това.

Комисията предвижда ли единната европейска цифрова самоличност да замени националните цифрови самоличности?

Не. Целта на регламента не е такава. Държавите членки ще продължат да предоставят цифрови самоличности. Европейската рамка за цифрова самоличност изгражда на тази основа и разширява функционалността и използваемостта на националните документи за електронна идентификация посредством личен цифров портфейл.

Как ще гарантирате, че системите са оперативно съвместими и че работят между различните държави членки?

Комисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки за постигане на споразумение и приемане на хармонизирани стандарти, технически спецификации и оперативни аспекти чрез акт за изпълнение. Това е решаваща първа стъпка, която ще даде възможност за създаването на стабилна рамка за цифрова идентификация и удостоверяване на автентичността въз основа на общи стандарти в целия ЕС. Тя има за цел да гарантира високо равнище на доверие в цифровите трансакции в Европа.
През февруари 2023 г. Комисията, заедно с държавите членки, публикува първата версия на инструментариума.

Какво прави Комисията, за да помогне на държавите членки да се подготвят за внедряването на портфейла на ЕС за цифрова самоличност?

Комисията е в процес на разработване на прототип на портфейл въз основа на техническите спецификации. Освен това Комисията участва във финансирането на четири широкомащабни пилотни проекта, изпробващи, чрез които се изпитва портфейлът в различни сценарии на ежедневна употреба, включително за предоставяне на идентификация за публични и частни услуги онлайн и офлайн, представяне на мобилното свидетелство за управление на МПС, разрешаване на плащания, обмен на дипломи, електронно подписване на документи и представяне на медицински рецепти.
Резултатите от пилотните проекти ще подобрят както техническите спецификации, така и прототипа на портфейла.

Каква е целта на общия инструментариум, предложен заедно с европейската рамка за цифрова самоличност?

За да се гарантира, че приложението с портфейла на ЕС за цифрова самоличност е достъпно възможно най-скоро след приемането на законодателното предложение, Комисията, заедно с държавите членки, публикува първата версия на инструментариума. Той служи като основа за изграждане на прототипа на приложението с портфейл на ЕС за цифрова самоличност. Държавите членки ще продължат да работят в тясно сътрудничество с Комисията за непрекъснато актуализиране на инструментариума.

Кога мога да използвам портфейла на ЕС за цифрова самоличност?

Държавите членки следва да издават новите портфейли на ЕС за цифрова самоличност 24 месеца след приемането на акт за изпълнение, в който се определят техническите спецификации на портфейла. Актът за изпълнение следва да бъде на разположение 6 месеца след приемането на посочения нов регламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика