Ген. Димитър Владимиров, ексшеф на Националната служба за охрана, пред „Труд“: НСО не трябва да се закрива, а да се реформира

Снимка: Цветан Томчев

Службата за охрана е между чука и наковалнята 

Не беше много отдавна, когато наричахме Националната служба за охрана (НСО) „Преторианската гвардия на властта“ - по аналогия с войската от телохранители на римските императори, готови да пролеят кръвта си за тях. После я наричахме „скъпата таксиметрова компания“ - по думите на бившия финансов министър Горанов, на когото му се свидеха парите за бодигардове и специален превоз на някои от силните на деня. Сега пък говорим за „НСО-та, които се множат“ и чуваме призиви всичките да се закрият“. Защо е така променливо и враждебно понякога общественото мнение за тази служба, която пази държавните мъже на България? Търсим отговора на този въпрос от ген. Димитър Владимиров, който е ръководил НСО най-продължително, по време на управлението на трима президенти и 9 правителства.

- „Президентът да разпусне НСО!“ Чувате ли този призив, генерал Владимиров? 
- Чувам го. По телевизията.

- Той звучи в репортажи от протестите и в публицистични предавания на фона на снимки, която показва как гардове на НСО изхвърлят майка на дете с увреждане от Народното събрание.
- Да, чувам го. Този призив е абсурден. Гледах внимателно снимките и клиповете. Не е лицеприятна гледка това - да изнасят от парламента хора, особено пък жени, докато те се съпротивляват. Но в тази ситуация НСО си изпълнява задълженията, за които на нейните служители им се плаща от парите на данъкоплатците. Скандалното не е в техните действия, а в намесата на председателката на парламента Цвета Караянчева, която им придава политическа окраска, меко казано.

- Какво имате предвид? 
- Имам предвид това, че г-жа Караянчева дава пресконференция и казва пред целия парламент, че НСО трябва да си изпълнява задълженията. Очевидно е, че с това тя си прави политически пиар. И иска може би да уязви президента, понеже тази служба му е подчинена. А в действителност г-жа Караянчева би могла от своя пост да предотврати този конфликт - например, като приеме майките на деца с увреждания, като поговори с тях, като ги допусне в комисията, в която те, както разбрах, са искали да отидат. Тя, както се разбра, не е направила нищо от това, защото тези майки те са част от хората, които 75-и ден вече протестират срещу властта и искат разпускане на парламента. А те, при тия враждебни отношения заемат позиция пред деловодството - ядосани, защото са били излъгани, че ще бъдат допуснати до заседание на парламентарна комисия, ще се срещнат с депутати и т. н. Това е ясно, но чуйте ме сега. Майките имат право да влязат в Народното събрание и да отстояват своите права, но нямат право да блокират деловодството и да провеждат политически акции. А се и видя, че ги придружават политически лица - Мая Манолова и други, които носят плакати с искане на оставки. Законът е категоричен - той не позволява да се провеждат протестни действия в обекти, охранявани от НСО. Разбирам емоциите на майките. Но те, след като са били излъгани и огорчени, би трябвало да излязат навън, пред вратите на парламента, където се намира техният палатков лагер например и там да продължат да си протестират. Вместо това майките и придружаващите ги политици са продължили протеста си вътре, в охранявания обект. И чуйте - аз познавам практиката на колегите от много други страни. В някои от тях са превземани парламенти след кървави сблъсъци на улицата. Но в нито една държава в света няма такъв случай - поне аз не съм чул - политици да влязат в охраняем обект и да демонстрират по силов начин политически позиции. Ето защо колегите от НСО трябваше да си изпълнят задълженията спрямо тях. Без значение дали г-жа Караянчева ги призовава или не.

- Те не за пръв път изнасят протестиращи жени от Народното събрание.
- За втори път го правят, да. Първият път цяла нощ охраняваха в парламента протестиращи медицински сестри и ги молеха да напуснат, а на сутринта ги гониха по первазите на прозорците, докато ги снимаше телевизията. Вторият път и въз основа на опита си от първия път, действаха по-своевременно - извадиха протестиращите жени от охранявания обект в края на деня. Трябва да знаете, че аз нямам нищо против протестиращите, но смятам, че докато се борят за законност, те не бива да нарушават закона. Същото се отнася за полицаите. Те са блюстители на закона. Те могат да употребяват сила, за да въдворяват ред, но в законовите рамки. Не могат да превишават правата си, като бият хората.

- Да се върнем към службата за охрана. Хората се възмущават, че тя е спряла достъпа на болно момче до тоалетната в Народното събрание... Това не е ли срамота?
- Срамота е. Аз не знам тази забрана за тоалетната дали председателката на парламента я е издала. Такава заповед, разбира се, не е нормална. Но вижте - НСО е все на топа на устата. В политическата криза сега тази служба е между чука и наковалнята. Много събития - драматични или просто скандални - стават с нейно участие. И това с изнасянето на майките от Народното събрание, и това със забраната на болното дете да ползва тоалетната в сградата, и това с въоръжените лица, които влязоха по недопустим начин в президентството, макар и по заповед от прокуратурата.

- А може ли президентът да разпусне НСО?
- Вие шегувате ли се, като ми задавате този въпрос? НСО работи по закон, който я определя като подчинена на президента в дадени граници. Ни нито в закона, по който тя работи, нито в някой друг закон пише, че президентът има право да открива и закрива структури. НСО може да се закрие само по законодателен път - като се мине през дебати и гласуване в Народното събрание. Аз не съм юрист и не мога задълбочено да коментирам това. Но мога да кажа категорично, че на мен призивът да се разпусне НСО ми звучи нелепо и нелогично. По тази логика някой би могъл да предложи да се разпусне и прокуратурата. Защото с нейна заповед въоръжени лица влязоха демонстративно в независима институция. Влязоха в президентството, сякаш че влизат в наркотрафикантска квартира. Това е недопустимо.

- Като е недопустимо, защо тогава гардовете на НСО не са ги спрели, а са ги пуснали? 
- Ами в НСО момчетата са уплашени, много упреци се хвърлят върху тях. Поставете се на тяхно място. Виждат, че влизат въоръжени лица, но те носят прокурорска заповед. Какво да направят? Да ги спрат ли? Ами те са въоръжени. Да се стрелят ли с тях? Стъписали са се. А и са счели, че щом това влизане с оръжия се прави по заповед на прокурор, значи е законно. И добре, че така са реагирали. Иначе щяхме да говорим сега за въоръжен конфликт между институции. Те нямат никаква вина за станалото, след което тръгнаха протестите в Триъгълника на властта. Има достатъчно цивилизовани начини, по които може да се направи прокурорска проверка в една уважавана институция, каквато е президентската. За това, че е предпочетен друг начин, никой в НСО не носи вина.

- НСО-то вече не е едно, генерале. То започна да се размножава сякаш, забелязвате ли? От една страна има съдебна охрана, от друга - звено за охрана на магистрати към главния прокурор, от трета - ще събират жандармеристите и баретите в някаква супержандармерия, която ще охранява желаещите държавници...
- Логично е към прокуратурата да има ведомствено звено за охрана на защитени свидетели и това звено да пази главния прокурор и други застрашени магистрати. Има логика в това звено. Само че за него взеха над 40 служители на НСО - все подготвени кадри, професионалисти, опитни момчета. Дадоха им с 400-500 лева по-високи заплати. От една страна, не ми се вижда редно за една и съща работа в две държавни ведомства да се получават различни бюджетни заплати. От друга страна, тук прозира желание НСО да бъде отслабено. Що се отнася до структурата в МВР, тя пак се прави с политически, а не с професионални цели. Може би една от целите е да се осигури охрана на двама души, свързани с властта, които ползваха доскоро охрана от НСО, на която нямат право.

- Кои имате предвид?
- Не искам да им споменавам имената. Те вече не са под охраната на НСО, доколкото знам. Проблемът е принципен - че НСО става заложник на политически интереси. А не бива да е така. Тя е надпартийна, деполитизирана служба, която охранява не само държавници, а и стратегически обекти. Тя не бива да се въвлича в политически игри. А точно това се случва. Аз не виждам никаква професионална логика в създаването на служба в МВР, която е паралелна и алтернативна на НСO. МВР е институция, които охранява всички граждани. Всеки гражданин, който е под заплаха - за убийство и т. н., има право да получи от нея охрана. Създаването в МВР на структура, която да охранява държавници, поражда много недоразумения.

Държавниците щели да си избират коя от двете структура да ги пази. Това да не е концерт по желание! Ами добре, да речем, че премиерът ще избере МВР, а не НСО, което охранява президента. Но какво ще стане, когато у нас дойде чуждестранна делегация, висок гост от друга държава? И него ли ще го питаме тогава: господине, имате ли предпочитание кой да ви охранява? Накратко казано, НСО не бива да се размножава. И не бива да се закрива. А трябва да се реформира.

- Как? 
- Организацията му да се оптимизира. Да се освободят „калинките“ и хората, които са на пенсионна възраст и не са нужни на службата. Да се прецизира броят на служителите, които охраняват правоимащите лица. По 6-7 човека на смяна охраняват някои от тях. Това струва милиони! За коли, за заплати...

- Около 1100 души работят в НСО, доколкото знам.
- Така е. Когато аз бях ръководител на НСО, съставът беше между 800 души и хиляда.

 - Честичко взеха да се сменят шефовете на НСО, генерале. Защо така? 
- Причината е, че президентът настоява за реформи в тази служба. Да, реформи в нея са много нужни, защото тя беше деформирана от протежета на управляващите, назначавани на ръководни постове в нея без да имат подходяща квалификация за това. Един от тях - Ангел Антонов, u нанесе големи поражения и беше пратен за награда да стане консул в Санкт Петербург. Следващият - Данчо Дяков в продължение на година и няколко месеца не си мръдна пръста да направи някакви положителни промени. Следващият пък - Красимир Станчев, помисли, че да правиш реформи в НСО означава не да я подобриш организационно, а да правиш персонални промени и да си слагаш свои хора на важни постове. Впрочем, той се прочу като се качи на перваза на прозореца на Народното събрание в опит да свали оттам протестираща медицинска сестра. След което се появи приказката: „Не бойте се, НСО е с вас на всеки един перваз.“ Разбира се, от грешки никой не е застрахован. Сграфиха и служителите на НСО на плажа в Росенец, когато политици атакуваха имението на Доган. Първо, те не се легитимираха, когато спряха достъпа на политиците до плажа. Второ, бутаха и блъскаха един от политиците - Христо Иванов, хвърляха българското знаме и пр. Но грешките са едно, а погрешната организация на службата- друго. Реформи трябват, пак казвам.

- За реформите са нужни и промени в закона за НСО, нали така? 
- Да. Аз бих препоръчал например от закона да се махне този текст, който визира „охрана на лица, свързани с националната сигурност“. Това е текст, направен, за да се охранява определено лице. Текст за човек! Има и друго. Аз не мисля, че след министър-председателя и председателите на парламента трябва да се охраняват и да се возят със специален транспорт до 4 години след края на мандатите им. Това е неправилно и разточително. Казвал съм го и друг път, доволен съм, че бях чут и че взеха поне на Цецка Цачева и на Иван Главчев колите. Охрана се дава при степен на застрашеност. Нито Цачева я застрашава някой, нито Главчев, който е бил председател на парламента 5 месеца само. Ами дайте да си помечтаем и ние с вас - да ни сложат по 5 месеца да бъдем председатели на парламента и да ни вози след това лимузина на НСО 4 години. Има и други неща, които трябва да се махнат от закона - като това, че служителите на НСО могат да глобяват хората.

- Аз не съм чула някой от НСО да е глобил някого, честно казано. Това с глобите остана само на хартия, май.
- На хартия е, ама е простотия. Служителят на НСО не е пътен полицай, че да глобява на улицата... И други простотии има в тоя закон, заложени главно в мандата на Ангел Антонов. Като например, когато кола засече автомобил на НСО, да u стрелят по гумите. Ами нали така може да предизвика катастрофа! Или да рани човек при стрелба с висока скорост.

- И за такива стрелби не съм чула, Слава Богу.
- Понеже в НСО работят разумни хора. И как мислите, че им звучат на тях тия приказки - службата им да се закрие. Такива служби има навсякъде по света. Експериментите с тях са опасни. Помните министър-председателя на Швеция - Улоф Палме - бяха го оставили без охрана и го наръгаха с нож, убиха го на улицата. Опасностите за държавниците нито трябва да се преувеличават, нито да се подценяват. Аз вярвам, че сегашният началник на НСО Емил Тонев, който си разбира от работата, ще направи нужните реформи.

Нашият гост
Димитър Владимиров е роден на 15 юни 1949 г. в пернишкото село Главановци. Завършил ВИИ “К. Маркс” (1975). Работи около година в завода за електронни преобразователни елементи, а после в МВР, където се издига от оперативен работник по издирването до началник на отделение (1976-1989). В йерархията на НСО минава по всички стъпала. Ръководи я от 1992 до 2004 г., като стига до чин генерал-лейтенант. Сега управлява VIP International service - Bulgaria, която осигурява персонална охрана на наши и чужди политици, бизнесмени, културни дейци и др.

Коментари

Задължително поле