Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

11 задържани при спецоперация в Бургаско

Сърбия потвърди първата доставка на руския ЗРК „Панцир С1“

Данаил Кирилов – Адвокат на Дявола

Дяволът би го наел за адвокат. Защото ще му изведе брилянтно каквато и да е теза на юридическото поле. Друг е въпросът, че Данаил Кирилов трябва да приеме каузата му за справедлива. Точно справедливостта и математиката навремето го насочват към Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. От 2014 година 48-годишният юрист от ГЕРБ е на най-горещия председателски стол в парламента като шеф на правната комисия.

Правото е математика на справедливостта. Това е максимата на Данаил Кирилов, който след математическата гимназия в Хасково влиза във факултета по математика и информатика на Алма Матер, но след това решава, че призванието му е юридическата наука. Негови състуденти признават, че още преди дипломирането са очаквали от Кирилов да направи кариера на политическата сцена. Изненадва ги само с решението си да влезе в редиците на БСП и то точно през 1997 година. Тогава левите са в абсолютна изолация. Като млад адвокат още през 1998 година Данаил Кирилов поема защитата на бившия министър-председател Жан Виденов по дело, заведено от банкера Атанас Тилев. И печели делото. Никога не е пестил време за учене и работа, казват пак негови колеги от адвокатските кантори, с които е работил през времето.
В „голямата политика” Данаил Кирилов стъпва като шеф на кабинета на Костадин Паскалев, който в правителството на Симеон Сакскобургготски е регионален министър от квотата на БСП. По-късно е избран за общински съветник от листата на БСП -Лозенец. Когато премиерът Бойко Борисов става кмет на София, а проектът ГЕРБ се появява като движение, а после и като партия, Данаил Кирилов напуска БСП и става член на ГЕРБ.

„Много бях разочарован от това, което видях в БСП отвътре. Уважавам някои приятели, които и до ден днешен са там, но в БСП е практика да се говори едно, а друго се прави”, казва Кирилов. Бил е и общински съветник от ГЕРБ – през 2007 година. А когато партията печели първите си парламентарни избори през 2009 година, Данаил Кирилов става областен управител на София. С предсрочните парламентарни избори влиза в Народното събрание като депутат от ГЕРБ. И логично оглавява правната комисия и в това, и в предишното Народно събрание.

Когато напрежението и стресът се опитаха да вземат връх и Данаил Кирилов започна да трупа килограми, сам си сложи спирачката докато не намали отново с три номера костюмите си. „Всичко е въпрос на лично решение”, казва юристът. Затова от няколко години може да го срещнете и в някои от фитнес-клубовете „Атама” в столицата.

Това, което може да прави почти непрекъснато, е да чете. В момента завършва цикъл от скандинавска проза, но от студентските години му е останал навика да чете по няколко книги едновременно извън законопроектите. Наред с препрочитането на Фукуяма, наскоро довършил история на Византия, а от там преминал към ролята на българската държава и разделението на източно православие и католицизъм.

Ревниво пази личното си пространство и семейството му не е на показ, напротив. Очаквано признава, че близките му са ощетени донякъде от работата му. Точно при формирането на този парламент през 2017 година успя да отдели едва няколко часа и да изпрати дъщеря си Мария като абитуриентка.

Свикнал е да работи по 15 и повече часа на ден. Въпреки това от много години е почти заклет пешеходец. Има си няколко любими маршрута из София и дневно може да направи и 10 километра пеш. Ползва служебните автомобили на парламента при голямо изключение – ако трябва да е веднага в централата на ГЕРБ в НДК, а още е в заседание, примерно.

„Хората ме спират, питат ме, с някои обсъждаме въпроси от седмицата. Някои просто ме поздравяват, други ме псуват”, признава пред „Труд” Данаил Кирилов. Но изчисляваме, че съотношението положително-отрицателно отношение е 3:1. Смее се и връща с въпрос – „нямаше ли да е притеснително, ако всички ме харесваха?”.

 

Работохоликът

Когато Данаил Кирилов оглави правната комисия като депутат от ГЕРБ, мнозина се питаха дали ще запази темпото на работа на предшественичката си – Искра Фидосова. Тя бе известна с ранното си влизане в Народното събрание и късното напускане на кулоарите. Кирилов доказа, че е абсолютен работохолик още в първите месеци на поста. Пунктуален към буквата на закона. И взискателен към свои и към чужди. Но най-вече към себе си. Затова и не обича да говори преди да финализира текст. А когато му се налага – определено го прави с демонстративно нежелание.

 

За него

Предпочита директния сблъсък пред финтовете

Всеки, който познава дори бегло Дани Кирилов, може да ви каже, че е много умен и се радва на рядко срещана работоспособност. За тези от нас, които работим с него, също толкова важно е, че е човек, на когото можеш да разчиташ, да се довериш, с когото можеш да споделяш. Понякога е упорит и педантичен, но винаги ти казва откровено мнението си, не таи задни мисли и честно защитава позициите си. Предпочита директния сблъсък пред финтовете.

Цвета Караянчева, председател на 44-о Народно събрание

 

Със стабилни знания е

Като председател на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов създава впечатление за стабилни и задълбочени знания в областта на правото. Трудолюбив и амбициозен е. Добър администратор. Длъжността му слага рамка на възможността да прояви импровизация и фантазия, които са необходими да се разкрие красотата на правото.

Явор Нотев (Атака), зам.-председател на 44-о Народно събрание

 

Работи с юридически, вместо с политически аргументи

Добър професионалист, диалогичен и последователен в тезите си. Разбира добре материята и в работата си налага юридически аргументи, вместо политически такива. Взаимодействието ни в правна комисия е на необходимото ниво въпреки политическите ни различия. Търси справедливостта във философския смисъл на понятието, но в политиката не винаги всичко е философия. За това често получава незаслужени атаки от чужди и от свои. Но ги подминава с нужното великодушие. От това, което разполага управляващото мнозинство като кадри, Данаил Кирилов е най-правилният избор за председател на правна комисия.

Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС и зам.-председател на правна комисия

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Такова блудстване с правото каквото прави Кирилов никога не е имало. Ако е принципен юрист би трябвало да се опълчи срещу насоките, които му се дават за създаване на лобисти и всякакви безумни закони и да подаде оставка. Плюс това всички негови творения предизвикват обществото към протести.

 2. ЧУДНА РАБОТА ! ТОЛКОВА МНОГО ХВАЛБИ ! А КАТО ГО ГЛЕДАШ И СЛУШАШ ОСТАВАШ С ВПЕЧАТЛЕНИЕТО ЧЕ ТОЗИ ЧОВЕК Е С УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ. НАПИСАЕНОТО МНОГО МИ ПРИЛИЧА НА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ , ПРЕКАЛЕНО МНОГО НЕГАТИВИ НАТРУПА ТОЗИ ЧОВЕК, ТАКА ЧЕ Е РЕДНО ДА СЕ ОПИТАТ ДА ГО ПОИЗЧИСТЯТ ОТ ЛАЙНАТА С КОИТО СЕ ОЧАЦА.

 3. Нефелен смешник, пред когото и Искрето Фидосиева изглежда като титан на мисълта.

 4. Какво очаквате от -к-р-е-т-е-н-о-и-д-а- борисов, той само -д-е-б-и-л-и- и -к-р-е-т-е-н-и- сбира около себе си, за да цъфти и се откроява само той 🙂

 5. Кирилов е адвокат на действията на Цецо и Боко. Значи те са Дявола.

 6. Толкова е тъп, че нямам думи. Упражнението с идиотски поправки със закони прокарани от и изтеглени след протести и намеса на Борисовсе игра поне десет пъти досега.

 7. РЕНЕГАТ, ПРАВЕН ПЕДЕРАС–ДЖЕНДЪР ПО НОВО МУ И СКЪСАН КАПУТ ОТ ОПГ ГРОБ………….ТОВА Е НАКРАТКО …………….

 8. Ей, „Труд“а, вие с тази поръчкова статия направо извъртяхте голяма свирка на ГЕРБ. Този безпринципен мръсник Кирилов го изкарвате някакъв ангел небесен. А той е за бесене. Мръсна гад герберска!

 9. Не мога да повярвам на хвалбите за много умния, начетен и работлив Кирилов. Парламентът произвежда все по-вредни закони, а скандалният за изборите е очевадно бедствие. При елементарна далновидност председателят щеше да предизвика законово удължаване живота на изборната комисия. Не виждам какво прави и за задаващата се още по-голяма катастрофа: компроментираното машинно гласуване. Умният се учи от грешките на другите, а ние като най-големите глупаци ще се потрошим много пари за изборни машини след като всички се отказаха от тях. Тогава скандалът с право ще бъде най-голям и оправданията, че това е желанието на народа няма да помогне.

 10. КВО МИ ГО ХВАЛИТЕ – ЮРИСТ!!!
  САМИ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ – ПОСЛЕ – САМИ ГИ СИ ГИ „РЕШАВАТ“ . И …“ОХ …МНОГО РАБОТА!“
  Я ПОГЛЕДНЕТЕ ЕДИН ЗАКОН – С 2 СТРАНИЦИ ЗАПОЧВАТ САМО ПРОМЕНИТЕ.
  ЗА ТАЯ КАСТА ТРЯБВА СПЕШЕН ЗАКОН – ЩОТО РАЗГОНИХА ФАМИЛИЯТА НА ДЪРЖАВАТА.

 11. Долен измекяр.Пази боже тоя тип да се издига във властта!“Адвокат на дявола“е филм с Ал Пачино,койтоо те държи в напрежение и е интересен за всички.Тоя цървул,който незнайно защо хвалят-няма нищо общо нито с филма,нито с нещо положително.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.