Джена: Не искам да пея за изневери

Тепърва се надявам да изпея песните на живота си

Ще се радвам да направим втори дует с Преслава

В момента е актуално това, което е хубаво – няма значение от стила

- Джена, разкажи ни за последната ти песен „Диагноза ти“.

- „Диагноза ти“ започнах да я работя още преди да е излязло предишното ми парче „Да ти бъда корона“, само че ми беше нужно повече време да я реализирам. Може би около 4 месеца работихме върху песента. Музиката и аранжиментът са на Велислав Драганински, а текстът е на Анастасия Мавродиева и Росен Димитров. Аз много залагах на това парче и се радвам, че то покри моите очаквания. Хората го харесаха и се радва на успех.

- Видеото е малко по-нестандартно и различно от твоите предишни проекти.

- Много ми се искаше да се получи по-нестандартен клип. Нещо, което да не бъде типичният попфолк, а да е по-различно като визия и идея. Затова се спряхме на варианта целият текст на „Диагноза ти“ да се набива на очи, за да могат феновете да го запомнят по-добре. Във видеото аз разпилявам листчета с текста, които падат над целия град и хората започват ги четат и да намират себе си.

- Феновете коментират, че в песента усещат едновременно класическата Джена, но и един нов стил.

- Нов стил не бих казала. Аз също изчетох доста коментари и много се радвам, че имам подкрепата на моите почитатели, а и на тези, които не са ми толкова големи фенове, но надават едно ухо на музиката ми. Щастлива съм, че идеите ми са интересни и различни. В момента е актуално това, което е хубаво. Няма значение какъв е стилът – било то попфолк, арендби, поп и т.н. На мода са всички, които пеят и правят хубави парчета.

- Преди по-малко от година направи своето „завръщане“ на сцената след раждането на първото ти дете с песента „Коя“, която стана един от най-големите хитове на 2017 г. Как се чувстваш в момента?

- Винаги имам муза и идеи. Дори сега съм подготвила няколко парчета и се приготвям за силния летен сезон, който предстои. По отношения на „Коя“, наистина съм много доволна от това, което направихме с композитора Николай Пашев. Когато записвах парчето, аз още бях бременна. Тогава спорехме за няколко проекти с него, но когато започвах да пея „Коя“, бебето се успокояваше и сякаш харесваше песента. Много съм щастлива, че парчето след раждането на Наки стана такъв хит. Относно това как се чувствам в момента – щастлива, доволна, обичана и радостна майка. Мисля, че това се вижда и ми личи. На 24 март с мъжа ми Атанас кръстихме нашия син. На тази дата празнувахме и първия му рожден ден със страхотно детско парти.

- Ти не се притесняваш да пееш за нещата от живота и дори да разказваш за лични преживявания. Твоята искреност вредяла ли ти е някога?

- Аз много държа на текстовете ми и на всяка дума, която се изпява. Избирам много прецизно думите, които достигат до публиката. Като цяло не влагам моя живот в текстовете, защото няма как да ми се случват толкова много неща. А пък и повечето са драми. По-скоро се старая, когато поръчам един текст, да не се намесвам в самата идея. Единственото условие, което имам, е да не пея за изневяра, защото не чувствам близко до себе си подобни текстове и не харесвам такъв тип начин на живот. Аз искам да пея за любов, обич и за всичко, което не е чуждо на хората. Винаги моята публика ми е казвала: „Тази песен все едно е написана за мен“. Това целя и аз.

- През годините си работила с доста изпълнители от попфолка. Има ли човек, с когото искаш да направиш дует в момента?

- Аз малко трудно правя дуети. Предпочитам гласовете да си пасват. Радвам се, че с Преслава направихме „Тук жена му пази“. По принцип ми се иска да предложа още един дует, но ще видим с кого, кога и как. Сега ми предстоят самостоятелни песни.

- А как се случи да запишете „Тук жена му пази“ с Преслава?

- С нея много отдавна си го говорихме това. Аз й се обадих и й казах, че имам едно парче, което искам да запиша с нея. Тя прие много радушно идеята и веднага поиска да го чуе. В последствие обаче се спряхме на друго. Преправихме го малко и двете, събрахме се в студиото, изпяхме „Тук жена му пази“, харесахме текста и след това заснехме видеото. Много съм доволна от комбинацията между нашите гласове и ще се радвам и втори дует да направим с Преслава. На нея сега обаче ще й бъде приоритет бебето.

- Как успяваш да комбинираш ежедневните грижи за детето с участията вечерта в клубовете?

- Ние постоянно се гледаме с малкия, с изключение на случаите, в които отивам вечерта на участия. Всъщност, той не разбира, че мен ме няма, тъй като аз излизам много късно и по това време вече съм го приспала. Докато се прибера за него се грижи баба му, която ни помага. Със сигурност нищо не му липсва и по никакъв не усеща, когато мен и баща му ни няма.

- Какво друго те накара да се чувстваш щастлива през последните месеци?

- Бих споменала двата албума, които издадох в края на миналата година – фолклорният с оркестър „Канарите“ и „Да ти бъда корона“, който е попфолк. Много съм щастлива от факта, че по време на бременността успях да събера всички тези хубави песни на едно място и да ги издам. Радвам се и че моят свекър Атанас Стоев ми позволи да изпея най-големите и най-хубавите песни на „Канарите“.

- Кои твои песни можеш да наречеш любими или такива със специално значение за теб?

- Обичам повечето мои песни от „Да те бях ранила“ до сега. Деля себе си на два периода – преди това парче и след него. Новият проект „Диагноза ти“ ми е фаворит в момента, дори и малкият Атанас много я харесва – когато ме види по телевизията и започва да танцува. От по-старите ми песни харесвам най-много „Кой си ти“, „Жена без име“, „Животът няма втора серия“. Сякаш баладите са ми повече на сърце.

- Спомена, че подготвяш няколко нови проекта. Разкажи ни малко повече за тях.

- По принцип е трудно да се издаде нещо за предстоящ проект, тъй като не се знае как ще изглежда парчето, докато не се пусне на пазара и публиката не прецени как звучи то. Аз като музикант в студиото работя нещата по един начин, гледам ги по-професионално, но всичко минава и през душата ми – представям това, което чувствам. А вече какво ще се случи по-нататък и как ще се възприеме от публиката разбирам тогава, когато парчето вече е в ефир. Предстоят бързи песни като за лятото. Хитови, надявам се. Много срещи с почитателите също.

- Трудно ли се правят албуми в България?

- Да, трудно се правят албуми у нас в момента и дори вече няма печалба от тях. Но се надявам да се оправят нещата и българинът да започне да купува дискове, за да може и нашият труд като музиканти да бъде уважен. За съжаление обаче пиратството е много силно изявено и на този етап не можем да се борим с него. Редно е и очакваме да има закони в държавата, които да се спазват, за да има защита върху нашата музика и нашите авторски права. Но със сигурност всички тези неща не биха ме спрели да издавам нова музика и албуми. Тепърва се надявам да изпея песните на живота си.

- Какво мислиш за т.нар. стрийминг платформи като „Ютюб“, „Спотифай“ и „Епъл Мюзик“, които постоянно се разрастват и все повече хора слушат музика само от тях?

- Истина е, че в момента всичко е в интернет. От няколко години децата и по-възрастните боравят с него, използват го, за да слушат музика и дори да гледат цели предавания там. Но има и много ценители, които държат да гледат телевизия. Тези платформи са хит в момента, но всичко с времето си. Имаше един период, в който фейсбук беше много интересен. Сега ми се струва, че инстаграм е по-актуален. Догодина може и това да не е интересно и да измислят нещо друго.

- Имаш ли любими изпълнители, било то български или чуждестранни?

- Аз харесвам хубавата музика. Не мога да кажа конкретен изпълнител, но със сигурност се кефя на готините парчета, които се правят от моите колеги. Пожелавам им да продължават да правят хубави песни. От чуждестранните изпълнители харесвам Уитни Хюстън и Майкъл Джексън. Слушам и арабска музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта