Джони Деп - Бияч на жени

Едно историческо дело за клевета срещу британския вестник „Сън” в крайна сметка най-вероятно ще потопи кариерата на холивудския пират Джони Деп. Британски съд се произнесе в полза на медията и тяхното описание на Джони като човек, който „бие жена си”. Деп изгуби делото, а с него и надеждите за престижни роли.

От „Уорнър” се поискали той да се оттегли от поредицата „Фантастични животни”, а няколко компании вече са прекратили рекламните си договори с него. Зачеркването му от официалния развлекателен елит ескалира веднага след края на делото, което той заведе срещу „Сън”. Той искаше да осъди вестника и да изпрати сигнал към обществото, че никой не може да го нарича „бияч на жени” безнаказано. Стана точно обратното. Съдията се произнесе в полза на медията и потвърди, че Деп е нападал физически бившата си съпруга Амбър Хърд поне 12 пъти. Сега той рискува завинаги да остане „бияч на жени”.

В хода на делото съдия Андрю Никол от Висшия съд на Лондон изслуша показанията на Деп и на Хърд, които взаимно се обвиняваха за бурния си брак, за извънбрачни връзки и за домашно насилие. Излязоха детайли за начина на живот и битката на Деп с всякакви субстанции, за свирепите им семейни скандали, пропити съвсем буквално с кръв, кокаин и алкохол.

В крайна сметка определението на „Сън”, че Деп е бил съпругата си беше легитимирано от съда.

„Приемам, че ответниците показаха, че думите, които са публикували, са верни по същество... Следователно искът се отхвърля”, заключи съдията.

Джони определи решението като с сюрреалистично и се закани да обжалва, а от „Сън” интерпретираха резултата като „победа за свободата на словото”.

Амбър Хърд заяви в показанията си, че Деп се превръщал в своето ревниво алтер его „Чудовището” като прекали с алкохола и наркотиците. Според нея той често я заплашвал с убийство, душил я, бил я, ритал я. Деп каза пред съда, че никога не е проявявал насилие към бившата си съпруга. Той твърди, че загубил върха на пръста си, след като тя го замерила с бутилка водка по време на жесток скандал в Австралия.

От близо година актьорът се опитва да докаже, че всъщност през цялото време той е бил жертва на психически и физически тормоз от страна на Амбър Хърд, с която се разведе през 2017-а. Наскоро се появиха аудио записи, в които Хърд признава, че е удряла Деп многократно и му се подиграва, казвайки му, че никой няма да повярва на един мъж. После обаче излязоха лични съобщения, в които Деп пише на своя приятел и колега актьор Пол Бетани, че иска да „удави и изгори” Амбър. Адвокатите му твърдят, че въпреки тези думи няма никакви доказателства, че той някога е посягал на актрисата, докато вече имало ясни доказателства за обратното.

Джони Деп винаги е бил ексцентричен образ, но никога досега не се беше замесвал в толкова мащабен скандал. Разводът и първоначалните обвинения на Хърд дойдоха в лош професионален момент за него. От няколко години Джони не е способен да извади голям филмов хит. Провалът на „Алиса в Огледалния свят”, филм с колосален бюджет от 230 милиона долара, беше тежък удар. Преди това Деп изживя срама от други брутални екранни катастрофи - „Мордекай”, „Самотният рейнджър” и „Превъзходство”.

Единствените му по-големи успехи бяха с поредицата „Фантастични животни”, но изгубеното дело срещу „Сън” сложи край и на това.

Преди 15 години ситуацията изглеждаше радикално различна. С успеха на първите филми от приключенската пиратска сага „Карибски пирати” Деп беше най-голямата, добре платена и обичана звезда на планетата. Образът на Джак Спароу се превърна в поп културен феномен. Джони комбинира маниерите и стила на Кийт Ричардс, Хънтър Томпсън и класическия корсар, за да композира един от най-запомнящите се филмови поп персонажи за всички времена.

Деп опитва вкуса на славата още през 80-те с главна роля в сериала „21 Jump Street”. Младият Джони става тийн идол и секс символ. Но тази репутация не му харесва -той бунтар и ексцентрик. С режисьора Тим Бъртън и неговия „Едуард с ръцете ножици” окончателно погребва нежелания имидж на повърхностна младежка звезда. През 90-те Деп се затвърждава като сериозен актьор с уклон към сложните и странни образи с ролите в „Дони Браско”, „Аризонска мечта” и „Страх и омраза в Лас Вегас”. Той става ексцентрична мегазвезда със собствени острови, замъци, винарски изби и ярко изразена индивидуалност.

Но лошите решения в личен план са се трупали през годините и сега Деп плаща огромна лихва за краткия, но кървав брак с младата старлетка Амбър Хърд.

 

С кариерата му е свършено

С кариерата му е свършено. Тoвa e oпуcтoшитeлнo зa Дeп. Тoй вeчe e тoк­cичeн. Щe бъдe зaпoмнeн зaви­нaги кaтo бияч нa cъпруги, aлкo­хoлик и нaркoмaн. Тoвa щe бъдe нaпиcaнo нa нaдгрoбния му кaмък. Обжалването е безнадеждно. Нищо няма да стане.

Марк Стивънс, адвокат

 

Не вярвам на обвиненията срещу него

Обичам Джони! Той е мой тип човек - креативен, изобретателен, великодушен и с огромно желание да доставя удоволствие на своите близки хора. Освен това е прекрасен актьор и работата с него е чисто професионално блаженство. Дори не е работа, а забавление. И аз като много негови приятели не вярвам на обвиненията срещу него от Амбър, но разбирам, че тя се оказа много по-добра актриса, отколкото я мислехме всички.

Тери Гилиъм, режисьор

 

Джони е чудесен баща

Джони Деп е баща на две от децата ми, той е чувствителен, любящ и обичан човек и аз вярвам в сърцето си, че тези скорошни обвинения са възмутителни. През всичките ми 14 години с него той никога не е бил физически агресивен, никога не е посягал на мен или на когото и да е било. Обвиненията срещу него не пасват на човека, с когото прекарах 14 прекрасни години. Джони е чудесен баща.

Ванеса Паради, бивша жена на Деп и майка на децата му

Ще каже сбогом и на Джак Спароу 

Преди месеци евентуалното участие в шести филм от поредицата „Карибски пирати” щеше да е спасение за Деп. След изгубеното дело за клевета е почти сигурно, че и „Дисни” ще се откажат от него. Може би в съзвучие с политически коректните трендове от компанията ще го заместят подобаващо с чернокожа транс лесбийка.

Коментари

Задължително поле