Димитър Дъбов, член на НС на БСП, пред „Труд“: БСП изглежда като лека кавалерия пред ГЕРБ

В България ситуацията е много сложна, търси се нов политически субект

Преките избори в БСП за нов председател може да се превърнат в истински кошмар за социалистите. Тази прогноза направи Димитър Дъбов пред „Труд“ и посочи част от пробойните в приетите правила. Извън интервюто го питам дали смята, че са възможни предсрочни избори. „По-скоро, не. Никой не е готов за тях“, казва бившият депутат от левицата.

- Три месеца преди вътрешнопартийните избори в БСП, вече чух няколко сценария - преизбирате Корнелия Нинова, не събирате 50 плюс от гласовете на членовете си и минавате на вариант избор от конгреса, който е на 9 май, и трети - пробив на друг кандидат. Кой от тези варианти е най-близо до действителните настроения, господин Дъбов?

- Всеки един от тях е възможен. Няма ясно доминиращ сценарий, тъй като подобен избор в БСП се провежда за първи път. А в политическия живот на България това се случва за втори път.

- Извън СДС.

- Да. СДС правиха преди много години един злощастен опит за подобен избор. Той не се прилага често и в партиите, които членуват в ПЕС. Само около ? от тях го практикуват, но при много по-различни условия, дори и в Испания конгресът има ратифицираща, последна дума. Вътрешнопартийните избори предизвикаха голяма дискусия в партията заради големия брой неизяснени въпроси. Споровете и напрежението в партията идват от това в момента. Фигурата председател на БСП, а не председател на Националния съвет на БСП не е координирана с останалите органи на партията. В устава на БСП пише, че конгресът е най-висшият орган на партията. Но никъде няма текст за взаимоотношенията на председателя на БСП с висшия орган на партията, както и че НС на БСП ръководи оперативно партията, изпълнявайки решенията по устав, както и какви ще бъдат правомощията на избран пряко председател на БСП. Още по-неизяснен стои въпросът и къде е мястото на Общопартийната контролна комисия, която се произнася по неправомерни или други спорни въпроси на партията и т. н. Ето, липсата на отговор на тези въпроси води и до дискусиите и двусмислието, а и до голямото напрежение, което се наслагва в партията в този момент.

- Защото се говори за фалшифициране на резултати, за стъкмяване на брой членска маса, но това няма ли да демобилизира социалистите?

- Всички, дори и самата Корнелия Нинова, имаме необходимост от провеждане на едни честни избори в БСП. Избори, които да са при ясни правила, за да няма оспорване както от конгреса, така и от кандидати, които съгласно Закона за политическите партии биха могли да оспорят избора дори и в съда.

- Колко са членовете на БСП, тъй като избор на председател имаме при 50 плюс от членската маса, нали?

- Колко са членовете на БСП предстои да научим. Тъй като няма как да не бъде подготвен национален списък с пълния състав на членовете на БСП до 31 декември 2019 година. Изборите трябва да бъдат гарантирани с ясни правила. А дали е така, както пее един известен певец, кой ще ни каже. Струва ми се, че на ръководството в момента не му пука от това. А ключово е дали изборите ще бъдат оспорвани.

- Кои според вас са най-големите рискове от провал на вътрешнопартийния вот?

- Вижте, аз ги споделих пред пленума, но ето, например не се говори за подготовка на помещения, където да се проведе гласуването. На много места се споделя, че това би могло да бъде в частни помещения, т. е. в частни къщи, ако гласуването започне да се прави в домовете на партийните секретари или на други членове на ръководството на местната партийна организация, това вече внася много, много двусмислие.

- Как така да се гласува в къщите? Искате да кажете, че социалисти ще гласуват в хола на свой съпартиец едва ли не докато играят табла?

- Там, където трябва да гласуват 10-15 души и съответният партиен съвет не е наел помещения, клубове и т.н. обществени места, няма друг избор. Вторият рисков момент е с предвиждането на мобилни секции. Те би трябвало да се използват при тежки случаи, хора които са на легло или в болници. Но ако тези мобилни секции бъдат изпратени да обикалят села, квартали, махали и вместо доброволно участие в изборите се ходи по къщите на хората и се карат да гласуват, това ще опорочи самите избори. Гласуването на друго място също ще породи проблеми, защото някои от общините са на 10 километра разстояние и би могло да се гласува и на едното, и на другото място. Затова това трябва да бъде ясно посочено, че гласуване на друго място не се допуска. Не са изписани и правилата за равнопоставеност на кандидатите. Как ще бъдат представени в една брошура или плакат, в еднакъв обем, с еднакъв достъп? Как ще се организират срещи по райони и по общини? Не е изяснен въпросът с дарителите, финансирането на кампанията на кандидатите е около 6000 лева, но дали те са достатъчни за пътни, хотел, за застъпници или асистенти? Нали Ви е ясно, че по един начин ще бъде посрещнат действащ председател, а по друг - кандидат. Според мен ключова роля в тези избори ще играят застъпниците на кандидатите. Те са хората, които могат до голяма степен да гарантират изборите да бъдат честни и да не бъдат допуснати груби нарушения. Смятам, че всеки един от кандидатите би трябвало да има своите застъпници и да се наблюдава какво се случва в секциите, а особено във въпросните мобилни секции, които ще бъдат основната причина за евентуално оспорване на честността на изборите.

- Пак ще ви върна на бройката членове на БСП, защото за неяснотата им се обвиняват и сегашни местни лидери. Председателят на организацията Х поддържа по-висока бройка членове умишлено пред „Позитано“ 20, защото ако се даде реалната, по-ниска членска маса, то автоматично на съответната област пада бройката на делегати на конгреса. Така ли е?

- Да. Това е една дилема, пред която са изправени местните ръководства. Факт е, че ако е по-голям съставът на членската маса, естествено е да имат по-голям брой делегати. Но същевременно това поставя под затруднение изпълнението на другата цел - провеждането на вътрешните избори и гласували 50 плюс членове на БСП. Аз съм категоричен в своя извод - ако не бъде направено дописване, ако не бъде допуснато грубо фалшифициране на изборите, не може да се постигне 50 плюс участници във вътрешнопартийния вот. Самият факт, че в момента членовете се събират много трудно за кворум на отчетно-изборните събрания в страната, подсказва този проблем. Едва ли участниците в изборите ще надхвърлят 30 процента от членския състав. Разбира се има още съображения за провеждането на честни избори. Мисля, че провеждането им трябва да бъде оставено изцяло в ръцете на Централната изборна комисия, да се сведе до минимум ролята на Изпълнителното бюро на БСП и особено на апарата на партията. Не е тайна, че там има хора, които са отстранявани и наказвани за фалшифициране на вътрешнопартийно гласуване. Ако тези препъни камъни бъдат недопуснати, можем да говорим за честни избори за кандидати за председател на БСП.

- Какво правите сега, като не сте депутат?

- Чета много книги. Върнах се към хобито си да чета много. Например на Владимир Богомолов „Август 1944 година“ - чета я и на български, и на руски. Оставам си фен на Богомил Райнов, имам всичките му книги и наскоро отново се върнах към „Реквием на една мръсница“. Разбира се, тя няма връзка със ситуацията в БСП.

- Обаче го казвате го така, все едно ми говорите със заглавия.

- Ако трябва да оприличим ситуацията в БСП сега, по-скоро трябва да спомена друго заглавие - „Един наемник на средна възраст“. Смятам, че в тази роля в момента изпада председателят на партията. В ролята на наемник на средна възраст, защото точно една част от хората около нея са тези, които ще бъдат основното u препятствие в нейния избор за председател. Една част от хората около нея очевидно не им харесва тази непредсказуемост. Те не знаят сутрин, когато тя се събуди, на кого от тях днес е решила да вземе главата и предпочитат да решат проблема като сложат един от себе си, който да е ясен, предсказуем и бизнес ориентиран. Така съвместно ще съчетават партийните и бизнес целите си.

- Колко кандидати ще останат накрая? В момента се спрягат Нинова, Добрев, Янков, Паргов?

- В момента в обращение са към 20 имена, но това е нормално предвид номинациите. Ще се направи редукция на бройката. Лично аз смятам, че ще има между 4 и 7 души в заключителната фаза. Националният съвет на БСП е последното място, където ще бъде потвърден списъкът с участниците и допускам, че ще има и отводи.

- Ще има ли балотаж?

- Не съм убеден, че първо ще има избор. Защото, ако изборът е честен, то едва ли ще се стигне до 50 процента гласували. А ако има все пак, то ще има балотаж. Ако няма избран кандидат, то топката се прехвърля на конгреса.

- Колко разединена е БСП в момента?

- Неправилно се говори, че в БСП има опозиция. Тези, които са другояче мислещи, не могат да бъдат наречени опозиция. Споровете са свързани с идейното и организационното развитие на партията. Структурите са оставени на самотек, идеологически партията не е достатъчно убедителна. Забелязват се действия на ръководството, които са насочени към това БСП да бъде превърната в електорална партия. БСП не е разединена, но виждаме едно недостатъчно усилие на ръководството партията да се развива и да върви напред.

- Кога виждате БСП да може отново да управлява? Или сте приели ролята на вечната опозиция?

- Би било добре да може да управлява отново. Но ми се струва, че резултатите от последните избори подсказват, че ние не можем да намерим верния тон към хората. Избирателите не виждат в нас алтернативата, която да предпочетат пред ГЕРБ. Има недоволство, има неодобрение към ГЕРБ - това се вижда. Но въпросът е, че не се прехвърля към БСП виждането, че БСП може да промени състоянието на страната ни. Затова казвам, че тези, да ги нарека свободни изпълнения, някакви инициативи, всеки ден нещо, на другия ден - друго без каквато и да е системност, това показва на хората, че няма как да се доверят на БСП. От нас се иска едно стабилно, внушително, респектиращо присъствие, за да получим подкрепа отново. А сега приличаме повече на лека кавалерия, което никак не е добре. Все повече се вижда търсенето на нов политически субект, което не е добре, ако се случи. Сложна е вътрешно-политическата ситуация и противното позициониране в страната. Очевидно, че нещо предстои да се случи. Какво - предстои да го видим в близко бъдеще.

- Случване, като формиране на нов политически субект?

- Възможно е да се случи и това. Убеден съм, че ако се появи нов политически субект, ще бъде на принципа „Тя танцува само едно лято“, както в българската политика са се появявали партии, които издържат 1 или 2 мандата на напрежението и след това се самозакриват или се зануляват. Но това всичко отклонява от гласовете за традиционните партии в България.

- Вашият съпартиец Антон Кутев каза в интервю пред „Труд“, че широка коалиция ГЕРБ-БСП ще вкара държавата в много незавършени мандати и ще се окаже пагубно за системните политически сили, ще пусне популизма.

- Да, така е. Антон е прав. Имаме злощастния случай, когато управлявахме с една партия два пъти. Това показва, че дори ако националните интереси налагат и се отиде към такава стъпка, след това е пагубно за партиите. Едно е да има правителство на националното спасение или нещо от този род. Излъчено от партии с различни идеологии, такова правителство няма добро бъдеще. Ако се стигне до такава потребност, то най-добре е да се прави експертно правителство, а не излъчено от всички партии.

Нашият гост

Димитър Дъбов е роден е на 14 април 1948 г. в Шумен. Има висше икономическо образование. Владее добре руски език. Става член на Висшия съвет от конгреса на БСП през декември 1996 г., Влиза в Изпълнителното бюро на БСП през 1998 г. За първи път става главен секретар през 2002 г. в екипа на Сергей Станишев. Дълги години е бил зам.-председател на партията. Депутат в няколко състава на народното събрание. Семеен.

Коментари

Задължително поле